Συνταγματικό και νομικό κενό στον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων βλέπει το ΣτΕ με τη 5μελή σύνθεση του Δ’ Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου να παραπέμπει λόγω σπουδαιότητας το θέμα στην 7μελή σύνθεση.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι της Επικρατείας διαπίστωσαν ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει την εξουσιοδότηση στον υπουργό Παιδείας για την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που καθορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ορισμένων ΑΕΙ, ενώ δεν ισχύει το ίδιο στην περίπτωση των αποφοίτων των ΤΕΙ, όπου προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία η εξουσιοδότηση του υπουργού Παιδείας για έκδοσή τους.
Το θέμα έφτασε στο ΣτΕ έπειτα από προσφυγή του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, ο οποίος στράφηκε κατά του υπουργείου Παιδείας, καθώς η ηγεσία αρνήθηκε να εκδώσει προεδρικό διάταγμα με το οποίο να καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ειδικότερα των διπλωματούχων Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης.
Στην απόφαση σημειώνεται ότι μετά την ψήφιση του νόμου 4009/2011 δεν παρέχεται πλέον εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Παιδείας για να εκδώσει προεδρικά διατάγματα που αφορούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των απόφοιτων των ΑΕΙ. Μάλιστα, συμπληρώνει η απόφαση ότι αυτή η υποχρέωση δεν απορρέει ευθέως και αμέσως -χωρίς της μεσολάβηση του νόμου- ούτε από τις διατάξεις των άρθρων 5 παράγραφος 1 και 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος.
Αντίθετα, για τους αποφοίτους των ΤΕΙ δεν διαπιστώνεται νομικό κενό, καθώς σύμφωνα με την απόφαση με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 16 του Συντάγματος προβλέπεται η έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων με πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας για τους απόφοιτους των Σχολών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου