Ο αριθμός αντιστοιχεί στο 7,5% των 1.497 ελέγχων ναυαγοσωστικής κάλυψης, η οποία μαζί με τα επαγγελματικά και ιδιωτικά θαλάσσια μέσα αναψυχής βρέθηκε στο επίκεντρο των ελέγχων που διενήργησαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Την τρέχουσα θερινή περίοδο κατά την οποία υφίσταται αυξημένη ενασχόληση επαγγελματιών σε οικονομικές και επαγγελματικές δραστηριότητες που αφορούν στη θαλάσσια αναψυχή, δόθηκαν επιπλέον οδηγίες στις Λιμενικές Αρχές αναφορικά με επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής που εκμισθώνουν μέσα για τα οποία δεν απαιτείται άδεια χειριστή ταχυπλόου, προκειμένου να δίδονται οδηγίες στους χειριστές-μισθωτές για ασφαλέστερη χρήση των συγκεκριμένων μέσων αναψυχής.
Μέχρι τα μέσα Ιουλίου είχαν διεξαχθεί:
- 2.457 έλεγχοι σε επαγγελματικά θαλάσσια μέσα αναψυχής, κατά τη διάρκεια των οποίων βεβαιώθηκαν 170 παραβάσεις (ποσοστό 6,9%),
- 2.238 έλεγχοι σε ιδιωτικά θαλάσσια μέσα αναψυχής κατά τη διάρκεια των οποίων βεβαιώθηκαν 310 παραβάσεις (ποσοστό 13,8%) και
- 1.497 έλεγχοι ναυαγοσωστικής κάλυψης κατά τη διάρκεια των οποίων βεβαιώθηκαν 333 παραβάσεις (ποσοστό 22,2%).
Οι σημαντικότερες παραβάσεις στα επαγγελματικά θαλάσσια μέσα αναψυχής σχετίζονταν με την κατάληψη χώρου στον αιγιαλό χωρίς παραχώρηση, την εκμίσθωση περισσότερων θαλάσσιων μέσων και τη μη ύπαρξη σωστικού σκάφους (ή τη χρήση ακατάλληλου).
Αντίστοιχα, στα ιδιωτικά θαλάσσια μέσα αναψυχής, οι σημαντικότερες παραβάσεις αφορούσαν στη μη ύπαρξη των προβλεπόμενων σωστικών/πυροσβεστικών εφοδίων, την απουσία προβλεπόμενων εγγράφων και την κυκλοφορία πλησίον της παραλίας.
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους ναυαγοσωστικής κάλυψης, οι σημαντικότερες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν αφορούσαν τη μη ύπαρξη του απαιτούμενου αριθμού ναυαγοσωστών, τη μη ύπαρξη προβλεπόμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και τη μη τοποθέτηση σήμανσης ορίων για τους λουόμενους.
Η προστασία των λουόμενων αποτελεί ύψιστη κυβερνητική προτεραιότητα και δεν είναι τυχαίο ότι στις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, μέσα στο «γαλάζιο» φάκελο των προτεραιοτήτων, έχει τεθεί η μείωση των θανάτων στη θάλασσα, καθώς καταγράφεται μεγάλη αύξηση. Τότε είχε αναφέρει ότι «είναι αμαρτία 350 άνθρωποι το χρόνο να πνίγονται στη θάλασσα, ως επί το πλείστον άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, που υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους. Είναι κοινωνικό ζήτημα να προστατεύσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε».
Λιμενικό σώμα: Εκατόμβες
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, κάθε χρόνο περίπου 300 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της ναυαγοσωστικής περιόδου (Ιούνιος-Σεπτέμβριος).
Το 2019 οι θάνατοι ανήλθαν σε 332, ενώ το 2020 (περίοδος πανδημίας) ήταν 213. Το 2021 έφτασαν τους 300, ενώ το 2022 ήταν 319.
Ειδήσεις σήμερα
Πάτρα: Συνελήφθη ο ανιψιός της 55χρονης που βρέθηκε δολοφονημένη
Φωτιά στην Νέα Αγχίαλο – Αυτό είναι το πόρισμα της ΕΔΕ – 76χρονος συνελήφθη για εμπρησμό