Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, ο μεγαλύτερος δικαστικός φορέας της χώρας απαντά στις δριμύτατες κατηγορίες που αποδίδονται στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση, με… προεξάρχοντες τους αναπληρωτές υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας. Οι δικαστές κατακεραυνώνουν ευθέως τους Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Παύλο Πολάκη, οι οποίοι δημόσια χρέωσαν στους λειτουργούς της Θέμιδος «κουκούλωμα» σκανδάλων. Εμμέσως δε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως «θεσμικού εμποδίου» είναι άκρως επικίνδυνη και ζημιογόνα για τη Δημοκρατία!
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕ αναφέρεται σε νέα κλιμακούμενη επίθεση της εκτελεστικής κατά της δικαστικής εξουσίας, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «αμφισβητείται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση η νομιμότητα των αποφάσεων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων και μάλιστα των Ολομελειών αυτών». Εκφράζει δε την έντονη δυσαρέσκειά της «για τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο όργανα της Πολιτείας προσεγγίζουν ζητήματα απονομής της Δικαιοσύνης», με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή και τη σφοδρή κριτική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας σε δικαστικές αποφάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πολάκης χαρακτήρισε τη Δικαιοσύνη ως «προστασία του κάθε νταβατζή», ενώ ο κ. Παπαγγελόπουλος κατά τη συζήτηση της υπόθεσης του Γιάννου Παπαντωνίου στο Κοινοβούλιο μίλησε για περίοδο που οι μίζες έπεφταν σαν καταιγίδα τροπική, αλλά εισαγγελείς και δικαστές έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν. «Ως συνταξιούχος εισαγγελέας, θα μεροληπτήσω υπέρ τους», συνέχισε ειρωνικά: «Δεν θα σκεφτώ ότι είχαν πολιτικές, επιχειρηματικές εξαρτήσεις ή άλλα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά θα υιοθετήσω τις πιο ανώδυνες γι’ αυτούς εκδοχές. Θα σκεφτώ είτε ότι ήταν ανεπαρκείς είτε ότι υπέκυψαν σε πιέσεις των ανωτέρων τους (…)».
ΣΤΑΣΥ: Ανασχεδιασμός και ενίσχυση δρομολογίων στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό
Απαντώντας, η Ενωση Δικαστών χαρακτηρίζει επιβεβλημένη κάθε έρευνα για τη διαπίστωση πειθαρχικών ή και ποινικών παραπτωμάτων δικαστικών λειτουργών. Προσθέτει πάντως ότι «για την έρευνα αυτή αρμοδιότητα έχουν μόνο τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα όργανα, ενώ είναι ανεπίτρεπτη η εκ των προτέρων “έκδοση αποφάσεων” από οποιονδήποτε».
Περαιτέρω, δε, υπογραμμίζει: «Οι αστήρικτες και συκοφαντικές επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και η αθεμελίωτη κριτική στις αποφάσεις που εκδίδονται δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ούτε ως απόδειξη “εντιμότητας” και “διαφάνειας” του πολιτικού προσωπικού ούτε ως μαρτυρία φιλολαϊκού και φιλεργατικού προσανατολισμού μιας κυβέρνησης. Ιδιαίτερα όταν για τη θεμελίωση της επιχειρηματολογίας εκλαϊκεύονται επιστημονικές έννοιες και τους προσδίδεται εντελώς αντιεπιστημονικό περιεχόμενο με μοναδική επιδίωξη καιροσκοπικά πολιτικά οφέλη».
Οι δικαστές «πυροβολούν», τέλος, και προς πλευρά του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας: «Η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως “θεσμικού εμποδίου” είναι άκρως επικίνδυνη λογική, που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του κράτους δικαίου. Η ζημία που γίνεται στη χώρα και στη Δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη».
ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου