Η μάχη της Νανάς Καραγιάννη με τη νευρική ανορεξία ήταν γνωστή εδώ και χρόνια. Η ίδια μάλιστα σε συνέντευξή της δεν είχε διστάσει να αναφέρει ότι το βάρος της είχε φτάσει τα 25-26 κιλά. Τον ίδιο αγώνα με τη νευρική ανορεξία, η οποία είναι ψυχιατρική πάθηση, δίνουν και πολλοί άλλοι, με τους ειδικούς να τονίζουν τη σημασία έγκαιρης προσέλευσης σε γιατρό, όταν διαπιστωθούν σημάδια διατροφικής διαταραχής, καθώς όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπευτική διαδικασία τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται.
Η Μαρία Κούντζα, ψυχίατρος και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Ανάσα», που απευθύνεται σε άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, εξηγεί πως στην ανορεξία τα αίτια είναι καθαρά ψυχολογικά. Για αυτό και η βασική θεραπεία είναι ψυχιατρική ή ψυχοθεραπευτική παρακολούθηση, που πολλές φορές συνεπικουρείται από παθολόγους ή άλλους γιατρούς, όταν υπάρχουν σωματικές επιπλοκές. Τα αίτια της νευρικής ανορεξίας υποκινούνται από την ατομική ή οικογενειακή ψυχολογία, ενώ οι επιστήμονες μελετούν ακόμη και την κληρονομικότητα. Πολλές φορές υπάρχει συννοσηρότητα, δηλαδή συνυπάρχει κατάθλιψη ή κάποια αγχώδης διαταραχή.
Oπως αναφέρει η κ. Κούντζα, ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ότι ο πάσχων δεν αναγνωρίζει ότι είναι αδύνατος. Δηλαδή, δεν βλέπει στον καθρέφτη πως έχει αδυνατίσει, παρότι δεν έχει κακή επαφή με την πραγματικότητα. Κατά τα άλλα, δηλαδή, είναι λειτουργικός. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι ασθενείς με νευρική ανορεξία αργούν να απευθυνθούν σε ειδικούς. «Ανάμεσά τους είναι αυτό το 20% που η νευρική ανορεξία μετατρέπεται σε χρόνια κατάσταση. Βάσει στατιστικών, στις περισσότερες περιπτώσεις το 80% των περιπτώσεων θεραπεύονται είτε εξ ολοκλήρου είτε μερικώς», αναφέρει η ψυχίατρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, από διατροφικές διαταραχές υπολογίζεται ότι νοσούν 70.000.000 άτομα παγκοσμίως.
Απαιτείται, πάντως, ένα μεγάλο διάστημα, τουλάχιστον ενός με ενάμισι έτους θεραπευτικής παρέμβασης. Το διάστημα αυτό αφορά στις πιο εύκολα θεραπεύσιμες περιπτώσεις και εξατομικεύεται αναλόγως τη βαρύτητα του ασθενούς. Μπορεί να πάρει ακόμη και χρόνια η θεραπεία. Συνήθως, εκτός από τον ψυχίατρο, συστήνεται και παρέμβαση διατροφολόγου.
Η πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, Μαρία Τσιάκα, σε άρθρο της πέρυσι τον Ιούλιο, με αφορμή μια νοσηλεία της Νανάς Καραγιάννη είχε αναφέρει πως είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τη νόσο. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διασωλήνωση και καταστολή της Νανάς μας ξυπνάει από το λήθαργό μας ως κοινωνία! Μέσα από την εντατική, μας υποδεικνύει να κοιτάξουμε γύρω μας και να δούμε και άλλες Νανάδες που υποφέρουν από την ασθένεια. Αλήθεια, πιστεύετε ότι είναι λίγα τα περιστατικά που νοσούν και νοσηλεύονται κεκλεισμένων των θυρών; H απάντηση είναι γνώστη. Μέσα σε δύο μέρες έχουν εμφανιστεί ασθενείς 13 ετών που χρήζουν άμεσης νοσηλείας στο κέντρο μας», έγραφε.
Η κ. Τσιάκα σημειώνει ότι ένας ασθενής θα αποφασίσει πραγματικά να πάρει βοήθεια, όταν η οικογένεια και ο περίγυρος δεν διευκολύνουν τη νόσο. «Για παράδειγμα, όταν στις φωτογραφίες που η Νάνα είναι εμφανώς αποστεωμένη, τα σχόλια έγραφαν ‘‘είσαι μια κούκλα’’, τότε συμβαίνει το έξης μαγικό που το έχω συζητήσει με πολλές ασθενείς μου: η ανορεξία ερμηνεύει το σχόλιο ως ότι πάχυνες, άρα πρέπει να χάσεις ή δεν χρειάζεται να πάρεις βάρος και να φας περισσότερο, αφού οι άλλοι σου λένε ότι είσαι κούκλα ή ότι ομόρφυνες».
Τα συμπτώματα της ασθένειας
Ανάγκη για συνεχή μείωση του σωματικού βάρους
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Το άτομο περιορίζει την πρόσληψη τροφής στις διαιτητικές και επομένως υγιεινές τροφές και αποφεύγει την κατανάλωση λιπών και υδατανθράκων
Το άτομο μετράει με ιδιαίτερη επιμέλεια τις θερμίδες που προσλαμβάνει και προσπαθεί η ημερήσια κατανάλωση να είναι η μικρότερη δυνατή
Εντονος φόβος για αύξηση του βάρους και παχυσαρκία
Διαταραγμένη εικόνα του σώματος
Αρνηση της σοβαρότητας που έχει το χαμηλό σωματικό βάρος
Αμηνόρροια στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας
Ικανοποίηση του ασθενούς, όταν κατορθώνει να μειώσει το βάρος του
Μ.-Ν. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου