Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο με τους συμβασιούχους να επιτίθενται και κατά του κλιμακίου της ΚΕΔΕ που έφτασε έξω από το υπουργείο Εργασίας για να τους συμπαρασταθεί και αφού είχε εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης στα αιτήματά τους.
Οι διαδηλωτές έκαψαν σκουπίδια, ενώ επιχείρησαν να λιντσάρουν τον δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη μόλις αυτός έκανε την εμφάνισή του έξω από το υπουργείο μαζί με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ προκειμένου να συναντήσει τον αρμόδιο υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη.
Οι διαδηλωτές βγήκαν εκτός εαυτού μόλις τον είδαν πλησιάζοντάς τον και εξαπολύοντας ύβρεις, σκουπίδια, πλαστικά μπουκάλια και αυγά προσπάθησαν να τον χτυπήσουν μόλις αυτός έφτασε στην πόρτα του υπουργείου.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=rfMk4mFK51k
Οταν οι εργαζόμενοι έφτασαν έξω από το Κοινοβούλιο -και ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης είχε ήδη ματαιώσει τη συνάντηση με την ΚΕΔΕ- ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ. Μόλις οι συμβασιούχοι προσπάθησαν να μπουν στο περιστύλιο της Βουλής, τα ΜΑΤ τους εμπόδισαν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένταση.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ εκτόξευσαν σκουπίδια προς τους αστυνομικούς και οι τελευταίοι απάντησαν με χημικά. Στη συνέχεια οι συμβασιούχοι προσπάθησαν να ρίξουν την μπάρα στην είσοδο της Βουλής, με τα ΜΑΤ και πάλι να τους σταματούν. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας υποστήριξε πως από τα επεισόδια υπάρχουν 4 τραυματίες.
Κατόπιν η κατάσταση εκτονώθηκε και αυτή την ώρα οι συμβασιούχοι συνεχίζουν την πορεία τους προς την Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Βασιλίσσης Σοφίας.
https://www.youtube.com/watch?v=0tNVDFLHeZA
Οι απεργοί απειλούν να μην αφήσουν τίποτα όρθιο, αφήνοντας αμάζευτα τα σκουπίδια για τέταρτη ημέρα, απαιτώντας να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημά τους.
Γιατί κάνουν καταλήψεις στα αμαξοστάσια
Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη η οποία απέβη άκαρπη υπογράμμισαν ότι οδηγούνται άμεσα στην ανεργία 10.000 εργαζόμενοι. Αντίθετα, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για 6.500 και υποσχέθηκε να καλύψει το κενό με 2.500 προσλήψεις μονίμων.
«Η κυβέρνηση της Αριστεράς απολύει 10.000 άτομα. Είχε δεσμευθεί ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου (σ.σ.: σύμφωνα με την οποία η παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα κρίνεται αντισυνταγματική) θα είχε έτοιμη νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του θέματος ώστε να παραμείνουν οι άνθρωποι στη δουλειά τους. Όμως τώρα λένε ότι θα προσπαθήσουν να λύσουν το θέμα με δίμηνες συμβάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενώ παράλληλα άφησε σαφείς αιχμές εναντίον της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί την υπόθεσή των συμβασιούχων.
Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ μετρούν ήδη τέσσερις μέρες καθώς έχουν ξεκινήσει από τα ξημερώματα της Δευτέρας με καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων και εμποδίζοντας την είσοδο και την έξοδο των απορριμματοφόρων.
Έκκληση από τον δήμο Αθηναίων
Από την πλευρά του ο Δήμος Αθηναίων με ανακοίνωσή του ζητά την κατανόηση των πολιτών, καλώντας τους εμμέσως να μην πηγαίνουν τα σκουπίδια στους κάδους ώστε να μην γίνεται συσσώρευση.
«Ο δήμος Αθηναίων ζητεί τη συνεργασία και την κατανόηση των πολιτών για τα προβλήματα που ήδη έχουν αρχίσει και παρατηρούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω των κινητοποιήσεων, που έχει εξαγγείλει σε όλους τους δήμους της χώρας η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Ο δήμος Αθηναίων, καλεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης να συμβάλουν όλοι στη διατήρηση και προστασία της δημόσιας υγείας και της εικόνας της Αθήνας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα
Πρόβλημα όμως δεν αντιμετωπίζει μόνο η Αττική, αλλά και οι πολίτες σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας.
Στη Θεσσαλονίκη, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταλήψεις όλων των χώρων του κεντρικού δήμου, στο αμαξοστάσιο, το ΣΜΑ Πυλαίας και τις εποπτείες, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς, οι συμβασιούχοι επέτρεψαν να βγουν στους δρόμους μόνο τρία μικρά απορριμματοφόρα για τα νοσοκομειακά απόβλητα. Επίσης, κυκλοφορεί ένα αυτοκίνητο για τη διανομή των τροφείων τους παιδικούς σταθμούς, ένα λεωφορείο που μεταφέρει τους εθελοντές στα καμπ των προσφύγων και τέσσερα αυτοκίνητα μεταφοράς των ΑΜΕΑ.
«Θα έχουμε πρόβλημα με τα σκουπίδια μετά τη σημερινή κατάληψη του αμαξοστασίου και του ΣΜΑ αλλά και της αυριανής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Στο κέντρο της πόλης κάνουμε αποκομιδή τέσσερις φορές την ημέρα, επομένως θα δημιουργηθεί πρόβλημα και θα γεμίσουν οι κάδοι» υποστήριξε ο κ. Ψαρράς.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους δημότες σε περίπτωση που βλέπουν γεμάτους τους κάδους των απορριμμάτων να κρατούν, όσο είναι δυνατόν, τα σκουπίδια στα μπαλκόνια τους ζητώντας την κατανόησή τους έως ότου ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Υπό κατάληψη παραμένει το αμαξοστάσιο του δήμου Ηρακλείου, μετά από τη σχετική απόφαση που έλαβαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, διαμαρτυρόμενοι για τις επαπειλούμενες απολύσεις των 86 συναδέλφων τους, όπως μεταδίδει το cretapost.gr. Οι απεργοί δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την κινητοποίηση μετατρέποντας τον αποκλεισμό σε επ’ αόριστον κατάληψη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καθαριότητα στην πόλη.
Υπό κατάληψη βρίσκεται και το δημαρχείο Κέρκυρας. Στην κατάληψη συμμετέχουν και οι 127 συμβασιούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κέρκυρα που προέβησαν στην εν λόγω διαμαρτυρία από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μη επιτρέποντας σε κανένα δημοτικό υπάλληλο να εισέλθει στο κτίριο.
Οι συμβασιούχοι του δήμου Κέρκυρας έχουν προχωρήσει ήδη από τις προηγούμενες μέρες, σε κατάληψη του αμαξοστασίου του δήμου στον Πέλεκα, ενώ τα σκουπίδια έχουν αρχίσει στην Κέρκυρα να σχηματίζουν «βουνά», με τη δυσοσμία, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, να γίνεται πλέον αισθητή σε όλους τους δρόμους και τις γειτονιές του νησιού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Η διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Κέρκυρας κάνει έκκληση στους πολίτες, έως ότου ομαλοποιηθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων, να γίνεται προσεκτικός διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών, από τα υπόλοιπα απορρίμματα, να φυλάσσονται όσο είναι δυνατόν στις οικίες, οι δε επιχειρήσεις καλούνται να προβαίνουν στη δεματοποίηση των υλικών συσκευασίας και να τα αποθηκεύουν σε δικούς τους χώρους.
Τα αιτήματα των εργαζομένων
Η ΠΟΕ – ΟΤΑ ζητεί την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου:
• Των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίεςκ και έχουν πάρει παρατάσεις.
• Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ
• Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, κ.λπ.
• Των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
Παράλληλα οι εργαζόμενοι ΟΤΑ διεκδικούν:
• Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων.
• Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες.
• Καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας
• Ιση αμοιβή για την ίδια εργασία. Ολοι εργαζόμενοι – συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης να αμείβονται σύμφωνα με το Μισθολόγιο.