Οπως επισημαίνουν, «οι πρωτοφανείς νομοθετικές και γραφειοκρατικές εμπλοκές και παραλείψεις δεν επιτρέπουν στις υπηρεσίες του υπουργείου να διαχειριστούν τα ελάχιστα κονδύλια του Τακτικού Προϋπολογισμού». Έτσι, ενώ η τουριστική σεζόν κορυφώνεται, οι εικόνες από χώρους και μουσεία είναι τριτοκοσμικές: «Βλάβες στα συστήματα ασφαλείας που δεν μπορούν να επισκευαστούν, μέτρα πυροπροστασίας να εκτελούνται μερικώς από το ελάχιστο μόνιμο προσωπικό ή τους δήμους όπου υπάρχει συνεργασία, μουσεία χωρίς ούτε τα απαραίτητα είδη καθαριότητας, υπηρεσιακά οχήματα ακινητοποιημένα χωρίς καύσιμα αλλά και υπηρεσίες χωρίς καν μελάνι και χαρτί για εκτύπωση δημοσίων εγγράφων…».
Οι ελλείψεις ειδικά σε είδη καθαριότητας προκαλούν τις διαμαρτυρίες των ξένων επισκεπτών. Προκειμένου να διασώσουν την κατάσταση, «οι εργαζόμενοι καλύπτουν εθελοντικά πολλά από τα βασικά έξοδα», όπως είναι η αγορά χαρτιού υγείας.
Οι αρχαιολόγοι ζητούν την απεμπλοκή των ζητημάτων διαχείρισης, ειδικά των διαγωνισμών από την κεντρική υπηρεσία. «Γνωρίζουμε», σημειώνουν, «ότι ενώ δημοσιεύτηκε εδώ και μέρες η διαπιστωτική πράξη που ορίζει όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων ως αναθέτουσες αρχές, ώστε να μπορούν να πληρώνουν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, δεν έχει προχωρήσει η κοινή υπουργική απόφαση ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού…».
Αντ. Καρ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου