Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς
Το άγχος μαθητών αλλά και των γονιών τους έχει φτάσει στο ζενίθ και το Ethe Magazine του EleftherosTypos.gr απευθύνθηκε στον ψυχολόγο Κωνσταντίνο Γκουρμέση ζητώντας απαντήσεις για την επόμενη ημέρα των εξετάσεων που είναι επίσης δύσκολη για κάθε υποψήφιο.
Στην ερώτηση για το αν το τέλος των εξετάσεων απελευθερώνει τον μαθητή η απάντησή του ήταν αρνητική: «Κανονικά αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει. Δεν συμβαίνει όμως και το τέλος των εξετάσεων είναι ιδιαίτερα επίπονο για τον υποψήφιο. το παιδί που πάλεψε για χρόνια ολόκληρα ώστε να πάρει έναν καλό βαθμό στις εξετάσεις αν δεν τα καταφέρει πέφτει πάρα πολύ ψυχολογικά. Αισθάνονται πως δεν ήταν άξιος για να μπει στην σχολή που ονειρεύονταν και πως δεν θα έπρεπε να μπει σε αυτή την διαδικασία. Είναι η πρώτη μεγάλη απογοήτευση της ζωής των παιδιών και αν δεν το χειριστούν καλά τόσο τα ίδια όσο και οι γονείς τους δεν πρόκειται να την ξεπεράσουν ποτέ. Κλείνονται στον εαυτό τους αλλά αθόρυβα εκείνες τις ώρες ζητούν την στήριξη της οικογένειάς τους και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν οι γονείς».
Η στήριξη των γονέων στο παιδί πριν από τις εξετάσεις είναι θεμιτή αλλά μετά από αυτές όπως μας λέει ο κ. Γκουρμέσης είναι απαραίτητη: «Η εικόνα των αγχωμένων γονιών να είναι έξω από τα σχολεία περιμένοντας τα παιδιά τους να βγουν από τις τάξεις για να τους πουν τα καλά νέα είναι χαρακτηριστική στην Ελλάδα και δεν πρόκειται να αλλάξει. Εκείνο όμως που πρέπει να καταλάβουν είναι πως όταν βγει το παιδί από αυτή την διαδικασία θα πρέπει αστραπιαία να του δείξουν ότι η ζωή δεν τελείωσε σε ένα γραπτό αλλά μόλις άρχισε. Θα πρέπει να το ενθαρρύνουν, να το ανταμείψουν για την προσπάθειά του έστω και αν δεν πέτυχε τον στόχο του και του να του δείξουν με τον τρόπο τους πως σε όλα τα πράγματα στην ζωή το σημαντικό είναι η δουλειά και η προσπάθεια και αν αυτά γίνουν η δικαίωση δεν θα αργήσει. Αυτό το απάνθρωπο σύστημα αξιολόγησης των σπουδαστών δεν μπορεί να σημάνει και το τέλος του κόσμου για τα παιδιά και αυτό θα πρέπει πρώτα να το καταλάβουν οι γονείς τους και μετά τα ίδια».
Για πολλούς το ψυχολογικό βάρος το έχουν τα παιδιά που παλεύουν με νύχια και με δόντια για να μπουν στην σχολή που ονειρεύονται αλλά ο κ. Γκουρμέσης μιλά και για τα παιδιά που κακώς τα θεωρούμε πως απλά μπαίνουν στην διαδικασία των εξετάσεων για να κάνουν πλάκα: «Για εμένα αυτή η αντίληψη είναι πολύ λανθασμένη. Ολα τα παιδιά περνώντας από αυτή την διαδικασία έχουν αυτόματα και μεγάλο ψυχολογικό βάρος. Μπορεί να βλέπεις κάποια παιδιά να κάνουν πλάκα και να… υπερηφανεύονται πως παράδωσαν λευκή σελίδα, αλλά αυτό αποτελεί μία άμυνα. Και αυτά τα παιδιά μιλώντας με τον εαυτό τους στενοχωριούνται που δεν μπόρεσαν για τον έναν ή τον άλλο τρόπο να παλέψουν ισότιμα με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Και μην ξεχνάτε πως υπάρχουν παιδιά που πραγματικά θέλουν να διεκδικήσουν μία είσοδος σε κάποια σχολή αλλά με τον τρόπο που διεξάγονται αυτές οι συζητήσεις και με τα χρήματα που χρειάζοντaι για τα φροντιστήρια δεν έχουν την δυνατότητα. Δεν πρέπει λοιπόν να χαρακτηρίζουμε κάπως αυτά τα παιδιά».
Οι σταρ που πέτυχαν στις πανελλήνιες αλλά άλλαξαν ρότα
Αρκετοί είναι αυτοί που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά είτε δεν θέλησαν ποτέ να εξασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν ή που δεν έκαναν τον κόπο να τελειώσουν την σχολή στην οποία πέρασαν. Ακολουθούν κάποιοι σταρ που μπορεί να τα κατάφεραν στις πανελλήνιες αλλά στην συνέχεια άλλαξαν για αυτούς οι προτεραιότητες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΝΔΗ: Έδωσε Πανελλήνιες στην Καβάλα και κατάφερε να περάσει στο τμήμα «Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας» της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην Θεσσαλονίκη παράλληλα με την σχολή της άρχισε και να τραγουδάει. Τελικά παράτησε τις σπουδές της δεν πήρε ποτέ πτυχίο. Αξίζει να σημειωθεί πως στην αρχή της καριέρας της άλλαξε το επίθετό της σε «Βανδή» από Μαλέα που είναι το πραγματικό της, για να κρύψει από τους γονείς της ότι τραγουδούσε.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Διονύσης Σαββόπουλος έδωσε εξετάσεις για να μπει στη Νομική και τα κατάφερε να περάσει το δεύτερο έτος. Σπούδασε για λίγο στη Νομική Σχολή του Αριστοτελειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του.
ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΝΟΜΙΚΟΥ: Η γνωστή παρουσιάστρια πέρασε στην ΑΣΟΕΕ. Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές της, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, πήρε το πτυχίο της αλλά μέχρι τώρα δεν το έχει αξιοποιήσει.
ΧΑΡΗΣ ΡΩΜΑΣ: Ο Χάρης Ρώμας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών. Τελικά ακολούθησε το όνειρό του και μάλιστα άλλαξε το επίθετό του, παίρνοντας αυτό της μητέρας του, επειδή ο πατέρας του δεν δεχόταν ο γιος του να κουβαλά το οικογενειακό όνομα.
ΑΝΤΡΕΑΣ & ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ: Ο Αντρέας Μικρούτσικος, όπως και ο αδελφός του, ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, σπούδασαν μαθηματικοί. Τα μαθηματικά ήταν στο DNA τους, αφού ο πατέρας τους υπήρξε σπουδαίος επιστήμονας και ιδιοκτήτης φροντιστηρίου στο κέντρο της Αθήνας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΓΚΑΣ: Πέτυχε στις Πανελλαδικές και σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πήρε μάλιστα το πτυχίο του απ’ τη Σχολή Μηχανολογων Μηχανικών. Τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Έκανε πολιτικό και κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ , ενώ γνωστός έγινε απ’ την παρουσίαση των Lifestyle δελτίων του Star. Πλέον έχει ρίξει το βάρος του στην ψυχαγωγική ζώνη.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΒΕΛΑΣ: Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τελικά η μοίρα τον έφερε σε άλλο μετερίζι.