Σε κάθε περίπτωση, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας φέρεται αποφασισμένη να τιθασεύσει το φαινόμενο, προχωρώντας στη σύνταξη ενός «Εγχειριδίου» που περιλαμβάνει μια σειρά αυστηρών μέτρων. Αλλωστε η πάταξη του φαινομένου έχει προβλεφθεί και στα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, τα μέτρα θα προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:
-Με τη διαπίστωση της ρευματοκλοπής, θα ειδοποιείται εγγράφως και το Αστυνομικό Τμήμα για πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης.
-Οι καταναλώσεις που δεν κατεγράφησαν υπολογίζονται αναδρομικά σε βάθος μέχρι και 5 χρόνων με βάση τα ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης. Ως έναρξη του χρόνου της ρευματοκλοπής θα θεωρείται η χρονική περίοδος στην οποία εμφανίζεται «ύποπτη» μείωση της κατανάλωσης.
-Το «πρόστιμο» επιβάλλεται με τη μορφή προσαύξησης στο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κλεμμένες κιλοβατώρες θα χρεώνονται προς 255 ευρώ ανά μεγαβατώρα (προσαύξηση 70% σε σχέση με το κανονικό τιμολόγιο) και 120 ευρώ (προσαύξηση 50%) για τους δικαιούχους ΚΟΤ και όσους εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».
Επιπλέον ο υπαίτιος θα χρεώνεται και με τις δαπάνες του ΔΕΔΔΗΕ για τον εντοπισμό της ρευματοκλοπής, από 300 έως 750 ευρώ.
Ενδιαφέρον έχει ότι η απόφαση προβλέπει και διακοπή της ηλεκτροδότησης στις περιπτώσεις που υπάρχει ζήτημα ασφάλειας (κίνδυνος ηλεκτροπληξίας) ή όταν η παροχή είχε ήδη διακοπεί λόγω χρεών ή άλλου λόγου. Προβλέπει επίσης τη διενέργεια ελέγχων ύστερα από καταγγελίες, όταν διαπιστώνεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης ή με βάση την εικόνα που αποκομίζουν οι καταμετρητές.
Ωράριο - Παραμονή Χριστουγέννων: Τι ώρα κλείνουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ
Σύμβουλοι-εισπράκτορες από τη ΔΕΗ
Παράλληλα προχωρά από τη ΔΕΗ η διαδικασία αναζήτησης συμβουλευτικής εταιρίας η οποία θα αναλάβει τη διευθέτηση των χρεών των καταναλωτών. Η ίδια η επιχείρηση μάλιστα, σε χθεσινή της ανακοίνωση, χαρακτηρίζει την πρόσληψη συμβούλου ως «αναβάθμιση των σχέσεων της ΔΕΗ με τους πελάτες της»(!) στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της εταιρίας και της βελτίωσης της εισπραξιμότητάς της.
Οπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά, η επικοινωνία θα είναι ουσιαστική «με τον κάθε πελάτη ξεχωριστά, ο οποίος θα έχει έναν σύμβουλο δίπλα του και όχι απλά έναν εισπράκτορα». Εππλέον προβλέπει με αισιοδοξία πως οι σύμβουλοι που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά της θα είναι σημαντικοί και εξειδικευμένοι οίκοι, ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ είναι «ξένη από εισπρακτικές πρακτικές του παρελθόντος».
Ρεκόρ ρευματοκλοπών
Στην τετραετία 2011 – 2014 οι απώλειες ενέργειας αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 2003-2010. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, τα διαπιστωμένα κρούσματα ρευματοκλοπών διαμορφώθηκαν το 2016 στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (10.616 έναντι 400 το 2006).
Ανάμεσα στις συνηθέστερες μεθόδους ρευματοκλοπής είναι η επέμβαση στον μετρητή ή άλλο στοιχείο της μετρητικής διάταξης που αποσκοπεί στην αλλοίωση της καταγραφόμενης ενέργειας, η παράκαμψη του μετρητή, η απευθείας σύνδεση της εσωτερικής εγκατάστασης με το Δίκτυο, η απουσία μετρητικού εξοπλισμού, η απευθείας σύνδεση με αγκίστρωση στους αγωγούς του εναερίου δικτύου, απουσία μετρητή ή/και παροχής ή/και νομίμως υφιστάμενου κτίσματος (περιπτώσεις καταυλισμών κ.λπ.), η αυθαίρετη επανενεργοποίηση παροχών που έχουν απενεργοποιηθεί αλλά υπάρχει σύμβαση προμήθειας σε ισχύ κ.ά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου