Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Ερντογάν ζήτησε από την Αθήνα να προχωρήσει στην «πλήρη υλοποίηση της συνθήκης της Λωζάνης» αφήνοντας σαφή υπαινιγμό ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, όπως λαθεμένα ερμηνεύουν τα προβλεπόμενα από τη συνθήκη οι Τούρκοι.
Παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργικού γραφείου στην Αθήνα να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα για τη συνάντηση, δύο ημέρες μετά το τετ-α-τετ Τσίπρα-Ερντογάν η Άγκυρα έστειλε το μήνυμα ότι η κυριαρχία επί του Αγαθονησίου δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη…
Μάλιστα από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού δεν δόθηκαν πληροφορίες για το πόσο κοντά στις ελληνικές ακτές έφτασαν οι δύο τουρκικοί πυραυλάκατοι.
Τέμπη: Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα και σε πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής [εικόνες - βίντεο]
Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, μεσημβρινές ώρες, δύο πυραυλάκατοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στην τουρκική άσκηση με την επωνυμία «Θαλασσόλυκος» («Deniz Kurdu»), προσέγγισαν τις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου, όπου και παρέμειναν στην θαλάσσια περιοχή επί περίπου είκοσι λεπτά, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).
Σύμφωνα με αξιωματικούς του Πενταγώνου στην περιοχή του Αγαθονησίου περιπολούσε παράκτιο περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και παρακολουθούσε συνεχώς την κίνηση των τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Παράλληλα μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, που ευρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, έπλευσαν άμεσα στην περιοχή του Αγαθονησίου.
Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα Εθνικά Χωρικά Ύδατα αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους, επισημαίνεται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και προστίθεται: Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν δυτικά και νότια.