Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος, αφού σημείωσε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη, εξήγησε ότι ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων όπου οι ναοί θα είναι ανοιχτοί θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως είκοσι πέντε ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς της χώρας.
Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Οσον αφορά στον εορτασμό των Θεοφανείων, γνωστοποίησε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί Αγιασμός Υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.
Αυστηροί όροι
Μάλιστα, εξήγησε ότι δεν πρόκειται για «ελεύθερο άνοιγμα», αλλά υπό αυστηρούς κανόνες, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η εισήγηση των ειδικών ήταν σαφής. «Πιστεύουμε ότι οι Ελληνες έχουμε την ωριμότητα να αντεπεξέλθουμε σε αυτή τη συγκυρία τηρώντας τα μέτρα και πάντα σε συνεργασία με την Εκκλησία, ώστε να φθάσουμε με ασφάλεια στις 7 Ιανουαρίου».
Ερωτηθείς για τη Θεία Κοινωνία, ο κ. Πέτσας απάντησε πως το θέμα αυτό άπτεται του θρησκευτικού δόγματός μας και υπενθύμισε πως έχουν προβλεφθεί αυστηρά μέτρα για τις λειτουργίες των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Πάντως, το βλέμμα των ιεραρχών και των ιερέων στρέφεται τώρα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που θα συνεδριάσει διαδικτυακά την προσεχή Τρίτη και την προσεχή Τετάρτη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συνοδικοί ιεράρχες και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα εξετάσουν λεπτομερώς τα νέα δεδομένα και θα τοποθετηθούν επίσημα.
Δεν αποκλείεται η Εκκλησία να ζητήσει από την κυβέρνηση κάποιες τροποποιήσεις στα μέτρα, ειδικότερα για το «πλαφόν» στον αριθμό των πιστών.
Για το θέμα των ναών, σημειώνεται, είχαν συζητήσει τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την περασμένη εβδομάδα, αναζητώντας και οι δύο τη χρυσή τομή.
Προτάσεις
Στις προτάσεις της Εκκλησίας ήταν να λειτουργήσουν οι ναοί κάτω από ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα εάν και εφόσον η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας το επέτρεπε.
Στα σχέδιά της ήταν και είναι να μην εισέρχεται κανένας στο ναό χωρίς να φορά μάσκα, καθώς και να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις μεταξύ των πιστών. Επίσης, ο αριθμός των ατόμων εντός του ναού να εξαρτάται από το εμβαδόν του (ναού), για παράδειγμα εάν πρόκειται για ένα μικρό εκκλησάκι να μην επιτρέπεται η είσοδος σε πάνω από τέσσερα άτομα. Στις προτάσεις της συμπεριλαμβάνονταν και περισσότερες λειτουργίες ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων. Ειδικότερα για τα Θεοφάνια, η ρίψη του Σταυρού να πραγματοποιηθεί σε κολυμπήθρα και όχι στη θάλασσα, ενώ το αντίδωρο να είναι τυλιγμένο σε χαρτί και ο Αγιασμός να δίνεται σε μπουκαλάκι.
Δυσαρέσκεια
Οπως έλεγαν χθες ιερείς, η παρουσία εννέα και μόνο ατόμων στο ναό μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.
Σε αυτό που στέκονται ιδιαίτερα είναι στο γεγονός ότι δεν θα μπορούν να επιλέξουν τα άτομα που θα εισέρχονται στην εκκλησία για να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα. «Με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή πιστών;», σχολίαζαν χαρακτηριστικά, διερωτώμενοι γιατί τελικά επιλέχθηκε ο αριθμός εννέα και όχι ένας αριθμός πιστών ανάλογα με τα τετραγωνικά του ναού.
Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουν και παράπονα, καθώς, όπως επισημαίνουν, «η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή δέχτηκε τα μέτρα των υγειονομικών αρχών και κάλεσε τους πιστούς να τα εφαρμόζουν κατά γράμμα».
Ενοχλημένοι φέρεται να είναι και ορισμένοι μητροπολίτες που τελευταία ζητούσαν επιτακτικά να ανοίξουν οι ναοί στη διάρκεια των εορτών με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να δοθεί η ευκαιρία στο ποίμνιό τους να εκκλησιαστεί.
Προβληματισμός επικρατεί και στην Εκκλησία της Κρήτης, η οποία γνωστοποίησε χθες ότι συγκαλεί με τη σειρά της έκτακτη σύνοδο την προσεχή Τρίτη προκειμένου να δώσει οδηγίες και κατευθύνσεις στον Kλήρο και τις μοναστικές αδελφότητες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr