Οι τρεις παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει να εγγράφονται αυτόματα στα επιμελητήρια, ενώ άλλες κατηγορίες μηχανικών, όπως οι πολιτικοί μηχανικοί για παράδειγμα (σ.σ.: απόφοιτοι των κολεγίων), θα πρέπει πρώτα να λάβουν την ακαδημαϊκή ισοδυναμία πριν από την εγγραφή τους στα επιμελητήρια.
Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι οι κάτοχοι τίτλων σπουδών τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης (πανεπιστημίων) χώρας μέλους της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας που έχουν λάβει αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας ή αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων.
Η τροπολογία προκάλεσε αντιδράσεις σε ΤΕΕ και Οικονομικό Επιμελητήριο, όμως το υπουργείο Παιδείας υπερασπίστηκε τη ρύθμιση, αναφέροντας ότι η ελληνική Πολιτεία συμμορφώνεται με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαπίστωσε πλημμελή ενσωμάτωση διατάξεων της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.
Το έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, εγκαλεί την Πολιτεία για καθυστερήσεις στη συμμόρφωση, ενώ χαρακτηρίζει ανησυχητική την κατάσταση. Μάλιστα, σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία παροχή πληροφόρησης για την πορεία της εξέτασης από τους συλλόγους, ενώ έκανε λόγο για καταγγελίες «που επιβεβαιώνουν απουσία απάντησης στις αιτήσεις για περισσότερο από ένα έτος».
Η παραπάνω τροπολογία έρχεται ως συνέχεια της ρύθμισης για την επίσπευση των διαδικασιών αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων, που κάποια στιγμή είχαν καταγράψει σειρά αναμονής ακόμα και τρία χρόνια, με χιλιάδες αποφοίτους κολεγίων να είναι «όμηροι» της αναγνώρισης. Πολλοί απόφοιτοι είχαν καταγγείλει και έλλειψη συνεργασίας από τα Επιμελητήρια για την εγγραφή τους, με την παραπάνω τροπολογία να ορίζει πλέον ένα μικρό χρονικό διάστημα εντός του οποίου τα Επιμελητήρια θα πρέπει να εγγράψουν τις παραπάνω κατηγορίες.
Το ΤΕΕ έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας που απαξιώνει το Επιμελητήριο, το επάγγελμα του μηχανικού και στις σπουδές στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο ανέφερε ότι η τροπολογία ήταν εκπρόθεσμη, υπογραμμίζοντας ότι αρμόδιος φορέας για να πιστοποιεί μέσα από αξιόπιστες και απόλυτα επιστημονικές διαδικασίες την αναγνώριση της επαγγελματικής επάρκειας του οικονομολόγου και του λογιστή-φοροτεχνικού είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο.
Για την Α’ Λυκείου
Τα πρώτα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων για την Α’ Λυκείου έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://iep.edu.gr/el/trapeza-thematon-arxiki-selida.
Από αυτήν κληρώνονται είτε αυτοτελή θέματα είτε ενότητες θεμάτων που σε ποσοστό αντιστοιχούν στο πενήντα τοις εκατό (50%) της γραπτής δοκιμασίας για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ και της Β΄ τάξης κάθε τύπου Λυκείου και στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ΄ τάξης κάθε τύπου Λυκείου.
Κατά το σχολικό έτος 2020-2021, η ΤΘΔΔ θα λειτουργήσει για τις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου, έτσι ώστε έως το 2023 να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος λειτουργίας της, με την αξιοποίησή της διαδοχικά για τις προαγωγικές εξετάσεις της Β΄ Λυκείου (σχολικό έτος 2021-2022) και τις απολυτήριες εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου (σχολικό έτος 2022-2023). Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Θεμάτων είχε λειτουργήσει και στο παρελθόν για μία μόνο χρονιά, καθώς μετά την κατήργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το αποθετήριο είχε παραμείνει αναρτημένο και πολλά από τα παλιά θέματα στα περισσότερα μαθήματα έχουν παραμείνει, επικαιροποιημένα, ενώ κάποια που κρίθηκαν μη αξιοποιήσιμα αφαιρέθηκαν. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εμπλουτίζουν την πλατφόρμα με θέματα, τα οποία θα αξιολογηθούν πρώτα από το ΙΕΠ.
Κορωνοϊός: Ο FDA άναψε το «πράσινο φως» για το εμβόλιο της Moderna
«Γέφυρες» από ΗΠΑ στην Αγκυρα μετά τις κυρώσεις
Πλήρης επιβεβαίωση του «Ε.Τ.»: Δωρεάν rapid tests για όλους, ειδοποίηση με SMS
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr