Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος από το 1850 που διατηρούνται τα αρχεία. Ταυτόχρονα, μόλις ζήσαμε μια 12μηνη περίοδο με περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου -πάνω από την προβιομηχανικκή περίοδο αναφοράς. Ο ήπιος χειμώνας σε όλη την Ευρώπη έχει αφήσει αρκετές πίστες σκι άχαρες και άδειες, με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες να κατηγορούν την κλιματική αλλαγή για τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες.
Οι αναβατήρες σκι έχουν απενεργοποιηθεί και τα κανόνια χιονιού έχουν εγκαταλειφθεί στο γρασίδι του όρους Τερμινίλο, ύψους 2.217 μέτρων, στα Απέννινα Ορη της Ιταλίας. Εχει τόση ζέστη, που είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν τα κανόνια, στα οποία πολλά χιονοδρομικά κέντρα βασίζονται για να δουλέψουν. «Λείπει μια κρίσιμη λεπτομέρεια για μια χιονοδρομική εγκατάσταση: το χιόνι», διαμαρτύρεται στο «Ρόιτερς» ο Βιντσέντζο Ρεγκίνι, πρόεδρος της εταιρίας που διαχειρίζεται τις τοπικές εγκαταστάσεις μεταφορών και αναβατήρων στο Τερμινίλο. Οπως εξηγεί, για να λειτουργήσουν οι εκτοξευτήρες τεχνητού χιονιού πρέπει το νερό να μετατραπεί σε χιόνι κι αυτό γίνεται σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν. Ομως, την περασμένη εβδομάδα το θερμόμετρο έδειχνε 12 βαθμούς Κελσίου.
Πλήγμα στην οικονομία
Η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί τη βιομηχανία του σκι σε όλο τον κόσμο, αλλά η Ιταλία, τόσο στα (χαμηλού υψομέτρου) Απέννινα Ορη όσο και στις Αλπεις, πλήττεται ιδιαίτερα. Οι πίστες της Ιταλίας περίπου στο 90% βασίζονται σε τεχνητό χιόνι, σε σύγκριση με το 70% στην Αυστρία, το 50% στην Ελβετία και το 39% στη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού «πράσινου» λόμπι «Legambiente».
ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοινώνει πως θα ονομάσει τον Μασκ επικεφαλής του νέου «υπουργείου κυβερνητικής αποτελεσματικότητας»
Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως πως η κλιματική κρίση έχει πλήξει λιγότερο την Κεντρική Ευρώπη απ’ ό,τι την Κίνα και τις ΗΠΑ. Στη Γαλλία, οι σκιέρ γλιστρούν πάνω σε λεπτές γλώσσες χιονιού σε χιονοδρομικά κέντρα με χαμηλό υψόμετρο, τα οποία κατά τα άλλα είναι στρωμένα με γρασίδι, την ώρα που τα χιονοδρομικά κέντρα ετοιμάζονται για την περίοδο αιχμής τους. Η περίοδος του σκι παραμένει από τον Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο, ωστόσο η «τάση» των τελευταίων ετών είναι να κορυφώνεται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Η χιονοδρομική βιομηχανία της Ιταλίας έχει δει μια ετήσια πτώση των εσόδων της, καθώς οι παγετώνες των βουνών έχουν συρρικνωθεί. Το 2021, μόνο 197 από τα 290 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας ήταν πλήρως λειτουργικά. Η χιονοδρομική βιομηχανία των Αλπεων αξίζει περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη, προσελκύοντας το 40% των παγκόσμιων τουριστών του σκι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν με το 23% των παραθεριστών.
Πάντως, δεν είναι μόνο τα χιονοδρομικά που υφίστανται το σοκ της κλιματικής κρίσης. Η Ευρώπη βασίζεται στα βουνά για το 90% του νερού της, τα ευρήματα έχουν προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι λένε ότι η χιονοκάλυψη έχει υποστεί μια «άνευ προηγουμένου» μείωση από τον Μεσαίωνα.
Η χιονοκάλυψη στις Αλπεις μειώθηκε κατά 8,4% ανά δεκαετία μεταξύ 1971 και 2019, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γεωεπιστημών. Μέχρι και το 98% των χιονοδρομικών κέντρων σε 28 ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται τώρα ότι διατρέχουν «πολύ υψηλό κίνδυνο» έλλειψης χιονιού εάν η θερμοκρασία ανέβει κατά 4 βαθμούς Κελσίου, και το 53% με ένα άλμα μόλις δύο βαθμών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature.
Ειδήσεις σήμερα
Υεμένη: 17 αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν σε αμερικανικά πλήγματα
Τουρκία: Βίντεο με την στιγμή της ένοπλης επίθεσης σε συγκέντρωση υποψηφίου δημάρχου του Ερντογάν