Πρόκειται, όπως γράφει η εφημερίδα, για έναν μοναχικό νέο άντρα, λάτρη των όπλων και μέλος ενός chatroom (σ.σ. ομάδας συζητήσεων) με περίπου 24 μέλη στην πλατφόρμα Discord, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους gamers. Οι συνομιλητές του μοιράζονταν και αυτοί την αγάπη του για τα όπλα αλλά και τον στρατιωτικό εξοπλισμό.
Στην εφημερίδα μίλησε ένας εκ των φίλων του νεαρού, ο οποίος, ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά του και τον τόπο κατοικίας του. Ο «OG», όπως ήταν το ψευδώνυμό του, άρχισε να αναρτά μηνύματα στην πλατφόρμα πέρσι, χρησιμοποιώντας στρατιωτική ορολογία.
Το επόμενο διάστημα άρχισε να αποκαλύπτει διαβαθμισμένα έγγραφα, που έπαιρνε στο σπίτι από τη δουλειά του σε στρατιωτική βάση. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστή ποια είναι η στρατιωτική βάση στην οποία εργαζόταν ο νεαρός.
«Ο OG υποστήριζε πως περνούσε κάποιο μέρος της ημέρας του σε ασφαλείς εγκαταστάσεις, όπου απαγορευόταν η χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, και στην οποία φυλάσσονταν μυστικές πληροφορίες σε δίκτυο κυβερνητικών υπολογιστών…» γράφει η Washington Post.
«Ήθελε να μας έχει ενήμερους» είπε ένα εκ των μελών της ομάδας στην εφημερίδα, συμπληρώνοντας:
«Ο OG φαίνεται να πίστευε ότι αυτές οι εσωτερικές πληροφορίες μπορούσαν να προστατέψουν τους υπόλοιπους από τον προβληματικό κόσμο γύρω τους».
«Αν μπορούσες να το σκεφτείς, υπήρχε μέσα σε αυτά τα έγγραφα» είπε ο φίλος του OG και μέλος της ομάδας.
Εκπρόσωπος της πλατφόρμας Discord δήλωσε στο CNNi την Κυριακή ότι η εταιρεία συνεργάζεται στενά με τις Αρχές για να διευκολύνει την έρευνα.
Το συγκεκριμένο chatroom εξαφανίστηκε μετά από τη διαρροή της περασμένης εβδομάδας, με το CNNi να γράφει πως ορισμένα εκ των μελών της ομάδας θεωρούσαν ότι τα έγγραφα είναι ψεύτικα -μη μπορώντας να πιστέψουν ότι κάποιος ήταν τόσο θρασύς, ώστε να δημοσιοποιήσει διαβαθμισμένα έγγραφα online.
Βρετανία: Η στέψη του βασιλιά Καρόλου κόστισε 72 εκατομμύρια λίρες
Συναγερμός: Αναψε πόλεμος με τα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ
Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνει το θέμα των διαρροών(;) εγγράφων, δελτίων πληροφοριών και του Αμερικανικού Πενταγώνου σχετικά με εκτιμήσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλες χώρες συμμάχους των ΗΠΑ σε Ασία, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.
Από πλευράς Αμερικανών, βάσει των όσων είπαν χθες στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν, η κατάσταση περιγράφεται ως «ανησυχητική», έχει διαταχθεί έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, πραγματοποιείται αξιολόγηση των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας σε διάφορες ιστοσελίδες, ενώ επικρατεί μια «ομίχλη» αναφορικά με τις διαρροές, με ορισμένους να κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση και άλλους να υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία είναι πλασματικά, παραπληροφορικά, «πειραγμένα» και με στόχο να προκαλέσουν σύγχυση και προφανώς κατευθυνόμενα από τις διαβόητες ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Για το συγκεκριμένο θέμα είχαν χθες επικοινωνία οι δύο ανωτέρω κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, με τους ομολόγους της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και Ολέκσεϊ Ρεζνίκοφ, ενώ συνεχείς ήσαν οι τηλεφωνικές επαφές ανάμεσα στον επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς με τους διευθυντές των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών στο Κίεβο.
Ειδικότερα, χθες είδε το φως της δημοσιότητας αμερικανικό έγγραφο ότι 50 άνδρες των επίλεκτων Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται φέτος σε ουκρανικό έδαφος. Το έγγραφο αναφέρει ότι περισσότερο από το ήμισυ του αριθμού των ειδικών δυνάμεων δυτικών κρατών που ήσαν στην Ουκρανία μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 ήσαν Βρετανοί. Δεν είναι σαφές σε ποιες δραστηριότητες είχαν εμπλακεί οι βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις ή αν ο αριθμός τους έχει διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο. Οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, των οποίων οι δραστηριότητες συνήθως καλύπτονται από άκρα μυστικότητα, περιλαμβάνουν πολλαπλές μονάδες, συμπεριλαμβανομένης και της Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας (SAS).
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2021 η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κίεβο είχε δηλώσει ότι οι Ειδικές Δυνάμεις της είχαν πραγματοποιήσει εκτεταμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με αντίστοιχες ουκρανικές. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις ή να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία τους τελευταίους 3 μήνες. Ωστόσο, σε ένα tweet το τμήμα ανέφερε ότι η διαρροή χαρακτηρίζεται από «ανακρίβεια».
Αν και ορισμένα από τα αρχεία που κοινοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο φαίνεται να έχουν υποστεί «επεξεργασία», αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένων και των «New York Times», ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι αρκετά από τα έγγραφα είναι γνήσια και αρχικά κοινοποιήθηκαν διαδικτυακά χωρίς τροποποιήσεις, ενώ περιέχουν ενημερώσεις σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, την επιμελητεία, τις παραδόσεις όπλων και την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.
Σε μια ενότητα, με τίτλο «ΗΠΑ/ΝΑΤΟ SOF σε UKR», απαριθμούν τον αριθμό των δυτικών Ειδικών Δυνάμεων που είναι παρούσες στην Ουκρανία. Το έγγραφο φαίνεται να έχει ημερομηνία Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με αυτό, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν τότε ότι από τους 97 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία, οι 50 ήσαν Βρετανοί. Αυτός ο αριθμός είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον αριθμό των ΗΠΑ της Γαλλίας και της Λετονίας, οι οποίες φέρεται ότι ανέπτυξαν 14, 15 και 9 άνδρες αντίστοιχα.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Στέλνει όπλα το Βελιγράδι στο Κίεβο
Εγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε επίσης χθες ισχυρίζεται ότι η Σερβία συμφώνησε να εξοπλίσει την Ουκρανία, αν και είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Το έγγραφο, που αποτελεί μια σύνοψη των απαντήσεων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική εκπαίδευση και φονικά όπλα, ήταν μεταξύ των δεκάδων απόρρητων εγγράφων που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο τις τελευταίες εβδομάδες.
Με τίτλο: Ευρώπη – Απάντηση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, το έγγραφο σε μορφή γραφήματος παραθέτει τις «αξιολογημένες θέσεις» 38 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως απάντηση στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια. Το διάγραμμα έδειξε ότι η Σερβία αρνήθηκε να παράσχει εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά δεσμεύτηκε να στείλει φονική συνδρομή ή την έχει ήδη παράσχει. Αναφέρει επίσης ότι η Σερβία δήλωσε ότι έχει την πολιτική βούληση και τη στρατιωτική δυνατότητα να παρέχει όπλα στην Ουκρανία και στο μέλλον. Το έγγραφο χαρακτηρίζεται ως απόρρητο και «NOFORN», δηλαδή απαγορεύει τη διανομή του σε ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και στρατούς. Χρονολογείται στις 2 Μαρτίου και φέρει ανάγλυφη τη σφραγίδα του γραφείου του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατή η επαλήθευση της αυθεντικότητας του εγγράφου. Το γραφείο του Σέρβου προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ως και η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Βελιγράδι δεν απάντησαν σε δημοσιογραφικό αίτημα για σχολιασμό.
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΠΑ
Τα 4 ακραία σενάρια για τον πόλεμο
Η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (DΙΑ) εξέτασε σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία σε περίπτωση των λεγόμενων «μπαλαντέρ», δηλαδή των πιο απίθανων γεγονότων (ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2023). Η ανάλυση, που διεξήχθη ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας, περιγράφει τέσσερα σενάρια «μπαλαντέρ» και πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Εχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στρατιωτικούς, πολιτικούς, αναλυτές στο να σκεφτούν τις πιθανές συνέπειες σημαντικών γεγονότων, ενώ αξιολογούν τις επιλογές τους. Τα υποθετικά σενάρια περιλαμβάνουν α) το θάνατο του Βλαντιμίρ Πούτιν, β) του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, γ) την αλλαγή της ανώτατης ηγεσίας στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, και δ) ουκρανικό χτύπημα κατά του Κρεμλίνου. Το έγγραφο περιγράφει πώς καθεμία από αυτές τις καταστάσεις θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κλιμάκωση στην Ουκρανία, σε τερματισμό της σύγκρουσης κατόπιν διαπραγματεύσεων ή σε καμία σημαντική επίπτωση στην πορεία του πολέμου.
Ενα από τα τέσσερα υποθετικά σενάρια παιχνίδια δείχνει τι μπορεί να συμβεί εάν η Ουκρανία χτυπήσει το Κρεμλίνο. Εντοπίζεται ένα ευρύ φάσμα πιθανών συνεπειών. Το γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη κλιμάκωση, με τον Πούτιν να απαντά ξεκινώντας μια πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση και να εξετάζει τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων Ή οι φόβοι του κοινού από την πυρηνική εμπλοκή θα μπορούσαν να τον αναγκάσουν να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση του πολέμου. Οι κίνδυνοι μιας τέτοιας επίθεσης από την Ουκρανία είναι ένας λόγος που οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απρόθυμες (μέχρι σήμερα) να παράσχουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο.
Ειδήσεις σήμερα
ΗΠΑ: Εκτελέστηκε στη Φλόριντα ο «δολοφόνος νίντζα»
Εκλογές στην Τουρκία: Το προεκλογικό «ραπ» τραγούδι του Ερντογάν [βίντεο]