Mιλώντας στο τουρκικό Μέσο για τις συνομιλίες που είχε στην Άγκυρα στις 28 και 29 Ιανουαρίου στο πλαίσο του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ – Τουρκίας, η Νούλαντ επισημαίνει ότι η επίσκεψή της στην Άγκυρα “δεν ήταν τυχαία”, καθώς έγινε αμέσως μετά την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία,
“Έτσι, ένα από τα πράγματα που μου ζήτησε ο υπουργός Μπλίνκεν ήταν να αναζωογονήσω την υπόλοιπη σχέση μας και να επιστρέψουμε στη συζήτηση για όσα πρέπει να κάνουμε το 2024, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο”.
Όταν ο δημοσιογράφους του CNN ρωτά την κ.Νούλαντ “για τα όσα πρέπει να κάνουμε”, και με δεδομένη την αποστολή του επίσημου αιτήματος από την αμερικανική κυβέρνηση στο Κογκρέσο για πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16. εάν υπάρχει περίπτωση “το Κογκρέσο να αποτρέψει, να σταματήσει ή να καθυστερήσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία” η Αμερικανίδα αξιωματούχος, απαντά:
« Η ανάπτυξη του στόλου F-16 από την Τουρκία είναι πολύ σημαντική για την αμερικανική ασφάλεια […] Έχετε ήδη ένα μεγάλο στόλο F-16. Αλλά θα είναι σημαντικό για εμάς να το βελτιώσουμε αυτό. Το 15ήμερο [το οποίο έχει στη διάθεσή του το Κογκρέσο για οποιαδήποτε ένσταση ]ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής. Μάλιστα, ο πρόεδρός σας ήταν αρκετά ενθουσιασμένος τη στιγμή που υπέγραψε.
Ο κούριερ επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο, το παρέδωσε στο Υπουργείο Εξωτερικών και εμείς παραδώσαμε την ειδοποίησή μας στο Κογκρέσο. Αυτή η περίοδος ειδοποίησης θα λήξει 15 ημέρες από την Παρασκευή και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε την εφαρμογή της.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου ότι ακόμη και με μια έγκριση του Κογκρέσου είναι ασαφής ο χρονικός ορίζοντας παράδοσης των F-16 στην Τουρκία, η κ. Νούλαντ, επισημαίνει:
«Πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αεροσκαφών και την πώληση νέων . Και τα δύο μέρη είναι σημαντικά. Όπως καταλαβαίνω, ο εκσυγχρονισμός ξεκινά αμέσως. Ειλικρινά, δεν ξέρω πότε θα είναι έτοιμα τα νέα αεροσκάφη, αλλά είναι προφανές ότι η απόκτηση αυτών των μαχητικών από την Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ».
Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους σχετικά με την πώληση των F-16, επισημαίνει ο Τούρκος δημοσιογράφος, προσθέτοντας: «Διότι, πώς θα λυθεί το πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών; Το ζήτημα είναι θέμα συζήτησης στην Τουρκία εδώ και χρόνια.
Σαφώς, μία από τις προσδοκίες της Άγκυρας από την Ουάσιγκτον είναι η άρση των κυρώσεων CAATSA, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τη στρατιωτική ικανότητα και την πολεμική ετοιμότητα της Τουρκίας, βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύετε ότι υπάρχει κοινό έδαφος για να συζητήσουμε αυτό το θέμα; Επίσης, γίνονται συζητήσεις για επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35;
Στην ερώτηση αυτή, η κ.Νούλαντ, απαντά:
«Οι κυρώσεις της CAATSA σχετίζονταν με την απόφαση της κυβέρνησής σας να αγοράσει συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό είναι που πυροδότησε τις κυρώσεις CAATSA.
Ήμασταν στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την πώληση Patriot, και ενώ αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν, η Τουρκία πήγε σε άλλη κατεύθυνση. Γι’ αυτό είχαμε κάποιες συζητήσεις σήμερα. Ειλικρινά, αν μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα των S-400, θέλουμε να κάνουμε. Οι ΗΠΑ θα χαρούν να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35. Αλλά πρέπει πρώτα να λύσουμε αυτό το άλλο ζήτημα, και ενώ το λύνουμε, πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία έχει μια ισχυρή αεράμυνα».
Στη συνέχεια η κ.Νούλαντ αναφέρεται και σε άλλους τομείς των συζητήσεων Ουάσιγκτον – Άγκυρας επί των οποίων οι ΗΠΑ ζητούν την ανταπόκριση της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων η παραγωγή τουρκικών πυρομαχικών – 155 χιλιοστών – για την Ουκρανία, αλλά και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
«Τα τελευταία χρόνια, οι διαπραγματεύσεις μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε. Γι’ αυτό θέλουμε να επιστρέψουμε σε έναν ισχυρό αντιτρομοκρατικό διάλογο. Και φυσικά, είμαστε εταίροι στην αντιμετώπιση και τη συζήτηση όλων των προκλήσεων στη Μέση Ανατολή».
Ειδήσεις σήμερα
Στον «αέρα» πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ- Η ξαφνική αλλαγή που φέρνει τα πάνω -κάτω στη ζωή τους
Ο Μπλίνκεν καλεί το Κογκρέσο να εγκρίνει το πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία