Ο Βασιλιάς μίλησε επίσης για τη δική του στέψη, λέγοντας ότι ένιωσε “ελαφρώς ανήσυχος” για το βάρος του Στέμματος του Αγίου Εδουάρδου και ανησυχούσε μήπως “κουνιόταν”.
Παρά το γεγονός ότι ήταν μόλις τεσσάρων ετών την εποχή της στέψης της μητέρας του το 1953, είπε ότι πολλές από τις αναμνήσεις του για την προετοιμασία της τελετής είναι ακόμα ζωντανές.
Το ντοκιμαντέρ αφορά στην ιστορία 50 Καναδών γυναικών οι οποίες παρέστησαν στην ιστορική στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953. Δώδεκα από αυτές επέστρεψαν πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023 όπου παρευρέθηκαν σε ένα πάρτι – έκπληξη προς τιμήν του νέου βασιλιά Καρόλου.
«Τα θυμάμαι όλα τόσο καλά, γιατί η αδερφή μου και εγώ κάναμε μπάνιο», είπε ο βασιλιάς Κάρολος στις 12 Καναδές που τον επισκέφθηκαν. «Η μαμά μου ερχόταν την ώρα του μπάνιου μας φορώντας το στέμμα για να εξασκηθεί» και συνεχίζει «Πρέπει να συνηθίσεις πόσο βαρύ είναι [το στέμμα]» θυμάται να του λέει χαρακτηριστικά η Ελισάβετ. «Δεν το ξέχασα ποτέ, το θυμάμαι έντονα», τους είπε καθώς ξεναγούνταν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
«Είναι πολύ σημαντικό να το φοράς για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, γιατί τότε το συνηθίζεις», τους είπε ο βασιλιάς Κάρολος. «Αλλά το στέμμα με το οποίο στεφθήκαμε, το St Edward’s Crown, ζυγίζει 5 κιλά. Είναι πολύ πιο βαρύ και πιο ψηλό, οπότε υπάρχει πάντα αυτό το αίσθημα να νιώθεις ένα άγχος, σε περίπτωση που ταλαντευτεί. Πρέπει να το κουβαλάς, πρέπει να κοιτάς ευθεία».
Ο Βασιλιάς θυμήθηκε επίσης το κούρεμά του από τη στέψη της μητέρας του και “τι έκανε ο κουρέας σε μένα”.
Το χρυσό στέμμα του Αγίου Εδουάρδου του 17ου αιώνα φοριέται από τον μονάρχη τη στιγμή της στέψης τους και ζυγίζει 2,23 κιλά.
Ντόναλντ Τραμπ: Διορίζει μανιωδώς συμπέθερους, φίλους και νύφες - Που τους έχει τοποθετήσει
Ωστόσο, τόσο ο Βασιλιάς όσο και η μητέρα του φόρεσαν το πολύ ελαφρύτερο Στέμμα της Αυτοκρατορικής Πολιτείας όταν βγήκαν από την Αββαείο του Γουέστμινστερ.
Το ντοκιμαντέρ Coronation Girls αφηγείται την ιστορία 50 Καναδών εφήβων που χρηματοδοτήθηκαν από τον Καναδό επιχειρηματία Γκάρφιλντ Γουέστον για να παρακολουθήσουν τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.
Πολλές από αυτές δεν είχαν ξαναβγεί ποτέ από τις περιοχές τους. Το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1953 περιλάμβανε σιδηροδρομική και θαλάσσια διαδρομή, πριν από μια επταετή επίσκεψη.
Δεν είχαν δει καν τηλεόραση μέχρι τότε, οπότε το ταξίδι τους στο Λονδίνο για τη στέψη, ήταν μια έντονη εμπειρία που άφησε τεράστια εντύπωση στις έφηβες.
Οι καριέρες τους στην ενήλικη ζωή ποικίλουν – με κάποιες να γίνονται καθηγήτριες, μία κλιματική ακτιβίστρια και μία μοναχή – και πολλές συνεχίζουν να έχουν επαφή.
Το ντοκιμαντέρ των 90 λεπτών ανασκοπεί τα ταξίδια της ζωής τους, με 12 επιζώντες από την ομάδα να μιλούν για τα ζητήματα που τις επηρεάζουν στην ηλικία τους.
Με μέση ηλικία 89, πέταξαν στο Λονδίνο τον περασμένο χειμώνα για να δουν τα αξιοθέατα που είχαν αντικρίσει ως νέες γυναίκες, περιλαμβανομένου του Παλατιού του Μπάκιγχαμ.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο παλάτι, η επίσκεψη διακόπηκε από μια έκπληξη πρόσκληση για τσάι με τον Βασιλιά, όπου μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους από τα γεγονότα του 1953.
Ειδήσεις σήμερα
Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Μεγάλες καθυστερήσεις στην Κηφισίας
Δολοφονία στη Γλυφάδα: Επτά οι δράστες – Οι έξι έχουν ταυτοποιηθεί
Ελένη Φουρέιρα: Από την Αλβανία στην κορυφή – Η αλήθεια για τον Μποτία και το δεύτερο παιδί