«Είναι πραγματικά άσχημα νέα. Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός… μεγαλύτερος από ποτέ», δήλωσε η Κλαούντια Κόπα επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης που δημοσιεύτηκε για να συμπέσει με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM) μπορεί να περιλαμβάνει μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και συρραφή του κολπικού ανοίγματος για τη στένωση της. Η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα αιμορραγία ή λοιμώξεις και να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως προβλήματα γονιμότητας, προκαλώντας επιπλοκές κατά τον τοκετό, θνησιγένεια και επώδυνη σεξουαλική επαφή.
Σύμφωνα με μια μελέτη σε 31 χώρες όπου η πρακτική είναι κοινή, η Αφρική είναι «σπίτι» για τον μεγαλύτερο αριθμό επιζώντων FGM, με περισσότερα από 144 εκατομμύρια, μπροστά από την Ασία (80 εκατομμύρια) και τη Μέση Ανατολή (6 εκατομμύρια).
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η συνολική αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του πληθυσμού σε ορισμένες χώρες, αλλά η έκθεση υπογράμμισε την πρόοδο στη μείωση της εξάπλωσής της σε άλλες χώρες.
Στη Σιέρα Λεόνε, το ποσοστό των κοριτσιών ηλικίας 15 έως 19 ετών που έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων μειώθηκε από 95% σε 61% σε 30 χρόνια.
Σημαντική πτώση κατέγραψαν επίσης η Αιθιοπία, η Μπουρκίνα Φάσο και η Κένυα. Ωστόσο, στη Σομαλία, το 99% των γυναικών μεταξύ 15 και 49 ετών έχουν υποστεί ακρωτηριασμό, όπως και το 95% στη Γουινέα, το 90% στο Τζιμπουτί και το 89% στο Μάλι.
«Βλέπουμε επίσης μια ανησυχητική τάση ότι όλο και περισσότερα κορίτσια υποβάλλονται σε αυτή την πρακτική σε νεαρή ηλικία», δήλωσε η επικεφαλής της UNICEF Κάθριν Ράσελ.
Ειδήσεις σήμερα
Στο ινδικό κοινοβούλιο η πεθερά του Ρίσι Σούνακ
Συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος για τα «όργια» σε Μοναστήρι – Θρίλερ με την εμπλοκή δύο μοναχών