Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εξωγήινων ή εξωγήινης δραστηριότητας στις πρόσφατες καταρρίψεις αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων πάνω από τη Βόρεια Αμερική.
Ο Τζον Κίρμπι, από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, σημείωσε πως ότι δεν μπορεί να «υπεισέλθει δημοσίως σε πολλές λεπτομέρειες», αλλά λέει ότι ήταν σε θέση να διαπιστώσει ότι η Κίνα έχει ένα πρόγραμμα αερόστατων μεγάλου ύψους που συνδέεται με τον κινεζικό στρατό. Είπε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν το εντόπισε, αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν το εντόπισε.
«Εκτιμήσαμε ότι το ύψος τους ήταν σημαντικά χαμηλότερο από το κινεζικό αερόστατο μεγάλου ύψους και όντως αποτελούσε απειλή για την πολιτική εμπορική εναέρια κυκλοφορία», εξήγησε.
«Και ενώ δεν είχαμε κανένα συγκεκριμένο λόγο να υποπτευθούμε ότι πραγματοποιούσαν κάποιου είδους παρακολούθηση, δεν μπορούσαμε να το αποκλείσουμε» πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι και είπε ότι οι αποστολές «διεξήχθησαν με ασφάλεια και επιτυχία».
Γίνονται προσπάθειες να ανακτηθεί ό,τι έχει απομείνει από τα αντικείμενα για να κατανοηθεί τι ακριβώς είναι, συμπλήρωσε, αλλά αυτά στην Αλάσκα και τον Καναδά βρίσκονται σε απομακρυσμένα εδάφη, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την ανεύρεσή τους.
Ερωτηθείς γιατί καταρρίφθηκαν τα αερόστατα αφού δεν συνιστούν απειλή, ο Τζον Κίρμπι είπε ότι αυτό έγινε επειδή οι ΗΠΑ εκτίμησαν ότι δεν ήταν επανδρωμένα ή ελεγχόμενα και επομένως «υπήρχε πραγματικός κίνδυνος για την ασφάλεια».
Τα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν πάνω από την Αλάσκα και τον Καναδά τις τελευταίες ημέρες δεν έμοιαζαν με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στ’ ανοιχτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας και ήταν πολύ μικρότερα από εκείνο, δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν για πρώτη φορά ένα ιπτάμενο αντικείμενο στις 4 Φεβρουαρίου, αφού είχε διασχίσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας «εισβάλλοντας» πρώτα από την Αλάσκα, ταξιδεύοντας στον Καναδά και κατεβαίνοντας μέσω της Μοντάνα. Από εκεί, το αντικείμενο διέσχισε τις ΗΠΑ μέχρι τη Νότια Καρολίνα, προτού καταρριφθεί πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν γνωρίζει ακόμη τι είναι τα αντικείμενα που πλησίασαν σε ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες και αποτελούσαν πιθανή απειλή για την πολιτική αεροπορία, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας Μελίσα Ντάλτον.
Μετά την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού «ελέγξαμε πιο προσεκτικά τον εναέριο χώρο μας σε αυτά τα υψόμετρα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ραντάρ μας, κάτι που μπορεί τουλάχιστον εν μέρει να εξηγεί την αύξηση των αντικειμένων που εντοπίσαμε την περασμένη εβδομάδα», είπε η Ντάλτον.
Πρόσθεσε ότι χώρες, εταιρείες και ερευνητικοί οργανισμοί στέλνουν αντικείμενα σε αυτά τα υψόμετρα «για σκοπούς που δεν είναι κακόβουλοι, συμπεριλαμβανομένης της νόμιμης έρευνας», και ότι τα άγνωστα αντικείμενα καταρρίφθηκαν με «πολύ μεγάλη προσοχή».
Ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 κατέρριψε ένα άγνωστο αντικείμενο πάνω από τη λίμνη Χιούρον στο Μίσιγκαν νωρίτερα την Κυριακή (12/2), το τέταρτο μέσα σε οκτώ ημέρες μπαλόνι ή άλλο αντικείμενο που πετούσε ψηλά πάνω από τις ΗΠΑ ή τον Καναδά.
Ο Αμερικανός στρατηγός Γκλεν Βαν Χερκ, διοικητής της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD), είπε ότι δεν έχει αποκλείσει καμία πιθανότητα για την φύση των τριών αντικειμένων που καταρρίφθηκαν -ακόμη και να είναι εξωγήινης προέλευσης.
«Θα αφήσω τις υπηρεσίες πληροφοριών και αντικατασκοπείας να βγάλουν άκρη», απάντησε όταν ρωτήθηκε την Κυριακή εάν οι ΗΠΑ είχαν αποκλείσει την πιθανότητα να ήταν UFO τα αντικείμενα που κατέρριψαν πάνω από την Αλάσκα, τον Καναδά και το Μίσιγκαν. «Δεν έχω αποκλείσει τίποτα αυτή τη στιγμή», είπε.
Αντίθετα, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι το αντικείμενο που καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου ήταν ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, κάτι που η Κίνα αρνείται, λέγοντας ότι ήταν ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που παρασύρθηκε από τους ανέμους.