Αλλά αντί να παραπέμψει τα αποδεικτικά στοιχεία στη στρατιωτική αστυνομία, ο στρατηγός Τζένκινς τα τοποθέτησε σε απόρρητο φάκελο και τα κλείδωσε σε ένα χρηματοκιβώτιο.
Η μη παραπομπή των αποδεικτικών στοιχείων στη στρατιωτική αστυνομία είχε αποκαλυφθεί στο παρελθόν στο δικαστήριο, αλλά οι ταυτότητες των εμπλεκομένων αξιωματικών αποκρύφθηκαν από το κοινό από το Υπουργείο Άμυνας.
Ο στρατηγός Jenkins -ο οποίος ήταν τότε συνταγματάρχης στις ανώτερες τάξεις των ειδικών δυνάμεων- δημιούργησε τον απόρρητο φάκελο τον Απρίλιο του 2011 αφού πρώτα ενημέρωσε τον άμεσο προϊστάμενό του, τότε αρχηγό των ειδικών δυνάμεων, στρατηγό Jonathan Page, για τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, οι διοικητές είναι νομικά υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τη στρατιωτική αστυνομία εάν ενημερωθούν για τυχόν αποδεικτικά στοιχεία ότι μπορεί να έχει διαπραχθεί έγκλημα πολέμου.
Αλλά ο φάκελος που περιείχε τη μαρτυρία παρέμεινε κλειδωμένος στο χρηματοκιβώτιο για τέσσερα χρόνια, γνωστό μόνο σε λίγους αξιωματικούς, καθώς ο στρατηγός Τζένκινς ανέβαινε στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, έως ότου ένας χωριστός πληροφοριοδότης των ειδικών δυνάμεων ενημέρωσε τη Βασιλική Στρατιωτική Αστυνομία για την ύπαρξή του.
Τον ίδιο μήνα που ο στρατηγός Τζένκινς δημιούργησε τον απόρρητο φάκελο, έγινε επικεφαλής όλων των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν. Θα συνέχιζε να γίνει διευθυντής των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου και στη συνέχεια αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου άμυνας, η δεύτερη υψηλότερη θέση στον στρατό – μια προαγωγή που τον οδήγησε να μεταπηδήσει από στρατηγό δύο αστέρων σε στρατηγό τεσσάρων αστέρων.
Οι ισχυρισμοί για εξωδικαστικές δολοφονίες από βρετανικές ειδικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν αποτελούν επί του παρόντος αντικείμενο δημόσιας έρευνας στο Βασιλικό Δικαστήριο της Δικαιοσύνης, μετά από αναφορές του BBC και άλλων για νυχτερινές επιδρομές που διεξήγαγε η SAS.
Πέρυσι, το Panorama αποκάλυψε ότι μια μοίρα της SAS είχε σκοτώσει 54 άτομα σε ύποπτες συνθήκες σε μια εξάμηνη περιοδεία που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2011.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Τον Μάρτιο του 2011, ο στρατηγός Jenkins ήταν ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Σκαφών (SBS), του ναυτικού ισοδύναμου της SAS, καθιστώντας τον έναν από τους πιο ανώτερους αξιωματικούς στις Ειδικές Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εκείνο το μήνα, ένας αξιωματικός υπό τις διαταγές του ανέφερε μια συνομιλία στην οποία ένα μέλος της SAS φέρεται να του ομολόγησε ότι μονάδες από το επίλεκτο σύνταγμα του στρατού σκότωναν παράνομα άοπλους ανθρώπους και κρατούμενους κατά τη διάρκεια επιθετικών, ταχέως κινούμενων νυχτερινών επιδρομών.
Ο στρατηγός Τζένκινς έδωσε εντολή στον αξιωματικό να γράψει μια επίσημη δήλωση. Σε αυτό, ο αξιωματικός έγραψε ότι ο στρατιώτης της SAS του είχε πει ότι οι μονάδες της SAS σκότωναν όλους τους άνδρες σε ηλικία μάχης κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιδρομών, ανεξάρτητα από το αν αποτελούσαν απειλή.
Οι άντρες σε ηλικία μάχης ορίστηκαν από τις ομάδες ειδικών δυνάμεων ως οποιοσδήποτε πιστεύεται ότι είναι 15 ετών και άνω.
«Σε μία περίπτωση αναφέρθηκε ότι έβαλαν ένα μαξιλάρι πάνω από το κεφάλι ενός ατόμου που σκοτώθηκε με πιστόλι», έγραψε ο αξιωματικός του SBS.
Ο αξιωματικός έγραψε επίσης ότι ο στρατιώτης της SAS άφησε να εννοηθεί ότι είχαν τοποθετηθεί όπλα πάνω ή κοντά σε πτώματα άοπλων Αφγανών που σκοτώθηκαν στις επιδρομές και στη συνέχεια φωτογραφήθηκαν για να δικαιολογήσουν τις δολοφονίες – μια τακτική που είναι γνωστή στον στρατό ως χρήση «όπλων πτώσης».
Αφού διάβασε τη δήλωση του αξιωματικού, ο στρατηγός Τζένκινς έγραψε απευθείας στον ανώτερό του, στρατηγό Τζόναθαν Πέιτζ, τότε διευθυντή των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κάτω από τη γραμμή θέματος, “ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ EJK BY [UKSF]” – όπου το EJK αντιπροσωπεύει “εξωδικαστικές δολοφονίες” – ο στρατηγός Jenkins έγραψε ότι γνώριζε “εδώ και αρκετό καιρό” τις φήμες ότι η SAS “διεξήγαγε συνοπτικές εκτελέσεις υποτιθέμενων θυγατρικοί Ταλιμπάν».
«Ωστόσο, τώρα μου δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες τέτοιου είδους που με κάνουν να ανησυχώ σοβαρά για τη φήμη των [Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου]», έγραψε.
Ο στρατηγός Τζένκινς προειδοποίησε τον στρατηγό Πέιτζ ότι φαίνεται να υπάρχει “μια ανεπίσημη πολιτική” μεταξύ των διμοιρών της SAS να σκοτώνουν οποιονδήποτε μάχιμο Αφγανό κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής, “ανεξάρτητα από την άμεση απειλή που αποτελούν για τα στρατεύματά μας”.
Έγραψε: «Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό περιλάμβανε τη σκόπιμη δολοφονία ατόμων αφού είχαν περιοριστεί από [η SAS] και την επακόλουθη κατασκευή αποδεικτικών στοιχείων που υποδηλώνουν νόμιμο φόνο για αυτοάμυνα».
Ο στρατηγός Τζένκινς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένιωθε «με τον πιο έντονο τρόπο ότι απαιτείται ενδελεχής έρευνα».
Δύο ημέρες αργότερα, ο βοηθός αρχηγός του επιτελείου του στρατηγού Πέιτζ έστειλε στον στρατηγό Πέιτζ ένα απόρρητο σημείωμα που επαναλάμβανε τις ανησυχίες του στρατηγού Τζένκινς, γράφοντας ότι αρκετοί πληροφοριοδότες εντός του SBS είχαν αναφέρει ότι άκουσαν παρόμοιες πληροφορίες από μέλη της SAS και ότι ο στρατηγός Τζένκινς νόμιζε ότι η μαρτυρία των πληροφοριοδοτών ήταν αξιόπιστη.
«Το ένστικτό μου είναι ότι αυτό αξίζει βαθύτερη έρευνα, ελπίζω για να ηρεμήσει το μυαλό… ή στη χειρότερη περίπτωση για να σταματήσει την εγκληματική συμπεριφορά», έγραψε ο βοηθός αρχηγός του προσωπικού.
Την επόμενη μέρα που έγραψε στον στρατηγό Πέιτζ αναφέροντας λεπτομερώς τις ανησυχίες του, ο στρατηγός Τζένκινς δημιούργησε αυτό που είναι γνωστό ως «διαμερισμα ασφαλείας ελεγχόμενης πρόσβασης» – ένα απόρρητο αρχείο που περιόριζε την πρόσβαση στη μαρτυρία του πληροφοριοδότη σε μικρό αριθμό αξιωματικών εντός των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το «διαμέρισμα» έφερε την ετικέτα: «Ανέκδοτα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι [εξωδικαστικές δολοφονίες] έχουν πραγματοποιηθεί από μέλη της [SAS] στο Αφγανιστάν».
Η επίσημη γραφειοκρατία των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι σκοπός του «διαμερίσματος» ήταν να «παρέχει ένα πρόσθετο επίπεδο ελέγχου σχετικά με τον χειρισμό και την ενημέρωση των πιο ευαίσθητων πτυχών αυτού του θέματος».
Συνέχισε: «Αυτό συμβαίνει επειδή η διάδοση των πληροφοριών που προστατεύονται από αυτό το Τμήμα θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στη φήμη του [UKSF], θα μπορούσε να βλάψει την περαιτέρω έρευνα και θα μπορούσε να διαταράξει τις τρέχουσες λειτουργίες».
Σε αποδεικτικά στοιχεία στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2020, ως μέρος μιας υπόθεσης που ασκήθηκε από μια από τις αφγανικές οικογένειες των οποίων οι συγγενείς σκοτώθηκαν σε μια νυχτερινή επιδρομή, ο συνταγματάρχης Robert Morris της Βασιλικής Στρατιωτικής Αστυνομίας είπε ότι το «διαμέρισμα» ελεγχόμενης πρόσβασης που δημιουργήθηκε από τον στρατηγό Jenkins είχε αποτρέψει το RMP από την πρόσβαση στα στοιχεία για χρόνια.
Ο στρατηγός Πέιτζ απάντησε στο υπόμνημα του στρατηγού Τζένκινς αναθέτοντας μια σπάνια επίσημη αναθεώρηση των τακτικών που χρησιμοποιούν οι μονάδες της SAS στις νυχτερινές επιδρομές. Ένας αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκε στο Αφγανιστάν για να πάρει συνέντευξη από το προσωπικό της μοίρας SAS υπό έλεγχο.
Αλλά ο αξιωματικός – ένας ταγματάρχης της SAS που είχε πρόσφατα διοικήσει μια μοίρα στο Αφγανιστάν – φάνηκε να αντιλαμβάνεται την εκδοχή των γεγονότων της μοίρας. Το BBC κατανοεί ότι ο αξιωματικός δεν επισκέφτηκε κανέναν από τους χώρους των επιδρομών ούτε συνέντευξη από μάρτυρες εκτός του στρατού και η αναθεώρησή του πραγματοποιήθηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι η έκθεσή του υπογράφηκε από τον διοικητή της μονάδας SAS που είναι υπεύθυνος για τις ύποπτες δολοφονίες.
Μετά τον διορισμό του στρατηγού Jenkins ως επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν, τον Απρίλιο του 2011, συνεχίστηκαν οι ύποπτες εκτελέσεις άοπλων Αφγανών. Πίσω στο Λονδίνο, ανώτεροι αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων είχαν αρχίσει να κρατούν έναν κατάλογο ύποπτων περιστατικών. Αλλά σε κανένα σημείο κανένας στην ηγεσία των ειδικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγών Jenkins και στρατηγού Page, δεν παρέπεμψε το θέμα στη στρατιωτική αστυνομία.
Σύμφωνα με τον Νόμο περί Ενόπλων Δυνάμεων του 2006, οι διοικητές είναι νομικά υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τη στρατιωτική αστυνομία εάν έχουν οποιονδήποτε λόγο να υποπτεύονται ότι ένα έγκλημα πολέμου μπορεί να έχει διαπραχθεί από τα στρατεύματά τους και μπορεί να διωχθούν για παράλειψη παραπομπής.
Ο στρατηγός Τζένκινς υπηρέτησε για ένα χρόνο ως επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν, προτού επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ενταχθεί στην κυβέρνηση ως στρατιωτικός βοηθός του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, έναν ρόλο που κράτησε μέχρι το 2014.
Εκείνο το έτος, η Βασιλική Στρατιωτική Αστυνομία ξεκίνησε μια έρευνα που εξέτασε δεκάδες ύποπτες εξωδικαστικές δολοφονίες από τη μοίρα SAS σε περιοδεία το πρώτο εξάμηνο του 2011. Η έρευνα έκλεισε αργότερα χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες – μια απόφαση που προκάλεσε αναστάτωση σε ορισμένα μέλη του η κυβέρνηση και τα ανώτερα κλιμάκια της δημόσιας διοίκησης.
Οι ερευνητές της στρατιωτικής αστυνομίας είπαν στο BBC ότι δεν τους επετράπη να διεξαγάγουν διεξοδική και ανεξάρτητη έρευνα για τις δολοφονίες της SAS. Οι ανακριτές είπαν ότι τους εμπόδισαν να μιλήσουν με βασικούς μάρτυρες και να συλλέξουν ιατροδικαστικά στοιχεία και τους δόθηκε εντολή να αποπέμψουν επίσημους υπόπτους.
Το Υπουργείο Άμυνας είπε στο BBC ότι δεσμεύτηκε πλήρως να υποστηρίξει τη δημόσια έρευνα που δημιούργησε το 2022, η οποία διεξάγεται επί του παρόντος στο Βασιλικό Δικαστήριο της Δικαιοσύνης, και ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσει τυχόν ισχυρισμούς που ενδέχεται να είναι εντός εύρος της έρευνας.
Ούτε ο στρατηγός Τζένκινς ούτε ο στρατηγός Πέιτζ απάντησαν στα αιτήματα του BBC για σχολιασμό.