Η Metα, η μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram, WhatsApp και Threads, είχε επικεντρώσει τα τελευταία χρόνια την προσοχή της στην ανάπτυξη τεχνολογιών για τον κόσμο του metaverse. Ο άνθρωπος πίσω από αυτή την προσπάθεια, ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ, πίστευε ότι η μετάβαση στο δικό του metaverse, θα συμβεί άμεσα, επενδύοντας πολλά δισεκατομμύρια, όμως προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα.
ο Ζάκεμπεργκ ανακοίνωσε ότι η Meta σχεδιάζει να δημιουργήσει τη δική της τεχνολογία στον τομέα της αποκαλούμενης «γενικής τεχνητής νοημοσύνης», γνωστή ως AGI.
Η AGI θεωρείται ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να λύσει οποιαδήποτε γνωστική ή ανθρώπινη εργασία με τρόπους που δεν περιορίζονται στον τρόπο εκπαίδευσής τους. Θεωρητικά, η AGΙ μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν θεραπείες για ασθένειες, να ανακαλύψουν νέες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας και να βοηθήσει στο «να λυθούν μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρωπότητας». Ορισμένοι ακαδημαϊκοί ορίζουν ως γενική τεχνητή νοημοσύνη την ικανότητα των μηχανών να αναπτύσσουν συνείδηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ21/12/2024|08:00Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι σημερινές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης λειτουργούν εντός ενός συνόλου προκαθορισμένων παραμέτρων. Για παράδειγμα, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν εκπαιδευτεί στην αναγνώριση και παραγωγή εικόνων δεν μπορούν να κατασκευάσουν ιστότοπους.
Η AGI είναι μια θεωρητική επιδίωξη για την ανάπτυξη συστημάτων AI που διαθέτουν αυτόνομο αυτοέλεγχο, έναν εύλογο βαθμό αυτογνωσίας και την ικανότητα εκμάθησης νέων δεξιοτήτων. Μπορεί να επιλύει πολύπλοκα προβλήματα σε περιβάλλοντα και συνθήκες που δεν του είχαν διδαχθεί κατά τη στιγμή της δημιουργίας του.
Επένδυση πολλών δισ. για μια τεράστια υπολογιστική υποδομή
Στο πλαίσιο αυτό, η Meta ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει τα δημοφιλή τσιπ υπολογιστών της Nvidia για την κατασκευή μιας «τεράστιας υπολογιστικής υποδομής». Μέχρι το τέλος του 2024, ο Ζάκεμπεργκ δήλωσε ότι θα περιλαμβάνει 350.000 κάρτες γραφικών H100 της Nvidia.
Ο ίδιος έχει αναφέρει εξάλλου ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας ο σύγχρονος άνθρωπος θα συνομιλεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας με προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι εγκατεστημένα σε διάφορες συσκευές που θα χρησιμοποιεί, όπως για παράδειγμα με έξυπνα γυαλιά σαν αυτά που κατασκευάζει η Metα σε συνεργασία με τη Ray Ban.