Το κίνημα για το πάρκο Γκεζί για πολλούς σήμανε τη σημαντικότερη αμφισβήτηση της εξουσίας του – τότε πρωθυπουργού – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον τουρκικό λαό. Ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας εξίσωσε όσους συμμετείχαν στις μαζικές κινητοποιήσεις εκείνες με τους κούρδους αυτονομιστές αντάρτες και εκείνους που κατηγορεί πως ενορχήστρωσαν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016.
Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε πρόσφατα ποινές φυλάκισης σε οκτώ πρόσωπα, ανάμεσά τους και στον μαικήνα Οσμάν Καβάλα, αφού τους έκρινε ενόχους για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση των διαδηλώσεων του πάρκου Γκεζί.
Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, επιχειρηματολογώντας πως οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εκείνες ήταν αυθόρμητες, έγιναν σε όλη τη χώρα και αποτελούσαν δικαίωμα των πολιτών κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα.
Χθες το απόγευμα, σε δρόμους γύρω από την πλατεία Ταξίμ συγκεντρώθηκαν κάπου 1.000 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων κράταγαν στα χέρια φωτογραφίες ανθρώπων που καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές φυλάκισης, ή φωτογραφίες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην αστυνομική καταστολή των κινητοποιήσεων του 2013. Πανό ανέγραφε το σύνθημα «το σκοτάδι θα φύγει, το Γκεζί θα μείνει».
Τους διαδηλωτές, που προσπάθησαν να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ και στη λεωφόρο Ιστικλάλ, εμπόδισαν μονάδες της αστυνομίας εξοπλισμένες με ασπίδες και άλλο εξοπλισμό καταστολής εξεγέρσεων. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει.
«Ο Ερντογάν θα φύγει, δεν υπάρχει άλλος δρόμος», φώναζαν οι διαδηλωτές.
Νωρίτερα, μικρές ομάδες διαδηλωτών ενεπλάκησαν σε αψιμαχίες με την αστυνομία σε άλλες περιοχές κοντά στην Ταξίμ, όπου προσπάθησαν να φθάσουν με τα πόδια.
Η Κίνα εκμεταλλεύεται τη διώρυγα του Παναμά, επιμένει ο Τραμπ - Τι πραγματικά ισχύει
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, 170 πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση. Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν, τόνισαν πως οι διαδηλώσεις έγιναν χωρίς την άδεια των αρχών και θύμισαν ότι στην περιοχή Μπέγιογλου δεν επιτρέπεται, δυνάμει της κείμενης τουρκικής νομοθεσίας, να οργανώνονται διαδηλώσεις, ούτε πορείες.
Νωρίτερα χθες, κοινοβουλευτικοί του Κόμματος Εργατών Τουρκίας (TIP) κρέμασαν γιγαντιαίο πανό σε μια από τις γέφυρες που ενώνουν τις δυο πλευρές του Βοσπόρου. Έπειτα από αψιμαχία, η αστυνομία κατέβασε το πανό, που ανέγραφε το σύνθημα «Η Ταξίμ είναι παντού, η αντίσταση είναι παντού», γνωστό σύνθημα των μαζικών κινητοποιήσεων του 2013.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και κυβερνήσεις δυτικών κρατών, συμμάχων της Τουρκίας, θεωρούν ότι οι πρόσφατες καταδίκες και φυλακίσεις είχαν πολιτικά κίνητρα, είχαν σκοπό να εκφοβιστούν οι αντίπαλοι του προέδρου Ερντογάν.
Επικριτές του κ. Ερντογάν ερίζουν πως πρόθεση των αρχών ήταν να ποινικοποιήσουν το κίνημα του Γκεζί και να καλλιεργήσουν την εντύπωση πως οι μαζικές κινητοποιήσεις χρηματοδοτήθηκαν και υποκινήθηκαν από το εξωτερικό.
Διαδήλωση γυναικών μπροστά στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης
Εκατοντάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί μπροστά από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, πριν από την έναρξη μιας δίκης που απειλεί με κλείσιμο μία από τις κύριες και πιο δραστήριες ενώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Δεν θα είσαι ποτέ μόνη!», «Θα βάλουμε τέλος στις γυναικοκτονίες!», φώναζαν οι διαδηλώτριες κρατώντας μοβ σημαίες, το χρώμα του φεμινιστικού κινήματος στην Τουρκία.
Ένας εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε τον Απρίλιο να ασκήσει δίωξη στην πλατφόρμα «We Will Stop Feminicide» (Θα Σταματήσουμε τη Γυναικοκτονία) και να ζητήσει τη διάλυσή της για «δραστηριότητες που αντιβαίνουν στο νόμο και την ηθική».
Η πρώτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί.
Η Νουρσέλ Ινάλ, μία από τις υπεύθυνες της πλατφόρμας, κατήγγειλε μια πολιτική δίκη.
«Υπάρχει ένα πολύ οργανωμένο κίνημα γυναικών στην Τουρκία και πιστεύουμε πως αυτή η δίκη είναι μια επίθεση εναντίον της μάχης των γυναικών για τα δικαιώματά τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μπροστά από το δικαστήριο.
Η δίκη διεξάγεται έπειτα από προσφυγές προσώπων που κατηγορούν τα μέλη της ένωσης ότι «καταστρέφουν την οικογένεια με πρόσχημα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών».
Η πλατφόρμα κρατάει λογαριασμό και δημοσιεύει τακτικά εκθέσεις για τους φόνους γυναικών.
Η ένωση οργάνωσε επίσης διαδηλώσεις με αίτημα την παραμονή της Τουρκίας στο πλαίσιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, μιας διεθνούς συνθήκης η οποία καθιερώνει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο της μάχης εναντίον της σεξιστικής βίας. Η τουρκία αποσύρθηκε από τη συνθήκη αυτή το 2021.
Η τουρκική κυβέρνηση δικαιολόγησε την απόφασή της να αποσυρθεί από τη συνθήκη ισχυριζόμενη ότι το εν λόγω κείμενο ενθαρρύνει την ομοφυλοφιλία και απειλεί την παραδοσιακή δομή της οικογένειας.
Σύμφωνα με την πλατφόρμα, 160 γυναίκες σκοτώθηκαν κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022 στην Τουρκία, η πλειονότητα από μέλη της οικογένειάς τους.
Ο αριθμός των θυμάτων γυναικοκτονιών έφτασε πέρυσι τα 423.
«Δεχόμαστε πίεση από την κυβέρνηση επειδή κάνουμε ορατή κάθε γυναικοκτονία δημοσιεύοντας ένα προς ένα τα ονόματα των σκοτωμένων γυναικών», εκτιμά η Ινάλ.
«Οι εκθέσεις μας αντιφάσκουν με την κυβέρνηση, η οποία προσποιείται ότι ο αριθμός των γυναικοκτονιών βρίσκεται σε πτώση».
Τα μυστικά για σύνταξη ΙΚΑ με 10.000 και 10.500 ένσημα [πίνακες & παραδείγματα]