Η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας, η νοητή γραμμή που περνά από τον Ειρηνικό Ωκεανό σχεδόν κατά μήκος του 180ου μεσημβρινού και χωρίζει το χθες από το σήμερα, βρίσκεται δυτικά του Νίουε, με αποτέλεσμα να το χωρίζει 23 ώρες από τη γειτονική Νέα Ζηλανδία.
«Επί του παρόντος, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο μειονέκτημα από μια τέτοια αλλαγή. Είμαι ανοιχτός στην ιδέα. Αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε πως η όποια αλλαγή θα είναι προς όφελος των πολιτών», δήλωσε ο πρωθυπουργός του νησιού, Ντάλτον Ταγκελάγκι, στη συνέντευξή του στην «Guardian».
Η Διεθνής Γραμμή ταυτίζεται περίπου με τον 180ο μεσημβρινό, το αντιδιαμετρικό σημείο στον μεσημβρινό 0 που περνά από το Γκρίνουιτς στο Λονδίνο. Στην πράξη υπάρχουν κάποιες εσοχές που χωρίζουν σχετικά κοντινά νησιωτικά συμπλέγματα. Ετσι, παρά το γεγονός ότι απέχουν μόλις 600 χιλιόμετρα, στο Νίουε είναι «χθες», στην Τόγκα είναι «σήμερα».
Η γραμμή ημερομηνίας βρίσκεται στα δυτικά του Νίουε και στα ανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, κι έτσι οι ιθύνοντες συζητούν το ενδεχόμενο η χώρα να περάσει από το χθες το σήμερα (!) κι έτσι να μετρά το χρόνο 23 ώρες μπροστά από αυτό που τον μετρά σήμερα και να βρίσκεται στην ίδια «πλευρά» με τη Νέα Ζηλανδία.
Η κυβέρνηση επικαλείται τους στενούς δεσμούς του νησιού με τη Νέα Ζηλανδία, καθώς το 95% του πληθυσμού του νησιού ζει στη Νέα Ζηλανδία και κυρίως στο Οκλαντ. Οι κάτοικοι του Νίουε είναι αυτόματα και Νεοζηλανδοί, ενώ η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έχει την ευθύνη για την άμυνα και τις εξωτερικές υποθέσεις του κρατιδίου.
Μάλιστα, ο βουλευτής Τέρι Κόε κατέθεσε σχετική πρόταση στο Κοινοβούλιο του νησιού, προτείνοντας να αλλάξει η διεθνής γραμμή ημερομηνίας, μια κίνηση που υποστηρίζει ότι θα βοηθήσει τους επισκέπτες στο νησί. Η πρόταση δεν πέρασε, ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει το θέμα ανοιχτό και να εξετάσει τα υπέρ και τα κατά.
«Μπορεί να ακούγεται απλό να λέμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε ημέρα, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε τα οφέλη της κίνησης και τις πιθανές προκλήσεις. Η κυβέρνηση κάνει τα απαραίτητα βήματα, μιλάμε με αεροπορικές εταιρίες και άλλες χώρες για να δούμε τι θα σημαίνει μια ενδεχόμενη αλλαγή», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος επεσήμανε: «Στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία είναι Σαββατοκύριακο όταν εμείς δουλεύουμε Παρασκευή κι όταν εκείνοι ξεκινούν δουλειά τη Δευτέρα, εμείς είμαστε στην εκκλησία».
Ο 180ος μεσημβρινός αποφασίστηκε να γίνει (στο περίπου) η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον το 1885. Στο συνέδριο, η Χαβάη ήταν ο μόνος εκπρόσωπος του Ειρηνικού και αποφάσισε ότι η γραμμή που χωρίζει το σήμερα από το χθες μπορεί να βρίσκεται στο μέσο του Κεντρικού Ειρηνικού. Η γραμμή δεν είναι ευθεία, καθώς τα κράτη που διαπερνά έχουν λάβει τις δικές τους αποφάσεις, ενώ κάποιες χώρες αποφάσισαν αργότερα σε ποια από τις δύο πλευρές της γραμμής θέλουν να βρίσκονται.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr