Η Γερμανία και άλλες 13 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν σήμερα επιστολή προθέσεων για την κοινή προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας της κατηγορίας Arrow 3 και Patriot.
Η τελετή της υπογραφής πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Γερμανία, η Βρετανία, η Σλοβακία, η Νορβηγία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.
Επιπλέον, τα όπλα που υποσχέθηκαν να παράσχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Ολλανδία περιλαμβάνουν πυραύλους και ραντάρ. Νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν δεσμευτεί να ενισχύσουν την ουκρανική άμυνα με παρόμοιο τρόπο. Ένα σύστημα υψηλής τεχνολογίας από τη Γερμανία βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία.
Οι δεσμεύσεις των δυτικών χωρών απέναντι στην Ουκρανία έρχονται, την ώρα που οι σύμμαχοι της πληττόμενης χώρας συνεδριάζουν στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Το Κίεβο χαιρέτισε τη σύνοδο κορυφής ως «ιστορική».
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε ότι θα παράσχει στην Ουκρανία πυραύλους αεράμυνας, καθώς και εκατοντάδες εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να υποστηρίξουν τη συλλογή πληροφοριών και να ενισχύσουν τις δυνατότητες επιμελητείας της Ουκρανίας. Θα παρέχει επίσης 18 οβιδοβόλα οπλικά συστήματα τύπου howitzer, επιπλέον των 64 που έχουν ήδη παραδοθεί.
«Τα τελευταία αδιάκριτα πλήγματα της Ρωσίας σε περιοχές αμάχων στην Ουκρανία δικαιολογούν περαιτέρω υποστήριξη σε όσους θέλουν να υπερασπιστούν το έθνος τους», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας. «Αυτά τα όπλα θα βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον ουρανό της από επιθέσεις και να ενισχύσει τη συνολική της αντιπυραυλική άμυνα».
Μιλώντας μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότιοι Ουκρανοί έχουν ό,τι απαιτείται για να είναι αποτελεσματικοί».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το Παρίσι θα προμηθεύσει συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία. Σε συνέντευξή του στο κανάλι France 2, δεν διευκρίνισε ποια συστήματα θα σταλούν. Ωστόσο είπε ότι η κύρια λειτουργία τους θα είναι να προστατεύσουν τον πληθυσμό της Ουκρανίας από τα drones.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει πυραύλους αεράμυνας αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ. Η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Kajsa Ollongren δήλωσε ότι οι ρωσικές επιθέσεις «μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με αμείλικτη υποστήριξη για την Ουκρανία και τον λαό της».
Ο Καναδάς δεσμεύτηκε να παράσχει στρατιωτική βοήθεια αξίας άνω των 47 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά ( περίπου 34 εκατομμύρια ευρώ), συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών συστημάτων επικοινωνίας και καμερών drone.
Εν τω μεταξύ, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι το πρώτο από τα πολλά «υπερσύγχρονα IRIS-T SLM έχει παραδοθεί από τη Γερμανία στην Ουκρανία». Είπε ότι το σύστημα αεράμυνας θα βοηθήσει στην προστασία της χώρας «από τον τρόμο».
Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ζητά εδώ και μήνες από τους συμμάχους της Ουκρανίας να παράσχουν συστήματα αεράμυνας για να δημιουργήσουν μια «ασπίδα αέρα» για την Ουκρανία.
Στην ομιλία του με βίντεο αργά την Τετάρτη, ο Ουκρανός ηγέτης είπε: «Όσο πιο τολμηρή και σκληρή γίνεται ο ρωσική τρομοκρατία, τόσο πιο προφανές είναι στον κόσμο ότι η βοήθεια στην Ουκρανία για την προστασία του ουρανού της είναι ένα από τα πιο σημαντικά ανθρωπιστικά καθήκοντα για την Ευρώπη. Πιστεύω ότι θα ανταπεξέλθουμε σε αυτό το έργο», πρόσθεσε.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους συμμάχους της Ουκρανίας να μην προμηθεύουν το Κίεβο με προηγμένα όπλα, τονίζοντας ότι αυτό θα τους έκανε συμμετέχοντες στον πόλεμο που κήρυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου. Η Δύση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι προβάλλει «πυρηνικές προκλήσεις», ιδίως μετά το νέο κύμα από αέρος επιθέσεων κατά της Ουκρανίας.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Διπλό κέρδος στις αυξήσεις για όσους κάνουν αίτηση ως τον Δεκέμβριο [αναλυτικοί πίνακες]
Κολωνός: Κατηγορούμενη για μαστροπεία και η μητέρα – Οδηγείται σήμερα στον ανακριτή [βίντεο]
Δάνεια-αστραπή έως 5.000 ευρώ μέσω ίντερνετ – Τα θετικά και τα αρνητικά [αναλυτικοί πίνακες]