Η χρήση των βομβών φωσφόρου απαγορεύεται εναντίον των αμάχων, σύμφωνα με το πρόσθετο πρωτόκολλο III της Σύμβασης του ΟΗΕ που υπογράφηκε το 1980 και επικυρώθηκε το 1983. Η χρήση τους θεωρείται έγκλημα πολέμου.
Ο λευκός φώσφορος είναι ένα χημικό στοιχείο με την ικανότητα να προκαλεί περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά εγκαύματα. Χρησιμοποιείται συνήθως ως βόμβα καπνού, μπορεί να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού στο πεδίο της μάχης.
Ο Ολιβιέ Λεπικ, συνεργάτης ερευνητής στο Ίδρυμα Στρατηγικών Ερευνών, δήλωσε στο LCI ότι “η βόμβα φωσφόρου είναι μια εμπρηστική βόμβα. Ο κύριος στόχος των βομβών φωσφόρου είναι να προκαλέσουν καταστροφικές πυρκαγιές. Ο φώσφορος όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο προκαλεί θερμοκρασίες πάνω από 1.300 βαθμούς.
Ο λευκός φώσφορος έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλούς πολέμους όλα αυτά τα χρόνια. Τους πρώτους επτά μήνες του 2018, αυτό το όπλο χρησιμοποιήθηκε στη Συρία 30 φορές από τη συριακή-ρωσική στρατιωτική συμμαχία, σύμφωνα με την Human Rigts Watch .
Πριν από αυτό, η οργάνωση ισχυρίζεται ότι βόμβες λευκού φωσφόρου χρησιμοποιήθηκαν 90 φορές μεταξύ Νοεμβρίου 2012 και Νοεμβρίου 2017.
Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια - Νέα μέτωπα φωτιάς και εκκενώσεις
Ο διεθνής συνασπισμός κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS χρησιμοποίησε το όπλο στο Ιράκ και τη Συρία το 2017, σύμφωνα με την Human Rights Watch. Στα τέλη του 2020, υπάρχουν καταγγελίες ότι χρησιμοποιήθηκε λευκός φώσφορος από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον Αρμένιων στρατιωτών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ειδήσεις σήμερα
Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Σήμερα η πρόταση του Εισαγγελέα – Ολοκληρώνονται οι απολογίες
Πάτρα: 3 μηχανισμοί θανάτου, ένας για κάθε παιδί – Τι ψάχνουν για κεταμίνη, τοξική ουσία και ασφυξία
Χαλάνδρι: Τι «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από το χτύπημα στον προϊστάμενο Κρατικής Ασφάλειας