Τα γεγονότα απέχουν λίγες μόλις ώρες και ήταν αρκετά για να φουντώσουν θεωρίες συνωμοσίας και να επιτείνουν την ανησυχία για την υγεία της πριγκίπισσας Κέιτ. Παράλληλα, ήταν αρκετά για να εκθέσουν -για ακόμα μία φορά- την ανικανότητα του παλατιού να διαχειριστεί κρίσεις αλλά και τη μετάβαση σε μια νέα εποχή.
Η Κέιτ Μίντλετον είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι αγαπά τη φωτογραφία, ένα χόμπι που εξασκεί συνεχώς, αναλαμβάνοντας μάλιστα και επίσημα πορτρέτα της βασιλικής οικογένειας. Πλέον, μάθαμε πως πειραματίζεται και στην επεξεργασία φωτογραφίας, για την οποία πήρε και την ευθύνη. Ζήτησε συγγνώμη για το παραποιημένο αποτέλεσμα της φωτογραφίας, αποδίδοντάς το στην απειρία της, αναλαμβάνοντας έτσι προσωπικά την ευθύνη -εκείνη και όχι ο θεσμός της μοναρχίας- για το «φιάσκο» με τη φωτογραφία.
Συγκάλυψη
Ο βασιλικός συγγραφέας Ομιντ Σκόμπι κατηγόρησε το παλάτι ότι «έχει μακρά ιστορία ψεμάτων και συγκάλυψης». Πράγματι, η αρθρογράφος του «New Yorker» Αννα Ράσελ υπογράφει μια άποψη με τίτλο «Η δίνη θεωριών συνωμοσίας για την Κέιτ Μίντλετον», όπου αναγνωρίζει ότι δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για την πολύμηνη πλέον απουσία της από τη δημόσια ζωή και εστιάζει στα επικοινωνιακά λάθη.
Η μυστικοπάθεια του παλατιού έχει οδηγήσει αναλυτές, δημοσιολογούντες και, φυσικά, τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναρωτιούνται τι συμβαίνει με την πριγκίπισσα της Ουαλίας που πριν από δύο μήνες υπεβλήθη σε επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, ενώ παραμένει άγνωστη η διάγνωση. Στα καθήκοντά της θα επιστρέψει το Πάσχα, ενώ το υπουργείο Αμυνας (!) ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η ανάρρωσή της και θα παρευρεθεί στην πομπή «Trooping The Color» στις 8 Ιουνίου (ανάρτηση που στη συνέχεια «κατέβασε»). Αλλοι μιλούν για δυσεπίλυτα προβλήματα υγείας, ζητήματα ψυχικής υγείας που την ταλαιπωρούν, ακόμα και για κρίση στον γάμο της με τον διάδοχο, πρίγκιπα Ουίλιαμ.
Ολα αυτά θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί η πριγκίπισσα χρειάστηκε να «ρετουσάρει» τη φωτογραφία με τα παιδιά της. Θεωρία συνωμοσίας αναφέρει, μάλιστα, πως η φωτογραφία της είναι από παλαιότερη πόζα της από το εξώφυλλο του περιοδικού «Vogue», στην εποχή που «η αληθοφάνεια και η συνωμοσιολογία συγκρούονται μετωπικά», όπως γράφει στο «Atlantic» ο Τσάρλι Γουόρζελ.
Χωρίς υπόσταση
Ειδικοί, πάντως, απορρίπτουν τους ισχυρισμούς αυτούς, τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν, ως τουλάχιστον αστείους. Ο Λι Γουάλτον, τεχνικός απεικόνισης στην «DMG Newspapers», δήλωσε: «Ο,τι και αν θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε οι διαδικτυακοί συνωμοσιολόγοι, μπορώ να σας πω κατηγορηματικά ότι το κεφάλι ή τα χέρια κανενός (στη φωτογραφία) δεν έχουν αντικατασταθεί».
Ο Ελιοτ Χίγκινς, ο δημοσιογράφος και ιδρυτής της «Bellingcat», του οποίου η εγκληματολογική ανάλυση εικόνων, CCTV, αρχείων ρωσικών διαβατηρίων και εγγράφων ανοιχτής πηγής αποκάλυψε τους άνδρες που έστειλε ο Πούτιν για να δηλητηριάσουν τον Σεργκέι Σκριπάλ με νοβιτσόκ, θεωρεί αστείους τους ισχυρισμούς ότι η επεξεργασία μίας οικογενειακής φωτογραφίας της Κέιτ Μίντλετον για την «Ημέρα της Μητέρας» περιλάμβανε την αλλαγή του προσώπου της με ένα εξώφυλλο της «Vogue» που βγήκε πριν από οκτώ χρόνια. «Υπάρχουν τόσο πολλές μικρές διαφορές, που είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται απλώς για μία φωτογραφία της ίδιας γυναίκας από την ίδια περίπου γωνία, όχι για την ίδια ακριβώς φωτογραφία. Με κουράζει που πρέπει να το επισημάνω αυτό», σχολίασε.
Ιράν: Ένας ακτιβιστής έραψε τα χείλη του μετά την αυτοκτονία ενός άλλου ακτιβιστή
Η άλλη όψη
Από την άλλη, η ισπανική εφημερίδα «El Pais» σημειώνει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Κέιτ Μίντλετον, η οποία χαρακτηρίζεται από τον βρετανικό Τύπο ως «το κόσμημα του στέμματος», γίνεται πραγματικό πρόβλημα για τη βρετανική μοναρχία.
Μία δημοσκόπηση που διεξήχθη από το «Sky News» τον Μάιο του 2023 την έδειχνε ως το δεύτερο πιο δημοφιλές και πιο αγαπητό μέλος της βασιλικής οικογένειας, μετά τον πρίγκιπα Ουίλιαμ. Το 59% των ερωτηθέντων την αξιολόγησε ως «πολύ ευνοϊκή» ή «κυρίως ευνοϊκή», πολύ μπροστά από τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα. Σήμερα, έναν χρόνο ύστερα από εκείνη τη δημοσκόπηση, φαίνεται πως έχει γίνει η… αχίλλειος πτέρνα του στέμματος.
ΠΟΙΟΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ;
Μετράει απόντες ο θεσμός της βασιλείας
Ποτέ άλλοτε το βρετανικό κοινό δεν είχε δει τη μοναρχία του τόσο απογυμνωμένη και ευάλωτη. Οι εικασίες γύρω από την Κέιτ Μίντλετον, την πριγκίπισσα της Ουαλίας. Ο βασιλιάς Κάρολος έχει αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή για θεραπεία κατά του καρκίνου. Η σύζυγός του, η βασίλισσα Καμίλα, αναγκάστηκε να πάρει μία εβδομάδα άδεια λόγω εξάντλησης. Η πριγκίπισσα Κέιτ βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια μετά την επέμβαση στην κοιλιακή χώρα. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, διάδοχος του θρόνου, έχει μειώσει τις επίσημες υποχρεώσεις του για να συνοδεύσει την αναρρώσασα σύζυγό του. Ο πρίγκιπας Αντριου έχει εξαφανιστεί από τη θεσμική ατζέντα μετά το σκάνδαλο Επσταϊν. Ο πρίγκιπας Χάρι έχει αποσυρθεί από τη βασιλική οικογένεια και ζει στην Καλιφόρνια. Μοιραία ο κόσμος αναρωτιέται: Ποιος βρίσκεται στο τιμόνι του θεσμού ενός από τους πυλώνες του Ηνωμένου Βασιλείου;
Ελλείμματα
Ο θεσμός της μοναρχίας φαίνεται να αδυνατεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις σε έναν μεταβαλλόμενο τεχνολογικό κόσμο. Τα ελλείμματα ήταν ξεκάθαρα από τους τριγμούς που προέκυψαν από την απομάκρυνση του πρίγκιπα Χάρι από τον στενό πυρήνα της βασιλικής οικογένειας. Η διαχείριση της ιατρικής διαδικασίας και της ανάρρωσης της πριγκίπισσας της Ουαλίας έχει βυθίσει τη βρετανική μοναρχία σε κρίση δημόσιας εικόνας και αξιοπιστίας.
Η υπόθεση αποκάλυψε τα προβλήματα επικοινωνίας της βασιλικής οικογένειας και άνοιξε εκ νέου την αιώνια συζήτηση για την ιδιωτικότητα και τη διαφάνεια, ένα επαναλαμβανόμενο δίλημμα για τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Οι Ουίνδσορ βασιλεύουν σε μια χώρα όπου οι εφημερίδες ταμπλόιντ διαθέτουν τεράστια δύναμη και επιρροή και στο παρελθόν αυτές έχουν προκαλέσει πραγματικές συνταγματικές και πολιτικές κρίσεις. Δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς εύκολα τις φωτογραφίες της λαίδης Νταϊάνα ή της Σάρα Φέργκιουσον και τις προσωπικές ηχογραφήσεις του σημερινού βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα που κλόνισαν τον θεσμό.
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Το «Katespiracy» -το θρίλερ με την υγεία της Κέιτ και την επεξεργασμένη φωτογραφία- φαίνεται να αναδεικνύει και μία άλλη πλευρά της πραγματικότητας που ζούμε: την άνοδο της απορρυθμισμένης Τεχνητής Νοημοσύνης και των deepfakes (σ.σ.: ψηφιακή επεξεργασία για αντικατάσταση προσώπων). Οπως σημειώνει το «Business Insider», «έχουμε φτάσει πλέον σε σημείο που κανείς δεν πιστεύει τίποτα διαδικτυακά».
Ο Χένρι Αντγερ, ειδικός σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης και deepfakes, δήλωσε στο πρακτορείο ότι αν δεν υπήρχε η έλευση της A.I., οι άνθρωποι θα μπορούσαν απλώς να είχαν αποδεχθεί την εικόνα. Η ευρεία διαθεσιμότητα των εργαλείων δημιουργίας εικόνων με Τεχνητή Νοημοσύνη έχει καταστήσει την εμπιστοσύνη σε αυτά που βλέπουμε στο Διαδίκτυο ακόμη πιο δύσκολη και η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας πρόκειται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.