Θα αλλάξουν τα καθήκοντα του βασιλιά;
Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ δήλωσε: «Δυστυχώς, ορισμένες από τις επικείμενες δημόσιες υποχρεώσεις του βασιλιά θα πρέπει να αναβληθούν ή να ακυρωθούν. Η Αυτού Μεγαλειότης θα ήθελε να ζητήσει συγγνώμη από όλους εκείνους που ενδέχεται να απογοητευτούν ή να ταλαιπωρηθούν ως συνέπεια».
Ανέφερε ότι λαμβάνει εξειδικευμένη φροντίδα και «προσβλέπει στην επιστροφή του σε πλήρη δημόσια καθήκοντα το συντομότερο δυνατό».
Ενώ ο βασιλιάς αναρρώνει, η βασίλισσα αναμένεται να συνεχίσει να συμμετέχει σε υποχρεώσεις. «Η Μεγαλειότητά της θα συνεχίσει με ένα πλήρες πρόγραμμα δημόσιων καθηκόντων», ανέφεραν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Όπως μεταδίδει το BBC, παρά την απομάκρυνση από τις δημόσιες εκδηλώσεις, ο βασιλιάς θα συνεχίσει τη γραφειοκρατία και τις ιδιωτικές συναντήσεις ως αρχηγός του κράτους.
Ποια είναι τα καθήκοντα του βασιλιά
Ο βασιλιάς είναι ο αρχηγός του κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά οι εξουσίες του είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές και τελετουργικές και παραμένει πολιτικά ουδέτερος.
Λαμβάνει καθημερινά μηνύματα από την κυβέρνηση σε ένα κόκκινο δερμάτινο κουτί, συμπεριλαμβανομένων ενημερώσεων πριν από σημαντικές συναντήσεις ή εγγράφων που χρειάζονται την υπογραφή του.
Ο πρωθυπουργός συναντά τον βασιλιά συνήθως την Τετάρτη στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Οι συναντήσεις αυτές είναι εντελώς ιδιωτικές και δεν τηρούνται επίσημα αρχεία για τα όσα λέγονται.
Ο κοινοβουλευτικός ρόλος
Επιπλέον ο βασιλιάς στη Βρετανία έχει και ορισμένους κοινοβουλευτικούς ρόλους οι οποίοι είναι οι εξής:
Διορισμός κυβέρνησης – ο ηγέτης του κόμματος που κερδίζει τις γενικές εκλογές καλείται συνήθως στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο βασιλιάς διαλύει επίσης επίσημα το Κοινοβούλιο πριν από τις γενικές εκλογές.
Έναρξη του κοινοβουλευτικού έτους και ομιλία του βασιλιά – ο βασιλιάς ξεκινά το κοινοβουλευτικό έτος με την τελετή έναρξης του κοινοβουλίου, όπου εκθέτει τα σχέδια της κυβέρνησης σε ομιλία που εκφωνεί από το θρόνο στη Βουλή των Λόρδων.
Βασιλική σύμφωνη γνώμη – όταν ένα νομοθέτημα περνάει από το Κοινοβούλιο, πρέπει να εγκριθεί επίσημα από τον βασιλιά για να γίνει νόμος. Η τελευταία φορά που δεν δόθηκε η βασιλική συναίνεση ήταν το 1708.
Επιπλέον, ο μονάρχης ηγείται της ετήσιας εκδήλωσης μνήμης τον Νοέμβριο στο Κενοτάφιο του Λονδίνου.
Συναντήσεις με ξένους ηγέτες
Ο βασιλιάς φιλοξενεί επίσης επισκέπτες αρχηγούς κρατών και συναντά τακτικά ξένους πρεσβευτές και ύπατους αρμοδίους.
Για την πρώτη του κρατική επίσκεψη, ο Κάρολος επισκέφθηκε τη Γερμανία, όπου έγινε ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που μίλησε στο κοινοβούλιο της χώρας, μιλώντας στα αγγλικά και στα γερμανικά.
Στη συνέχεια, ο βασιλιάς ταξίδεψε στη Γαλλία για τριήμερη κρατική επίσκεψη τον Σεπτέμβριο και στην Κένυα για τετραήμερη κρατική επίσκεψη τον Οκτώβριο, όπου αναγνώρισε τις «αποτρόπαιες και αδικαιολόγητες πράξεις βίας που διαπράχθηκαν κατά των Κενυατών» κατά τη διάρκεια του αγώνα τους για την ανεξαρτησία.
Εκφώνησε επίσης την εναρκτήρια ομιλία στη διάσκεψη για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο, όπου δήλωσε: «Η Γη δεν μας ανήκει».
Ο Κάρολος είναι επίσης επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, μιας ένωσης 56 ανεξάρτητων χωρών με 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Είναι αρχηγός κράτους για 14 από αυτές, γνωστές ως βασίλεια της Κοινοπολιτείας, καθώς και για τις εξαρτήσεις του Στέμματος – τα Νησιά της Μάγχης και τη Νήσο του Μαν.
Η βασίλισσα υποστηρίζει τον βασιλιά στην εκτέλεση του έργου του και αναλαμβάνει τις δικές της δημόσιες υποχρεώσεις για λογαριασμό των 90 φιλανθρωπικών οργανώσεων που υποστηρίζει.
Τα έσοδα της βασιλικής οικογένειας
Η βασιλική οικογένεια λαμβάνει μια ετήσια πληρωμή από τον φορολογούμενο, γνωστή ως Sovereign Grant, η οποία χρησιμοποιείται για την κάλυψη επίσημων δαπανών, όπως η συντήρηση των ακινήτων και τα έξοδα προσωπικού.
Το ποσό βασίζεται σε ένα ποσοστό των κερδών του Crown Estate, μιας επιχείρησης ακινήτων που ανήκει στον μονάρχη αλλά διοικείται ανεξάρτητα. Είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 16,5 δισ. λιρών το 2022.
Η κυρίαρχη επιχορήγηση είχε αξία 86,3 εκατ. λιρών το 2022-2023, ίδια με την αντίστοιχη του 2021-2022. Αλλά οι συνολικές δαπάνες για το έτος ήταν 107,5 εκατ. στερλίνες, μια αύξηση 5% σε σχέση με τα 102,4 εκατ. στερλίνες που δαπανήθηκαν το προηγούμενο έτος, με περισσότερα από 20 εκατ. στερλίνες να αντλούνται από τα οικονομικά αποθέματα για να καλυφθεί το έλλειμμα.
Ο βασιλιάς λαμβάνει επίσης χρήματα από μια ιδιωτική περιουσία που ονομάζεται Δουκάτο του Λάνκαστερ, η οποία μεταβιβάζεται από μονάρχη σε μονάρχη. Καλύπτει περισσότερα από 18.000 εκτάρια γης, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων στο κεντρικό Λονδίνο. Αξίας 654 εκατ. λιρών, αποφέρει κέρδη περίπου 20 εκατ. λιρών ετησίως.
Ο δούκας της Κορνουάλης (σήμερα Γουίλιαμ, πρίγκιπας της Ουαλίας) επωφελείται από το δουκάτο της Κορνουάλης, το οποίο κατέχει κυρίως γη στη νοτιοδυτική Αγγλία. Με αξία 1 δισ. στερλίνες, δημιούργησε καθαρό πλεόνασμα 24 εκατ. στερλίνες το 2022-23.
Ο βασιλιάς και ο Ουίλιαμ λαμβάνουν προσωπικά τα κέρδη από τα δουκάτα και μπορούν να ξοδεύουν τα χρήματα όπως επιθυμούν. Και οι δύο πληρώνουν εθελοντικά φόρο εισοδήματος για τα έσοδα.
Πώς επηρεάζει η αρρώστια του Καρόλου τη Βρετανία σε σχέση με την Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία
Ο Βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο. Το γεγονός αυτό θα επιφέρει σίγουρα συνέπειες στο διεθνές πολιτικό σκηνικό.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το Βέλγιο το οποίο πριν από λίγα χρόνια δεν είχε κυβέρνηση για 18 μήνες αλλά την περίοδο εκείνη στηρίχθηκε στο θεσμό της μοναρχίας.
Η σημασία της μοναρχίας για τη Βρετανία
Για τη Βρετανία ο θεσμός της βασιλείας είναι καθοριστικός. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ορκίζονται στον Βασιλιά και στην Πατρίδα (for the king and the country), με τον Bασιλιά να έρχεται πρώτος.
Ένας άρρωστος βασιλιάς έχει σίγουρα αντίκτυπο σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο. Η Βρετανία άλλωστε ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά αποσχιστικά προβλήματα με την Σκωτία και την Βόρεια Ιρλανδία.
Το δημοψήφισμα και η νέα τάση
Η Σκωτία αν και είχε επιλέξει στο δημοψήφισμα της να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο τώρα θέλει εκ νέου να διεξαχθεί για να φύγει μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.
Η κυριαρχούσα εθνότητα στη Βρετανία είναι οι Άγγλοι οι οποίοι αποτελούν και το 85% του πληθυσμού. Το μόνο που τους ενώνει με τους Σκωτσέζους είναι ο θεσμός της μοναρχίας.
Όσο για την Βόρεια Ιρλανδία στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ένωση της με την Ιρλανδία μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια αναφέρθηκε η νέα πρωθυπουργός Μισέλ Ο΄Νιλ (του Σιν Φέιν).
Έπειτα από δύο χρόνια πολιτικού αδιεξόδου, η 47χρονη Μισέλ Ο’Νιλ έγινε η πρώτη πολιτική αξιωματούχος που τάσσεται υπέρ της ένωσης με την Ιρλανδία και η οποία τίθεται επικεφαλής της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας.
«Η εκλογή μου στη θέση του πρωθυπουργού καταδεικνύει την αλλαγή που ετοιμάζεται σε αυτό το νησί», είπε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το δίκτυο Sky News.
«Μπορούμε να έχουμε τον διαμοιρισμό της εξουσίας» ανάμεσα σε ρεπουμπλικανούς και ενωτικούς (που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο), «μπορούμε να φροντίσουμε ώστε να είναι σταθερή, μπορούμε να δουλέψουμε μαζί κάθε μέρα σε ό,τι αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες και [ταυτόχρονα] να επιδιώκουμε τους θεμιτούς στόχους μας» [για ένωση με την Ιρλανδία], είπε.
Σε ερώτηση αν «προβλέπει δημοψήφισμα για την ένωση του νησιού τα επόμενα 10 χρόνια», η αντιπρόεδρος του Σιν Φέιν, άλλοτε πολιτικό σκέλος του IRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός), απάντησε καταφατικά.
Έρχονται κρίσιμες ημέρες για το Ηνωμένο Βασίλειο
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά πολιτικά προβλήματα. Η μοναρχία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη συνοχή του. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα του επικεφαλής πρέπει να είναι αψεγάδιαστη… για το λόγο αυτό είναι πολύ πιθανό σύντομα να παραλάβει τα σκήπτρα ο Ουίλιαμ.
Ειδήσεις σήμερα
Πώς επηρεάζει η αρρώστια του Καρόλου τη Βρετανία σε σχέση με την Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία
Βρετανία: Ανησυχία για την επιδείνωση της υγείας των παιδιών κάτω των 5 ετών – Τι συμβαίνει
ΗΠΑ: Οργή για το ταξίδι Αμερικανίδας πορνοστάρ στο Ιράν- Γιατί την κατηγορούν [Βίντεο]