Η Juli Vavilova, 24 ετών, η οποία είναι επίσης streamer βιντεοπαιχνιδιών, βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικτυακής έρευνας αφού μοιράστηκε μια σειρά από glam φωτογραφίες ενώ προφανώς ταξίδευε με τον Durov στο Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με αντίστοιχες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επισήμανε ο Γάλλος ερευνητής δεδομένων απορρήτου. Baptiste Robert και άλλοι.
Οι διαδικτυακοί παρατηρητές υποδηλώνουν ότι αυτές οι αναρτήσεις μπορεί να έδιναν λεπτομέρειες σχετικά με τις κινήσεις του εξόριστου Ρώσου μεγιστάνα πριν από τη σύλληψή του. Συνελήφθη αφού το ιδιωτικό του τζετ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Le Bourget έξω από το Παρίσι το Σάββατο.
«Είναι περίπλοκο να πούμε αν οι αναρτήσεις της έπαιξαν άμεσο ρόλο στη σύλληψή του, αλλά αν την ακολουθούσατε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα μπορούσατε εύκολα να παρακολουθείτε τις κινήσεις του Ντούροφ», είπε ο Ρόμπερτ στην The Post.
Η οικογένεια της Βαβίλοβα λέει τώρα στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι δεν μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή μαζί της μετά τη σύλληψη του Ντούροφ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η σύλληψη του Durov έχει εξοργίσει τους υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου στην τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη του X, Elon Musk. Ισχυρίζονται ότι στοχοποιήθηκε επειδή αρνήθηκε να δώσει στις κυβερνήσεις τα κλειδιά της κρυπτογραφημένης εφαρμογής του.
Η σχέση της Vavilova με τον Durov παραμένει ασαφής, αλλά οι λογαριασμοί της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτες με φωτογραφίες και βίντεο με τα ταξίδια της στη Μέση Ανατολή στο ίδιο χρονικό πλαίσιο με τα γνωστά ταξίδια του CEO της Telegram σε αυτά τα μέρη.
Ο Robert συγκέντρωσε μια συλλογή τέτοιων αναρτήσεων στο X, συμπεριλαμβανομένων βίντεο των δύο τους μαζί στο Ουζμπεκιστάν που τραβήχτηκαν νωρίτερα το καλοκαίρι από έναν Ρώσο blogger.
Μια άλλη ανάρτηση φαίνεται να δείχνει τη Vavilova στη θέση του συνοδηγού του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο Durov στο Αζερμπαϊτζάν στις 21 Αυγούστου, με τους δύο να δημοσιεύουν φωτογραφίες τους στο ίδιο πεδίο βολής και αργότερα στο ίδιο ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της χώρας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Είναι άγνωστο πώς και πότε γνωρίστηκαν η Βαβίλοβα και ο Ντουρόφ, αλλά και οι δύο ζουν στο Ντουμπάι, όπου ο Ντούροφ βασίστηκε στο Telegram αφού έφυγε από τη Ρωσία το 2014, όταν αρνήθηκε να παραδώσει κρυπτογραφημένα δεδομένα στο Κρεμλίνο.
Ο Ντούροφ δεν κρυβόταν ούτε διέφυγε, με τον διπλό Γάλλο υπήκοο να πραγματοποιεί τακτικά ταξίδια στην Ευρώπη, ανέφερε η εταιρεία του σε ανακοίνωσή του.
Οι γαλλικές αρχές είχαν εκδώσει ένταλμα έρευνας για τον Durov στο πλαίσιο της έρευνας του Υπουργείου Εσωτερικών για κατηγορίες για εγκλήματα κατά ανηλίκων.
Η σύλληψή του έχει πυροδοτήσει διεθνείς ίντριγκες και ερωτήματα σχετικά με το γιατί ακριβώς συνελήφθη.
Γάλλοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ο Durov είναι συνένοχος με την παγκόσμια διακίνηση ναρκωτικών, την παιδεραστία και την απάτη που κυκλοφορούν αχαλίνωτα στο Telegram λόγω έλλειψης μετριοπάθειας και των εργαλείων που προσφέρει, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων.
«Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η απουσία μετριοπάθειας και συνεργασίας από την πλευρά της πλατφόρμας», δήλωσε σε δήλωση ο Jean-Michel Bernigaud, γενικός γραμματέας της γαλλικής αστυνομικής υπηρεσίας Ofmin.
Η σχέση του με το καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει επίσης ασαφής. Το Telegram μπλοκαρίστηκε στη Ρωσία το 2018, αλλά στη συνέχεια επετράπη δύο χρόνια αργότερα και είναι μια σημαντική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για Ρώσους αξιωματούχους καθώς και για τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με το BBC.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι διαδικτυακές φήμες εικάζουν -χωρίς στοιχεία- ότι η επίσκεψη του Ντουρόφ στο Αζερμπαϊτζάν ήταν για να μπορέσει να συναντηθεί με τον Πούτιν, έναν ισχυρισμό που το Κρεμλίνο αρνείται.
Δεν είναι επίσης σαφές γιατί ο Durov θα επέστρεφε στο Παρίσι με το ιδιωτικό του αεροπλάνο όταν το ένταλμα ισχύει μόνο εάν πατήσει σε γαλλικό έδαφος, καθώς οι αρχές θα ειδοποιηθούν για την προσγείωσή του.
Οι εκπρόσωποι του δισεκατομμυριούχου δεν ήταν άμεσα προσβάσιμοι για σχολιασμό.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Telegram βασιζόταν αρχικά στη Ρωσία πριν φύγει ο Durov το 2014, με την εταιρεία να είναι πλέον εγκατεστημένη στο Ντουμπάι.
Το Telegram έχει επίσης επικρίνει πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επειδή επιτρέπει σε μαχητές και οργανωμένους εγκληματίες να επικοινωνούν διακριτικά στην εφαρμογή, η οποία δίνει έμφαση στο απόρρητο των χρηστών πάνω από όλα.
Ο Durov, ο οποίος εκτιμάται από το Forbes ότι έχει αξία περίπου 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει πει επανειλημμένα ότι το Telegram είναι μια ουδέτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και ότι έφυγε από τη Ρωσία για να αποφύγει να λάβει εντολές από τη Μόσχα.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία άρχισε να μπλοκάρει το Telegram το 2018, αφού η εταιρεία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση να δώσει στο κράτος πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της, με την κυβέρνηση να άρει τελικά την απαγόρευση το 2020.
Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Durov θα κρατηθεί για τουλάχιστον δύο ακόμη ημέρες, αλλά οι ακριβείς κατηγορίες που του επιβάλλονται παραμένουν ασαφείς – προς μεγάλη απογοήτευση των υποστηρικτών του Durov που κατακρίνουν τη σύλληψη ως επίθεση στην ελευθερία του λόγου.
Ειδήσεις σήμερα
Αθηνά Λινού: Έστειλε εξώδικο στον Παύλο Πολάκη – «Δεν παίρνω τίποτα πίσω» η απάντησή του
«Κουτσουλιές» στο αυτοκίνητο: Πως καθαρίζονται – Γιατί καταστρέφουν το χρώμα
ΑΣΕΠ: Εντός Σεπτεμβρίου δύο προκηρύξεις για 3.900 μόνιμες προσλήψεις χωρίς πτυχίο