Η Κύπρος θα πρέπει σταδιακά να απαγκιστρώνεται από τον βαρύ και μη ευέλικτο ρωσικό εξοπλισμό και να δρομολογεί σοβαρά και ενδελεχή προγράμματα αγοράς και ανάπτυξης αμερικανικών αμυντικών συστημάτων, βάσει των νέων εξελίξεων στα οπλικά συστήματα, στα πεδία μάχης, στην προοδευτική διακλαδικότητα κ.ά. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να υποβαθμίσει/καταργηθεί η θέση του ακόλουθου Αμυνας στη Μόσχα (ο οποίος δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα…) και να αναβαθμίσει άμεσα τις θέσεις στρατιωτικών (κυρίως), αεροπορικών (ή και ναυτικών ακόλουθων) σε δυτικά κράτη.
Μεταξύ άλλων, θα ήταν προς όφελος της Κύπρου να δρομολογηθούν τα κάτωθι:
*Αναβάθμιση της θέσης του ακόλουθου Αμυνας της Κύπρου στην Ουάσιγκτον με έμφαση στον Στρατό Ξηράς και την ενδυνάμωση της αεράμυνας της νήσου σε πλήρη συνεργασία με το Ισραήλ, ως και με επιμέρους διοικήσεις/επιλογές αεράμυνας της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
*Διαρκής συνεργασία (ειδικά εκπαιδευτικής φύσης) με τις διοικήσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη (Στουτγάρδη)/USEUCOM αλλά και του US ARMY EUROPE-AFRICA. Παράλληλα κρίνεται ως εποικοδομητική κίνηση η σύσταση θέσης στρατιωτικού «συνδέσμου» με την αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης (πιθανότατα μέσω της κυπριακής στρατιωτικής αποστολής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες).
*Κλιμακούμενη και αυξημένη συνεργασία με τα διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα των ΗΠΑ, ήτοι την IMET (ήδη υπάρχουν κάποιες συνεργασίες), που σημαίνει αποστολή αξιωματικών της κυπριακής Εθνοφρουράς σε υψηλού επιπέδου αμερικανικές στρατιωτικές σχολές, μεταξύ των οποίων σε Πενσιλβάνια, Βιρτζίνια, Φλόριντα, Κάνσας, Κεντάκι, Αλαμπάμα κ.ά.).
* Ο νυν αρχηγός του ΓΕΕΦ εκτιμάται ότι θα πρέπει να επισκεφθεί τα βασικά αμερικανικά επιτελεία και διοικήσεις σε ΗΠΑ, αλλά και αυτές σε ευρωπαϊκό έδαφος (βασικά στη Γερμανία), ως επίσης και τα κέντρα εκπαίδευσης των Αμερικανών και Συμμάχων, π.χ. στο Γκράφενβορ. Ελληνοκύπριος αξιωματικός (βαθμού συνταγματάρχη) να ενταχθεί στο ετήσιο πρόγραμμα του Εθνικού Πανεπιστημίου Αμυνας στην Ουάσιγκτον. Αξιωματικοί του ΓΕΕΦ να παρακολουθήσουν ειδικά εξοπλιστικά προγράμματα σε Κέντρα Αριστείας (π.χ. στη Διοίκηση Εκπαίδευσης και Δόγματος -TRADOC- του αμερικανικού στρατού στο Φορτ Μονρόε στη Βιρτζίνια).
*Χωρίς καθυστέρηση να συνταχθεί μία ενδελεχής μελέτη για τις στρατιωτικές ανάγκες του ΓΕΕΦ σε συνεργασία με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ αναφορικά με τις ανάγκες της κυπριακής Εθνοφρουράς σε μέσα, οπλικά συστήματα, μεθόδους συντήρησης, ειρηνευτικές-ανθρωπιστικές αποστολές, συμπεράσματα/διδάγματα από σύγχρονους πολέμους, βασικά στοιχεία διακλαδικότητας, επικοινωνίες κ.ά. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που είναι μπροστά και θα χρειαστεί σοβαρότητα, επαγγελματισμός, σύγχρονη σκέψη κ.ά. Είναι η ώρα για απορωσοποίηση της Εθνοφρουράς και κινητικότητα για τη σύσταση μιας πιο σύγχρονης στρατιωτικής δύναμης με βάση τον διμερή σχεδιασμό με τις ΗΠΑ.
*Προφανώς, η Λευκωσία καλείται να αναβαθμίσει τον τομέα των πληροφοριών, που θα παρέχει εξειδικευμένες πληροφορίες για τις ρωσικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.