Ειδικότερα, όπως σημειώνει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα στοιχεία που παρέχονται από το Copernicus, μέρος του διαστημικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνουν ότι ο Ιούλιος αναμένεται να είναι ο θερμότερος Ιούλιος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως.
Οι πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιουλίου ήταν οι πιο ζεστές τρεις εβδομάδες που έχουν καταγραφεί, μετά τον Ιούνιο που ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί. Σε σχέση με μια σειρά από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη, καθώς και δασικές πυρκαγιές σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και ο Καναδάς, αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν καταστροφικές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων, καθώς και στο τοπικό περιβάλλον και οικονομία.
Το Copernicus, το οποίο αποτελεί το κομμάτι του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ που εξυπηρετεί την παρατήρηση της γης, εστιάζει σε έξι θεματικές: ατμόσφαιρα, θάλασσα, γη, κλιματική αλλαγή, ασφάλεια και διαχείριση έκτακτης ανάγκης. Παρέχει ελεύθερα προσβάσιμα επιχειρησιακά δεδομένα και υπηρεσίες, δίνοντας στους χρήστες αξιόπιστες και ενημερωμένες πληροφορίες για τον πλανήτη μας και το περιβάλλον του.
Το Copernicus συντονίζεται και διαχειρίζεται η Επιτροπή και υλοποιείται σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF), φορείς της ΕΕ και η Mercator Ocean International, μεταξύ άλλων.
Καύσωνας: 15μέρες με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών – Δείτε τις περιοχές που «ψήθηκαν»
H ταλαιπωρία των πολιτών μετά από 15 συνεχόμενες ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, έληξε το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουλίου 2023. Ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας ο οποίος έχει καταγραφεί στη χώρα μας.
Στο διάγραμμα που ακολουθεί, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ Meteo.gr, παρουσιάζεται ο αριθμός των σταθμών όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C και τους 40 °C (κόκκινες και μωβ μπάρες, αντίστοιχα).
Καύσωνας: 15μέρες με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών – Δείτε τις περιοχές που «ψήθηκαν»
Στο διάγραμμα διακρίνονται τρεις φάσεις:
Politico: Η Ευρώπη κρατάει την... ανάσα της - Ποια θα είναι η πρώτη κίνηση του Τραμπ
- η πρώτη στην αρχή του καύσωνα από τις 12 μέχρι τις 15 Ιουλίου
- η δεύτερη (η οποία ήταν και ισχυρότερη) από τις 18 μέχρι τις 23 Ιουλίου και
- η τρίτη από τις 23 μέχρι τις 26 Ιουλίου, με τις δύο τελευταίες ημέρες του καύσωνα, 25 και 26 Ιουλίου, να αποτελούν και τη θερμότερη περίοδο.
Η πιο θερμή ημέρα στο σύνολο της χώρας ήταν η 23η Ιουλίου, όπου 350 σταθμοί ξεπέρασαν το όριο του καύσωνα (μέγιστη θερμοκρασία άνω των 37 °C) και 180 σταθμοί τους 40 °C. Την ημέρα αυτή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας επηρεάστηκε από θερμοκρασίες υψηλότερες των 40 °C.
Για κάθε μία από τις τρεις φάσεις του καύσωνα στο κάτω μέρος του διαγράμματος παρατίθενται και οι 5 υψηλότερες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν.
Υπενθυμίζουμε ότι η θερμοκρασία των 46,4 °C στο Γύθειο στις 23 Ιουλίου 2023 είναι η 4η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη χώρα.
Σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες της χώρας, με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, σημειώθηκαν απόλυτα ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών των τελευταίων 15 ετών (υπενθυμίζουμε ότι το δίκτυο των σταθμών μας ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια τη σταδιακή επέκταση και λειτουργία του). Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω περιοχές με απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας (ανεξαρτήτως μήνα):
- Θράκη: Ορεστιάδα
- Μακεδονία: Γιαννιτσά, Γρεβενά
- Ήπειρος: Πάπιγκο, Πρέβεζα
- Θεσσαλία: Σκόπελος
- Στερεά: Αμφίκλεια, Αράχωβα, Θεολόγος, Χαλκίδα, Τανάγρα, Αυλίδα
- Αττική: Αμπελόκηποι, Πάρνηθα
- Πελοπόννησος: Κρανίδι, Κιάτο, Μολάοι, Λάππα, Καλαμάτα
- Κρήτη: Τζερμιάδο, Ανώγεια, Σφακιά
Έπειτα από την επεξεργασία των 10λεπτων δεδομένων από 10 τυχαία επιλεγμένους σταθμούς του δικτύου, ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης των Αθηνών (περιοχή Πατήσια) βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών για 307 ώρες κατά το διάστημα από 12 έως 26/07.
Στην ίδια περίοδο οι κάτοικοι της Λάρισας 230 ώρες, της Σπάρτης 186 ώρες, ενώ στα Ιωάννινα (περιοχή Ανατολής) και στην Κοζάνη 164 και 145 ώρες, αντίστοιχα.
Ειδήσεις σήμερα
Βάσεις: Επιστροφή στα επίπεδα του 2021 – Εκτόξευση στα δημοφιλή ΑΕΙ και πτώσεις-έκπληξη