Η είδηση του θανάτου του έδινε γνωστή από οργάνωση του Συριακού Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Αμπού Μαρία Αλ Καχτάνι υπήρξε μέλος της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (Οργάνωση Απελευθέρωσης του Λεβάντε) η οποία αποδίδει τη δολοφονία του ηγέτη της στην αντίπαλη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Αξίζει να σημειωθεί πως το Μέτωπο Αλ Νούσρα δημιουργήθηκε το 2011, όταν μετέπειτα ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγντάντι, έστειλε τον ηγέτη του Μετώπου Aλ Νούσρα στη Συρία προκειμένου να οργανώσει τους τρομοκρατικούς πυρήνες.
«Ο Αμπού Μαρία Αλ Καχτάνι έπεσε μάρτυρας σε άνανδρη επίθεση που διαπράχθηκε από μέλος του ΙΚ εφοδιασμένο με ζώνη με εκρηκτικά» στην περιοχή της Σαρμάντα, στο βόρειο τμήμα της Ιντλίμπ στη Συρία, ανέφερε χαρακτηριστικά ανάρτηση σε ιστότοπο προπαγάνδας της Οργάνωσης Απελευθέρωσης του Λεβάντε. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιβεβαίωσε την επίθεση και τον θάνατο του ηγέτη των τζιχαντιστών, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφέρει το ποιος ευθύνεται για την ενέργεια, ούτε μέχρι στιγμής έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για το θάνατό του.
Εκτός από το θάνατο του Αλ Καχτάνι, από την επίθεση – καμικάζι τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την έκρηξη δύο άνδρες που τον συνόδευαν. Σημειώνεται πως Ο Αλ Καχτάνι είχε αφεθεί ελεύθερος τη 7η Μαρτίου, αφού καταδικάστηκε πριν από επτά μήνες να φυλακιστεί για «προδοσία», προτού αθωωθεί από την Οργάνωση Απελευθέρωσης του Λεβάντε.
Νέες απειλές από Πούτιν στην Ουκρανία: «Θα μετανιώσει για την επίθεση στο Καζάν»
Ποιος ήταν ο ηγέτης των τζιχαντιστών Αμπού Μαρία Αλ Καχτάνι
Ο Αμπού Μαρία Αλ Καχτάνι γεννήθηκε το 1976 στο Ιράκ και το πραγματικό όνομα του ήταν Μαϊσάρ Αλί Μούσα Αμπντάλα αλ Τζουμπούρι. Από το 2012 συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ εξαιτίας σχέσεων με την Αλ Κάιντα. Το Μέτωπο αλ Νούσρα, που μετενσαρκώθηκε στην Οργάνωση Απελευθέρωσης του Λεβάντε, ήταν αρχικά ο βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Βρισκόταν επίσης από το 2014 στον κατάλογο προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά το οποίο «έφυγε από τη Μοσούλη» του Ιράκ «για τη Συρία το 2011», προκειμένου να «διαδώσει την ιδεολογία της Αλ Κάιντα» στη χώρα αυτή. Παράλληλα, φέρεται να είχε πολεμήσει εναντίον των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.
Το 2012 έγινε ο κυριότερος θρησκευτικός και στρατιωτικός ηγέτης του Μετώπου Αλ Νούσρα στην ανατολική Συρία και διοικούσε επίσης στρατόπεδο εκπαίδευσης του δικτύου, ωστόσο αργότερα τάχθηκε υπέρ της ρήξης με την Αλ Κάιντα.
Ο περίπλοκος πόλεμος στη Συρία, στον οποίο ενεπλάκησαν στην πορεία τζιχαντιστικές οργανώσεις και ξένες δυνάμεις, ξέσπασε το 2011, με έναυσμα την αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων που είχαν αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Αποτέλεσμά του είναι ο θάνατος τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, μετατρέποντας εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.
Ειδήσεις σήμερα
Κύπρος: Έκρηξη βόμβας σε όχημα 50χρονου στην Πάφο – Το σημείο παραμένει αποκλεισμένο