Αν και η κάθε πλευρά έδωσε τη δική της άποψη για τις συνομιλίες, η γενική αίσθηση από την τρίωρη συνάντηση των δύο προέδρων είναι θετική, καθώς το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο ναδίρ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής σύγκρουσης και το ζήτημα της Ταϊβάν απασχόλησαν τον Μπάιντεν και τον Σι, που όπως είπαν αργότερα, προσπάθησαν να βρουν τον τρόπο ώστε να «διαχειριστούν τις διαφορές τους». Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να επαναφέρουν την επικοινωνία μεταξύ Λευκού Οίκου και Πεκίνου και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι στο ζήτημα της Ουκρανίας η Κίνα βρίσκεται «στο πλευρό της ειρήνης και ενθαρρύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου». «Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. θα έχουν διάλογο με τη Ρωσία», είπε ο Σι, την ημέρα που γινόταν γνωστή η έναρξη μυστικών συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέθεσε στον ομόλογό του τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις «επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ταϊβάν», «τις κινεζικές οικονομικές πολιτικές εκτός αγοράς» και τις ανησυχίες του Λευκού Οίκου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ. Ο Κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να περάσουν την κόκκινη γραμμή στο θέμα της Ταϊβάν. «Το ζήτημα της Ταϊβάν βρίσκεται στον πυρήνα των θεμελιωδών συμφερόντων της Κίνας και είναι η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί», είπε χαρακτηριστικά ο Σι.
Ο Μπάιντεν αργότερα δήλωσε πως «δεν διαπίστωσε πρόθεση της Κίνας να εισβάλει άμεσα στην Ταϊβάν και βεβαίωσε τον Σι ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναγνωρίζουν την πολιτική της «μίας Κίνας», υπογραμμίζοντας πάντως ότι η Ουάσιγκτον «αντιτίθεται στη μονομερή αλλαγή του status quo από οποιαδήποτε πλευρά».
Οι διαφορές Ουάσιγκτον – Πεκίνου
● Η στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν ανησυχεί τις ΗΠΑ
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
● Η Κίνα φοβάται πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ταϊβάν
● Οι ΗΠΑ ενοχλούνται από την κοινή στάση Πεκίνου και Μόσχας σε πολλά γεωπολιτικά ζητήματα
● Οι ΗΠΑ θεωρούν πως το Πεκίνο δεν πιέζει αρκετά τη Β. Κορέα
● Η Κίνα ενοχλήθηκε από τις συμφωνίες AUKUS που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με τη Βρετανία και την Αυστραλία, καθώς και την Quad (Τετράδα) με Ιαπωνία, Νότιο Κορέα και Ινδία.
● Τα ανθρώπινα δικαιώματα
Μυστήριο με Λαβρόφ
Μυστήριο καλύπτει την κατάσταση της υγείας του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εκπροσωπεί το Κρεμλίνο στη Σύνοδο των Είκοσι (G20) στο Μπαλί. Οπως έγινε γνωστό χθες, ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας εισήχθη σε νοσοκομείο μόλις έφθασε στην Ινδονησία και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέστη καρδιακό επεισόδιο, ενώ φήμες μιλούσαν ακόμη και για άλλη ασθένεια. Ο κυβερνήτης του Μπαλί, Ουαγιάν Κόστερ, ανέφερε πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τσεκ απ και επέστρεψε αμέσως στο ξενοδοχείο του. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι ο Λαβρόφ ετοιμάζεται για τη Σύνοδο Κορυφής και ο ίδιος χαρακτήρισε αναληθείς τις πληροφορίες του Associated Press, εμφανιζόμενος στην κάμερα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του με ελαφρά περιβολή. «Γράφουν και για τον πρόεδρό μας ότι είναι άρρωστος… Αυτό το είδος παιχνιδιού δεν είναι καινούργιο στην πολιτική», είπε.
Ειδήσεις σήμερα