Πληροφορίες από στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής αναφέρουν ότι εδώ και λίγα 24ωρα η Βενεζουέλα έχει ξεκινήσει -εν μέρει διαμέσου της δύσβατης ζούγκλας της Βραζιλίας- επιχείρηση εισβολής στη διαφιλονικούμενη επαρχία Εσεκίμπο της Γουιάνας, που διαθέτει τεράστια κοιτάσματα αργού πετρελαίου (περίπου 11 δισ. βαρέλια, δηλαδή περισσότερα από το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και πρόσφατα ανακοίνωσε την ανακάλυψη κι άλλων, εκχωρώντας άδειες εξόρυξης σε οκτώ ντόπιες και ξένες εταιρίες, μεταξύ των οποίων ο αμερικανικός κολοσσός Exxon Mobil. Ιδίως στην περιοχή των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, που τελούν υπό οριοθέτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Για το λόγο αυτό, αύριο Κυριακή σε όλη τη Βενεζουέλα διεξάγεται δημοψήφισμα για την απονομή της βενεζολάνικης ιθαγένειας στους κατοίκους του Εσεκίμπο. Ουσιαστικά δηλαδή για την προσάρτηση μιας περιοχής 200.000 κατοίκων, κατά βάση αγγλόφωνων και όχι ισπανόφωνων, μέσω της δημιουργίας ενός κράτους-μαριονέτα!
Πρόκειται για διαμάχη-κατάλοιπο της αποικιοκρατίας, που ανάγκασε τη Βραζιλία να μετακινήσει στρατεύματα στα βόρεια σύνορά της. Οχι μόνο για να παρεμποδίσει τη χρήση του εδάφους της από δυνάμεις του Μαδούρο, αλλά και για να προστατεύσει τον μικρό της γείτονα. Χθες η χώρα του Λούλα ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφές και με τις δύο πλευρές για την ειρηνική εκτόνωση της κρίσης.
Η Βενεζουέλα ισχυρίζεται ότι ο ποταμός Εσεκίμπο αποτελεί αναγνωρισμένο φυσικό της σύνορο από μια συνθήκη του 1777 (!), αλλά μια διαιτητική απόφαση του 1899 απένειμε την περιοχή στη Γουιάνα χωρίς η Βενεζουέλα να αντιδράσει έως το 1962. Για να δικαιολογήσει τώρα τη μονομερή της επιθετική δράση, η Βενεζουέλα επικαλείται τη Συμφωνία της Γενεύης του 1966, που υπογράφηκε λίγο προτού η Γουϊάνα αποκτήσει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία. Βάσει αυτής, το καθεστώς και τα οριστικά σύνορα του Εσεκίμπο θα αποφασίζονταν στο μέλλον με διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Καράκας και Τζόρτζταουν, που δεν καρποφόρησαν ποτέ.
Για τη Γουιάνα, η απώλεια της επαρχίας Εσεκίμπο είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αποτελεί τα ⅔ της έκτασής της (160.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όσο η Ελλάδα μαζί με τη Βόρεια Μακεδονία). Η αμυνόμενη καταγγέλλει ως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο το δημοψήφισμα της Βενεζουέλας (καθώς ο Μαδούρο δεν κρύβει ότι θεωρεί το «ναι» πράσινο φως για εισβολή) κι έχει λάβει τη στήριξη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟAS) και της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM). Παράλληλα, η Αμερικανίδα πρέσβης στη Γουιάνα, Νικόλ Τεριό, κάλεσε τη Βενεζουέλα να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και τα σύνορα του γείτονά της, σε συνέχεια προηγούμενων δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μπράιαν Νίκολς, που χαρακτήρισε «απαράδεκτη για τις ΗΠΑ οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας της Γουιάνας».
Ωστόσο, ο Μαδούρο επιμένει στο δημοψήφισμα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2024. Στη σκιά της σύγκρουσης υποβόσκει ανταγωνισμός Δύσης-BRICS, καθώς η Γουιάνα έχει τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο αλλά δεν είναι μέλος του OPEC+, όπου κυριαρχούν οι Σ. Αραβία και Ρωσία. Χθες εξάλλου η Βραζιλία ανακοίνωσε την ένταξή της στον OPEC+ από τον Ιανουάριο.
Ειδήσεις σήμερα
Αμερικανική Γεωργική σχολή Θεσσαλονίκης: Μαθητές δημοτικού μαγείρεψαν για άστεγους
Ποιοι θα λάβουν επίδομα Χριστουγέννων 150 και 200 ευρώ