Καλπες για προεδρικές, βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές στήνονται σήμερα στην Ινδονησία, την τρίτη πολυπληθέστερη Δημοκρατία του πλανήτη και πρώτη πολυπληθέστερη χώρα παγκοσμίως σε μουσουλμανικό πληθυσμό.
Με το ήμισυ των 200 περίπου εκατομμυρίων ψηφοφόρων κάτω των 40 και τους Ινδονήσιους παθιασμένους με το ποδόσφαιρο, η προεκλογική εκστρατεία των τριών προεδρικών υποψηφίων κινήθηκε κυρίως γύρω από τα γήπεδα.
Από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Ολλανδία το 1945 η στρογγυλή θεά «κυβερνά» τη χώρα. Η προεκλογική περίοδος αυτή τη φορά συνέπεσε και με την ιστορική πρόκριση της εθνικής ομάδας στους «16» του Κυπέλλου Ασίας (αποκλείστηκε τελικά από την Αυστραλία) και προκλήθηκε φρενίτιδα. Οικονομία, επίπεδο ζωής και η επικείμενη μεταφορά της πρωτεύουσας πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.
Το ποδόσφαιρο είναι ένα δυνατό μέσο για να προσεγγίσουν οι πολιτικοί τους ψηφοφόρους, όπως εξηγεί στην DW ο Ντεξ Γκλένιτσα, διευθυντής στο μεγαλύτερο δίκτυο podcast της χώρας.
Οι υποψήφιοι το γνωρίζουν καλά και έχουν επενδύσει στον βασιλιά των σπορ. Ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας, Πραμπόβο Σουμπιάντο, που θεωρείται φαβορί, έχει ιδρύσει ακαδημία ποδοσφαίρου, που συνεργάζεται με ακαδημία του Κατάρ.
Ο πρώην κυβερνήτης της πρωτεύουσας, Ανιές Μπασουεντάν, έχει ονομάσει τον τετρακομματικό συνασπισμό του Τίμνας (Εθνική Ομάδα). Πιστώθηκε ότι συνέβαλε στην κατασκευή του εθνικού σταδίου της Τζακάρτα, χωρητικότητας 82.000 θέσεων, που εγκαινίασε το 2022.
Ο τρίτος υποψήφιος, Γκαντζάρ Πρανόβο, σε προεκλογική αφίσα, πόζαρε ανάμεσα σε 30 βετεράνους παίκτες μίας από τις κορυφαίες ομάδας της χώρας, της Περσίμπ Μπαντούνγκ. Εχασε πόντους βέβαια όταν τον περασμένο Μάρτιο πρότεινε αποκλεισμό της εθνικής ομάδας του Ισραήλ με παίκτες κάτω των 20 ετών από το Παγκόσμιο Κύπελλο που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη χώρα τον Μάιο, «ως στήριξη του αγώνα των Παλαιστινίων για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος». Θα ήταν το πρώτο παγκόσμιο τουρνουά που διεξάγεται στην Ινδονησία. Μέσα σε λίγες μέρες η FIFA ανακοίνωσε πως οι αγώνες δεν θα φιλοξενηθούν στη χώρα.
Ανείπωτη τραγωδία στην Τουρκία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών - Γιατί η φωτιά εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα
«ΦΛΕΡΤΑΡΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΕ ΠΟΠ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ TikTok
Δωρεάν εισιτήρια για συναυλία
Εκτός από το ποδόσφαιρο, οι υποψήφιοι στο κυνήγι των ψηφοφόρων αυτή τη φορά εισέβαλαν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Νέοι ψηφοφόροι 17 ετών είδαν ξαφνικά στο TikTok και το Instagram τον Σουμπιάντο, έναν 72χρονο πρώην στρατηγό με αυστηρό προφίλ και κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο παρελθόν, να χορεύει σε ρυθμούς ποπ, έχοντας στο πλευρό του τον 37χρονο υποψήφιο αντιπρόεδρο Γκιμπράν Ρακαμπούμινγκ Ράκα.
Ο Ράκα τυγχάνει και γιος του απερχόμενου προέδρου, Τζόκο Βιντόντο, που δεν μπορεί συνταγματικά να διεκδικήσει 3η θητεία στο ύπατο αξίωμα. Σε προεκλογικές αφίσες, Σουμπιάντο και Ράκα εικονίζονταν ως ήρωες κινουμένων σχεδίων και οι 50άρηδες Μπασουεντάν και Πρανόβο έτρεχαν να καλύψουν το έδαφος.
Καθώς οι νεαροί Ινδονήσιοι αγαπούν και την κορεάτικη ποπ μουσική, στις προεκλογικές συγκεντρώσεις ακούγονταν επιτυχίες συγκροτημάτων της K-pop. Το κόμμα του Σουμπιάντο, μάλιστα, έκανε και κλήρωση για δωρεάν εισιτήρια για συναυλία του κορεατικού γυναικείου συγκροτήματος Blackpink. Μοναδική προϋπόθεση για συμμετοχή ήταν να φωτογραφηθεί κάποιος μπροστά σε μια προεκλογική αφίσα του στρατηγού και να αναρτήσει το κλικ στο Instagram ή το X (πρώην Twitter).
Ειδήσεις σήμερα
Ερντογάν: Επισκέπτεται την Αίγυπτο για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια