Ο ισραηλινός στρατός φέρεται έτοιμος για την εισβολή σε δίκτυα τούνελ στη Γάζα, προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ομήρων, καθώς οι ελπίδες για συμφωνία ανταλλαγής με τη Χαμάς απομακρύνονται.
Άνευ προηγουμένου η ανθρωπιστική καταστροφή στη βόρεια Γάζα, με τα νοσοκομεία να έχουν μπει στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού.
Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι ακόμα και τραυματίες προσπαθούν να φύγουν προς τα νότια, χωρίς πρόσβαση σε βασικές προμήθειες.
Εικόνες που θυμίζουν τη Νάκμπα – την αναγκαστική μετακίνηση χιλιάδων Παλαιστινίων από τα εδάφη τους το 1948 – κατακλύζουν τα διεθνή ΜΜΕ όσο οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός πέφτουν στο κενό.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις στη Γάζα – παρά τη διεθνή πίεση
Σύμφωνα με τον Γκέρσον Μπάσκιν διαπραγματευτή στην ανταλλαγή αιχμαλώτων του 2011, οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης για την απελευθέρωση 239 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς πλησιάζουν σε μια «κρίσιμη στιγμή». Στη συνέχεια ανέφερε: «Μέσα στις επόμενες ημέρες ή ακόμη και ώρες, αν δεν υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, θα ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις για να μπουν στα μέρη που μπορεί να κρατούνται όμηροι».
Μιλώντας στους Times, ο Μπάσκιν προειδοποίησε ότι η οποιασδήποτε προοπτική ανταλλαγής ομήρων εξασθενεί. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πρώτα απ’ όλα δεν ξέρουμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτών των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αν οι όμηροι θα απελευθερωθούν ή θα σκοτωθούν στα διασταυρούμενα πυρά, και η Χαμάς μπορεί επίσης να απαντήσει σκοτώνοντας ομήρους ως απάντηση στους Ισραηλινούς που τους κυνηγούν στις σήραγγες».
Τί δυσκολεύει την κατάπαυση του πυρός
«Για να εφαρμόσει το Ισραήλ κατάπαυση του πυρός, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναδιατάξει τις δυνάμεις του, διότι αν απλά σταματήσουν εκεί που βρίσκονται, είναι εύκολος στόχος για τη Χαμάς να πυροβολήσει και να σκοτώσει στρατιώτες, οπότε δεν μπορούν απλά να έχουν μια κατάπαυση του πυρός» σύμφωνα με τον διαπραγματευτή.
Ο Μπάσκιν δήλωσε ότι για να πραγματοποιηθεί κατάπαυση του πυρός, η Χαμάς θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια «ουσιαστική απελευθέρωση» έως και 150 από τους 239 ομήρους που πιστεύεται ότι κρατά σε υπόγεια καταφύγια και διαμερίσματα.
«Δεν πρόκειται απλώς για τη διακοπή του πολέμου για λίγες ημέρες, πρέπει να μεταφέρουν τους στρατιώτες σε ασφαλέστερες τοποθεσίες»
Γερμανία: Συνελήφθη 27χρονη αστυνομικός - Κατηγορείται ότι νάρκωσε και κακοποίησε σεξουαλικά δύο άτομα
Από την εμπειρία του στην περίπτωση του Σάλιτ, ο οποίος κρατήθηκε για πέντε χρόνια στη Γάζα, ο Μπάσκιν λέει ότι οι αιχμάλωτοι είναι πιθανό να κρατούνται σε όλες τις πυκνοκατοικημένες περιοχές, ώστε να μην εντοπιστεί εύκολα.
Υπάρχει η οπτική ότι οι όμηροι μπορούν να απελευθερωθούν μόνο με στρατιωτική επέμβαση, πρόσθεσε ο Μπάσκιν, απηχώντας τα σχόλια του Ρέβεν Ρίβλιν, πρώην προέδρου του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Έχουμε έναν θαυμάσιο στρατό και έναν αρχηγό του επιτελείου και τους εμπιστεύομαι ότι θα κάνουν τα πάντα για να φέρουν τους ομήρους στην πατρίδα», δήλωσε ο Ρίβλιν.
Η κριτική για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και η οπτική του διαπραγματευτή για το Κατάρ και την Αίγυπτο
Η συμφωνία για τον Σαλίτ του 2011 έχει αντιμετωπίσει αρνητικά σχόλια τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς χαρακτηρίστηκε ως «καταστροφική» από ένα μέλος της ειδικής ομάδας που προσπαθεί να απελευθερώσει τους ομήρους της Γάζας, με την λογική πως δημιούργησε τετελεσμένο.
Μέχρι στιγμής έχει διασωθεί μία Ισραηλινή στρατιώτης και τέσσερις γυναίκες έχουν απελευθερωθεί από τη Χαμάς, η οποία έχει επίσης ισχυριστεί ότι τουλάχιστον 50 όμηροι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Ο Μπάσκιν λέει ότι αυτό είναι «πολύ πιθανό» αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις.
«Δεν δείχνουν πτώματα, δεν δίνουν ονόματα ομήρων, δεν δίνουν καμία πληροφορία, οπότε η υπόθεση εργασίας του Ισραήλ είναι ότι υπάρχουν 240 όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς, όλοι τους είναι ζωντανοί και η Χαμάς είναι υπεύθυνη για όλους αυτούς» ανέφερε εξηγώντας τον τρόπο σκέψης των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας ο διαπραγματευτής.
Η Αίγυπτος και το Κατάρ εργάζονται παρασκηνιακά για διαπραγματεύσεις, αλλά ο Μπάσκιν είχε αμφιβολίες για το Κατάρ. «Είμαι πολύ περίεργος για το γιατί όλοι δίνουν τόση μεγάλη έμφαση στο δρόμο του Κατάρ, καθώς αμφιβάλλω αν μπορούν να καταφέρουν κάτι», δήλωσε ο Μπάσκιν.
«Στο Κατάρ αρέσει να παίζει και με τις δύο πλευρές, το έκανε με τους Ταλιμπάν, το έκανε και στο Ιράκ», πρόσθεσε.
Ειδήσεις σήμερα
ΟΗΕ: Μεσίστιες οι σημαίες του Οργανισμού στην Ασία για τους νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας
Χαμάς: Επτά πρόωρα βρέφη και 27 ασθενείς πέθαναν στο νοσοκομείο αλ Σίφα στη Γάζα
Επική γκάφα Τραμπ: Αποκάλεσε τον Ομπάμα πρόεδρο των ΗΠΑ μπροστά σε ακροατήριο (Βίντεο)