Η ανοδική πορεία της τιμής του αγαπημένου αλκοολούχου ποτού των Ρώσων συνδέεται με τις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα για να εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι ένα επιπλέον σημάδι της κακής κατάστασης της ρωσικής οικονομίας και μπορεί να προκαλέσει «πονοκεφάλους» στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.
Σάλος στις ΗΠΑ: Πλατφόρμα δέχεται στοιχήματα για τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες
Η βρετανική εφημερίδα «Mirror» υπενθυμίζει ότι επί Λεονίντ Μπρέζνιεφ, το 1981, όταν η κυβέρνηση αύξησε την τιμή της βότκας κατά 18% στην τότε ΕΣΣΔ, είχε γίνει μεγάλη επιτυχία ένα τραγούδι διαμαρτυρίας που προειδοποιούσε πως αν η τιμή του αλκοολούχου ποτού φτάσει από τα 10 στα 25 ρούβλια, θα ξεσπάσει νέα Επανάσταση.
Τότε, η επίσημη αιτιολογία ήταν πως η ανατίμηση εντασσόταν σε μια καμπάνια με στόχο να μειωθούν τα ποσοστά αλκοολισμού. Στην πραγματικότητα, ο Μπρέζνιεφ αναζητούσε επίσης πρόσθετους πόρους για να χρηματοδοτήσει τη ρωσική εισβολή στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τους ιστορικούς.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βότκας στον κόσμο, κατέχοντας περίπου το 30% της παγκόσμιας παραγωγής. Σχεδόν το 90% της ρωσικής βότκας καταναλώνεται μέσα στη χώρα. Πέρυσι, μάλιστα, οι πωλήσεις βότκας στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με το 2023, φτάνοντας σε ζενίθ πενταετίας. Πριν από τις αυξήσεις στη βότκα προηγήθηκαν, τον τελευταίο χρόνο, αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής, όπως στις πατάτες (κατά 95%) και το βούτυρο (κατά 36%).