Η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με μια φάση αβεβαιότητας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο προβλέπεται οριακή.
Ύστερα από μια βραδιά ανατροπών, η εκλογική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων θα πρέπει να περιμένει μέχρι την Τετάρτη, αφού η κατάσταση είναι ρευστή και οι διαφορές πολύ μικρές.
Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, που αντιπροσωπεύουν το 95% των εκλογικών τμημάτων, η συμμαχία υπό τον ηγέτη των Μετριοπαθών της σουηδικής δεξιάς Ουλφ Κρίστερσον εξασφαλίζει οριακή πλειοψηφία, καταλαμβάνοντας 175-176 έδρες από τις συνολικά 349 στο κοινοβούλιο. Στον αντίποδα, το κεντροαριστερό μπλοκ της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον προβλέπεται να εξασφαλίσει 173-174 έδρες.
Εφόσον επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, η κεντροαριστερά εγκαταλείπει την εξουσία ύστερα από οκτώ χρόνια στη διακυβέρνηση της Σουηδίας.
Μεγάλος νικητής της εκλογικής βραδιάς είναι αναμφίβολα το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες (SD), με επικεφαλής τον Τζίμι Άκεσον. Επί του παρόντος, καταγράφει νέο ρεκόρ με 20,7% και γίνεται το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα στη χώρα.
Παρότι τα exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα προέβλεπαν ισχνή επικράτηση για την κεντροαριστερά, καθώς ενσωματώνονταν περισσότερα εκλογικά τμήματα τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Η συντηρητική συμμαχία υπολογίζεται πως θα συγκεντρώσει 49,8% των ψήφων, ενώ το κεντροαριστερό μπλοκ 48,8%. Η διαφορά αντιστοιχεί σε περίπου 60.000 ψήφους ενός εκλογικού σώματος 7,8 εκατομμυρίων.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν, πάντως, απίθανη την ανατροπή των συσχετισμών με την ενσωμάτωση των ψήφων που δεν έχουν καταμετρηθεί (όπως π.χ. των απόδημων Σουηδών).
Αυτές οι βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία αποκτούν ιστορικό χαρακτήρα, καθώς ποτέ μέχρι τώρα η παραδοσιακή σουηδική δεξιά δεν σκέφτηκε να κυβερνήσει με την άμεση ή έμμεση υποστήριξη της ακροδεξιάς.
Μέχρι πρότινος παρίας της σουηδικής πολιτικής σκηνής, το κόμμα SD βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος. Από την πρώτη εκπροσώπησή του στη βουλή το 2010 (5,7%), κατέλαβε την τρίτη θέση το 2014 (12,9%), το 2018 ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το ποσοστό του (17,5%). Σήμερα φιγουράρει ως το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα: με 20,7% σε εθνικό επίπεδο και ποσοστό που ξεπερνά το 40% σε ορισμένους δήμους στον νότο της χώρας.
Το μεταναστευτικό και η έξαρση της εγκληματικότητας έχουν δώσει ώθηση στο ακροδεξιό κόμμα τα τελευταία χρόνια. Μαζί με την άνοδο των τιμών στα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία.
Η επόμενη κυβέρνηση της Σουηδίας θα κληθεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, η οποία απειλείται με τουρκικό βέτο.
Η Σουηδία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου. Και μπορεί οι Σουηδοί Δημοκράτες να έχουν εγκαταλείψει την ιδέα για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουν ωστόσο έντονα ευρωσκεπτικιστές.