Ο ίδιος ο Γερμανός Καγκελάριος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από λίγο, έγραψε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν και εγώ έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η απευθείας συνάντηση είναι τόσο σημαντική. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι απόλυτο για τη Γερμανία. Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας». Για να προσθέσει: «Υποστηρίζουμε επίσης ότι κάθε ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία. Τα δεινά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Γάζα επίσης μας θλίβει. Η Γερμανία είναι μεταξύ των σημαντικότερων παρόχων ανθρωπιστικής βοήθειας – και έχουμε ήδη αυξήσει τον όγκο αυτής της βοήθειας».
Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ben Ortadoğu sorunu konusunda oldukça farklı bakış açılarına sahibiz. Tam da bu nedenle doğrudan görüşmek çok önemlidir. Ancak net olarak ifade edeyim: İsrail’in var olma hakkı Almanya için mutlaktır. Ülkemizde antisemitizme yer yoktur. (1/2) pic.twitter.com/VfAyOx1Gls
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) November 17, 2023
Με τη σειρά του ο Γερμανικός Τύπος σοκαρισμένος αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος ως «σκανδαλώδη ομιλία», τονίζοντας πως «ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκαλεί τους τρομοκράτες “όμηρους”». Η Bild μάλιστα, αναφέρθηκε στον Ερντογάν, τονίζοντας πως δεν είπε «ούτε λέξη για τη σφαγή της Χαμάς», σημειώνοντας πως ο Σολτς έμεινε ψύχραιμος. «Ήταν ένα βίαιο κατηγορητήριο κατά του Ισραήλ! Σε διαμάχη εξελίχθηκε η βραδινή εμφάνιση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Καγκελαρία.
Η πρώτη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια – ήρθε στην πιο δύσκολη διπλωματική στιγμή! Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε λέξη για τη σφαγή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Δεν είπε επίσης τίποτα για τις γυναίκες, τους άνδρες, τα παιδιά και τα μωρά που δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες. Αντίθετα, ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ και παραπονέθηκε για κρίσιμες ερωτήσεις από έναν Γερμανό δημοσιογράφο.
Ερντογάν σε Σολτς: «Η Τουρκία δε χρωστά τίποτα σε κανέναν – Εμείς δεν έχουμε ενοχές απέναντι στο Ισραήλ» – Τεταμένο το κλίμα στο Βερολίνο – Το παρασκήνιο μιας ανεπιθύμητης επίσκεψης
Ο Ερντογάν έγινε δεκτός από τον καγκελάριο Σολτς. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Σολτς ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την μεσολάβησή του στον πόλεμο της Ουκρανίας, όσον αφορά συμφωνία για τα σιτηρά. Στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε πως ελπίζει σε μία «θετική απόφαση» από πλευράς της Τουρκίας. Είπε επίσης πως η Γερμανία στηρίζει την Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό του περασμένου Μαρτίου.
Φίτζι: Πασίγνωστο κοκτέιλ έστειλε στο νοσοκομείο τουρίστες - Πώς δηλητηριάστηκαν από πίνα κολάντα
Στην συνέχεια, ο καγκελάριος τόνισε την αλληλεγγύη της Γερμανίας στο Ισραήλ. «Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί απλά να αγνοηθεί στη γειτονική περιοχή της Ευρώπης», είπε. Προσέθεσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ενώ επεσήμανε ότι «τα βάσανα των Παλαιστινίων τον θλίβουν επίσης». Για τον Σολτς, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας είναι όλοι όμηροι της Χαμάς, η οποία τους χρησιμοποιεί σαν «ανθρώπινη ασπίδα», όπως είπε.«Κάθε ζωή αξίζει το ίδιο», σχολίασε, προτείνοντας μια λύση δύο κρατών στηn σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Δήλωσε, ακόμη, πως τόσο η Τουρκία όσο και η ΕΕ έχουν κοινό στόχο τον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών.
Από πλευράς του, ο Ερντογάν τόνισε πως η πρόσκληση που έλαβε από τη γερμανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερης σημασίας για εκείνον, καθώς αφορά «οικονομικές και στρατιωτικές υποθέσεις», όπως και τους δύο πολέμους σε Γάζα και Ουκρανία. Ο Ερντογάν δήλωσε πως ανησυχεί ότι οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν θα τύχουν λιγότερης προσοχής, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Όλοι μιλούν για τη Χαμάς», είπε. «Αλλά μπορεί κανείς να συγκρίνει τη δύναμή τους με αυτή του Ισραήλ;» διερωτήθηκε.
Όσον αφορά την στάση της Γερμανίας στο Μεσανατολικό, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «ψυχολογία ενοχής» και τόνισε πως ο ίδιος παίρνει αποστάσεις από αυτήν. Η Τουρκία δεν έχει «χρέος» στο Ισραήλ. Πάντα στεκόταν ενάντια στον αντισημιτισμό και δεν χρωστάει σε κανέναν τίποτα, ισχυρίστηκε.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από το Ισραήλ, είπε ο Ερντογάν. Εκτός από εκκλησίες, βομβαρδίστηκαν και νοσοκομεία. «Γιατί δεν υπάρχει αντίδραση;» ρώτησε ο Ερντογάν έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε για τον πόλεμο.
Ο Ερντογάν ζήτησε κατάπαυση του πυρός για να σωθεί η περιοχή της Μέσης Ανατολής από «αυτή τη φωτιά», όπως την αποκάλεσε. Όσον αφορά το ζήτημα των ομήρων, έκανε λόγο για έναν «ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ομήρων» που κρατούνται από το Ισραήλ. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε επίσης κατάπαυση του πυρός και δύο κράτη με τα σύνορα του 1967.
Ένταση για τα Eurofighter
Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Ερντογάν αν όντως σκοπεύει να ζητήσει 40 Eurofighter από την Γερμανία, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά με επιθετικό ύφος πως «αν τα δώσει ή δεν τα δώσει, δεν έχει σημασία. Εμείς θα τα πάρουμε και από αλλού. Παράγουν κι άλλες χώρες. Μη μας απειλείτε!». Από την πλευρά του ο Σολτς απέφυγε τον έντονο διάλογο και αφού δεν σχολίασε τα όσα είπε ο Ερντογάν για Γάζα και Eurofighter, προτίμησε να μιλήσει θετικά για την Τουρκία πάνω στον ρόλο της για τις εξαγωγές σιτηρών. «Η Τουρκία διαδραμάτισε εποικοδομητικό και σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν για την προσωπική του συμβολή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η άφιξη Ερντογάν και οι διαμαρτυρίες
Σήμερα (17/11) πραγματοποιήθηκε η ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας σε όλο το κέντρο και την τουρκική πρεσβεία, την ώρα που δεκάδες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα.
Οι θέσεις του Ερντογάν για τον πόλεμο στην Γάζα δέχονται δριμύτατη κριτική από τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους και αρκετούς πολίτες της Γερμανίας. «Ένας φίλος της Χαμάς στην Καγκελαρία», μετέδωσε νωρίτερα σήμερα η ενημερωτική εκπομπή «Tagesschau» του κρατικού καναλιού ARD.
Με την πάροδο των ημερών από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, ο Ερντογάν όλο και κλιμακώνει την αντι-ισραηλινή ρητορική του, προαναγγέλλοντας τον «θάνατο του Ισραήλ» και δηλώνοντας πως στη Χαμάς δε βρίσκονται «τρομοκράτες, αλλά μαχητές της αντίστασης». Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε «ακατανόητες» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.
Χωρίς…τυμπανοκρουσίες η συνάντηση Σολτς και Ερντογάν – «Θα ήταν ακατάλληλο»
Για άλλους, όπως για αρκετές εβραϊκές οργανώσεις – και όχι μόνο – η επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία θα έπρεπε να έχει ακυρωθεί. Ακόμα και Γερμανοί πολίτες τουρκικής καταγωγής συμμερίστηκαν αυτή την άποψη – όπως ο επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης της Ριζοσπαστικοποίησης, καθηγητής Μπουράκ Τσοπούρ, ο οποίος δήλωσε πως «αν όλες οι εντυπωσιακές ομιλίες των πολιτικών μας περί αντισημιτισμού αντιπροσώπευαν πράγματι την στάση της κυβέρνησης, τότε ο καγκελάριος θα είχε κάνει πράξη τα λόγια των ομιλητών».
Άλλοι, βέβαια, όπως η δημοσιογράφος του Tagesspiegel, Άνια Βέλερ – Σεκ, υπογράμμισαν την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία. «Η χώρα είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ και, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, ένας απαραίτητος εταίρος της Δύσης. Είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει μία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο ο διάλογος πρέπει να υπάρχει – ακόμα και με τους “δυσάρεστους” συνεργάτες», έγραψε η δημοσιογράφος. Τόσο η ίδια, πάντως, όσο και πολλοί ακόμα συνάδελφοί της τόνισαν πως η συνάντηση πρέπει να έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα. Ήδη έχει γίνει γνωστό πως οι Σολτς και Ερντογάν δεν πρόκειται, π.χ, να παρευρεθούν μαζί στον αυριανό φιλικό αγώνα ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία, στο ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου. «Το να πανηγυρίζουν για γκολ ο ένας δίπλα στον άλλο, ενώ η Χαμάς κρατά ακόμη ομήρους, θα ήταν εντελώς ακατάλληλο», υπογράμμισε η εφημερίδα Bild.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ερντογάν προσγειώθηκε στο Βερολίνο γύρω στις 3 η ώρα το μεσημέρι (τοπική ώρα) και κατευθύνθηκε προς το ανάκτορο Bellevue, για να συναντήσει αρχικά τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγιερ. Πολλοί δρόμοι έκλεισαν και στην τουρκική πρεσβεία μετέβησαν μονάδες των ειδικών δυνάμεων, για λόγους ασφαλείας. Την ίδια ώρα, στο Βερολίνο πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις κατά της απαγόρευσης της κουρδικής οργάνωσης PKK στη Γερμανία, αλλά και κατά του πολέμου στη Γάζα. Λίγο πριν την άφιξη Ερντογάν στο Bellevue, μέλη της «Οργάνωσης για τους Απειλούμενους Λαούς», μίας ΜΚΟ υπέρ των μειονοτήτων, βρέθηκαν έξω από το κτήριο με ένα πανό που έγραφε «Ας μην στρώνουμε το κόκκινο χαλί στον ισλαμιστή Ερντογάν».
Στην συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο Σταϊνμάγιερ «κατέστησε ιδιαίτερα σαφή» τη θέση της Γερμανίας όσον αφορά την σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το γραφείο του. «Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος υπογράμμισε τον χαρακτηρισμό της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ ως τρομοκρατικής επίθεσης και της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Τόνισε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».
Ειδήσεις σήμερα
Φοβούνται για τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς στην Αμερική
Συγκλονιστικό βίντεο: Συνοικίες της Γάζας πριν και μετά την έναρξη του πολέμου
Έντονο παρασκήνιο μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ για τη Γάζα- Τι εκτιμούν οι αναλυτές