Σύγχυση επικρατεί μετά το διαχωρισμό εισόδου στο μνημείο αμιγώς για θρησκευτική λατρεία ή για απλή επίσκεψη στο μνημείο αλλά και της επιβολής εισιτηρίου 25 ευρώ, τιμή που όπως επισημαίνεται, είναι απαγορευτική για τους Τούρκους πολίτες.
«Φωτιά» τα δημοσιεύματα
Σε άρθρο της εφημερίδας Σοζτζού επισημαίνει ότι στην ιστοσελίδα της Αγίας Σοφίας, μπορεί κάποιος να διαβάσει την ομιλία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος όταν επανάφερε την Αγία Σοφία στη θρησκευτική της ιδιότητα, στις 24 Ιουλίου 2020, ανακοίνωσε ότι η είσοδος θα είναι δωρεάν, όπως και σε όλα τα τεμένη.
Ωστόσο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, «μόλις η “κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας” άνοιξε για λατρεία, ο Ερντογάν μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε άμβωνα για πολιτικούς λόγους. Ακόμα και οι Οθωμανοί σουλτάνοι δεν θα είχαν σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο.
Ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, κατέστρεψε την εικόνα της χώρας εμφανιζόμενος στον άμβωνα με ένα σπαθί. Οι “απόγονοι του Μωάμεθ του πορθητή” μετέτρεψαν την κληρονομιά του μεγάλου σουλτάνου σε μια πολιτική εκστρατεία. Εν τω μεταξύ, η “κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας” καταστράφηκε από την πρώτη ημέρα».
Συγγενής του υπουργείου Πολιτισμού διαχειρίζεται την Αγία Σοφία
Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού άνοιξε στις 15 Ιανουαρίου την είσοδο στο γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας εν είδει μουσείου, όπου έχουν εκτεθεί 10 κεραμικά δίνοντας τη διαχείριση στην εταιρεία Dem Museology, στην οποία είναι συνέταιρος συγγενής του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Ερσόι.
Η Dem έχει αναλάβει τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας από τις 15 Ιανουαρίου. «Η Αγία Σοφία είναι καθημερινά ο τόπος ενός νέου σκανδάλου. Για παράδειγμα, προκειμένου να εισέλθει κανείς στον γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας, κατασκευάστηκε μια πόρτα κατά παράβαση της ιστορίας της και της αρχιτεκτονικής της», σημειώνει η Σοζτζού.
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
«Αυτό είναι μόνο ένα από τα σκάνδαλα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. «Οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να εισέλθουν: Την πρώτη ημέρα, οποιοσδήποτε, ντόπιος ή ξένος, που πλήρωνε 25 ευρώ μπορούσε να εισέλθει στον γυναικωνίτη. Ωστόσο, μετά τις 17 Ιανουαρίου απαγορεύτηκε η είσοδος στους Τούρκους. Ποτέ δεν έγινε κατανοητό γιατί απαγορεύτηκε. Κατόπιν αντιδράσεων, η απαγόρευση άρθηκε στις 22 Ιανουαρίου.
Επί του παρόντος, οι Τούρκοι που πληρώνουν 25 ευρώ μπορούν να ανέβουν στον γυναικωνίτη. Κατά τη διάρκεια των ωρών προσευχής, όλοι οι ντόπιοι και ξένοι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να εισέρχονται στην Αγία Σοφία. Εκτός των ωρών προσευχής, μόνο οι Τούρκοι πολίτες γίνονται δεκτοί. Οι φρουροί ασφαλείας που περιμένουν στην πύλη εξετάζουν τον τύπο και το ντύσιμο των επισκεπτών και αποφασίζουν αν είναι Τούρκοι ή όχι. Εάν είναι ύποπτοι, ζητούν ταυτότητα. Όσοι δεν είναι Τούρκοι πολίτες οδηγούνται έξω. Οι Τούρκοι που είναι πολίτες ξένης χώρας δεν μπορούν να εισέλθουν. Οι ξεναγοί δεν επιτρέπεται να κάνουν ηχητικές παρουσιάσεις για να μην ενοχλούνται οι προσευχόμενοι. Οι πληροφορίες για τα κεραμικά που εκτίθενται στο γυναικωνίτη δίνονται μέσω ακουστικών. Ωστόσο, δεν γίνεται καμία ξενάγηση στο εσωτερικό».
Για πρώτη φορά οι Τούρκοι πληρώνουν σε ξένο νόμισμα στα μουσεία
Ενώ χρεώνονται 25 ευρώ ως τιμή εισιτηρίου, στην πινακίδα αναγράφεται ότι 1 ευρώ αντιστοιχεί σε 34 TL. Παρόλο που η «Κάρτα Μουσείων» ισχύει σε όλα τα άλλα μουσεία όπως π.χ. στο ανάκτορο του Τοπκαπί, με δυνατότητα πρόσβασης παντού για ένα χρόνο, αντί 60 τουρκικών λιρών, στην Αγία Σοφία δεν ισχύει. Προτεραιότητα στην είσοδο έχουν όσοι πληρώνουν 47,5 ευρώ για να επισκεφτούν τόσο το Τέμενος της Αγίας Σοφίας όσο και το παρακείμενο Μουσείο Αγίας Σοφίας που άνοιξε στο Σουλταναχμέτ (σ.σ. Χώρος στο πρώην Κτήριο του Κτηματολογίου στον οποίο εκτίθενται ιστορικά αντικείμενα από την Αγία Σοφία ). Αυτό ονομάζεται ‘VIP Ticket’.
Οι υπάλληλοι της εταιρείας Dem Museology με ειδικά μηχανήματα πωλούν εισιτήρια. Επιπλέον, τα ακουστικά πωλούνται για 100 λίρες Τουρκίας, οι ολόσωμες μαντίλες για 75 λίρες και οι απλές μαντίλες για 30 λίρες.
Οι Τούρκοι δεν πάνε στο γυναικωνίτη λόγω κόστους
Στο δημοσίευμα σημειώνεται εμφατικά: «Κατανοούμε ότι η Αγία Σοφία δεν άνοιξε μόνο για λόγους πολιτικής. Άνοιξε και για το εμπόριο! Πάνω είναι ένα μουσείο, κάτω είναι ένα τέμενος. Οι Τούρκοι δεν μπορούν να εισέλθουν, οι τουρίστες όμως μπορούν να εισέλθουν στο τέμενος. Επιπλέον, στην Αγιά Σοφία εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα τελών που δεν υπάρχει σε κανέναν τόπο λατρείας στον κόσμο και σε κανένα μουσείο στην Τουρκία. Αυτά είπε ο Μωάμεθ; Πού αναγράφεται στη διαθήκη του ότι πρέπει να γίνονται πολιτικές ομιλίες μπροστά από την Αγία Σοφία, ότι ο γυναικωνίτης θα είναι εμπορικό κέντρο και ότι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος ξένων στο τέμενος;» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.
Ειδήσεις σήμερα
ΕΟΔΥ-γρίπη: 19 στη ΜΕΘ και 8 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα – Τι συμβαίνει με τον κορονοϊό