«Πρέπει να γίνουν κάποιες παρατηρήσεις. Τρυπούν τις βάρκες των μεταναστών και τους σέρνουν επίτηδες ως το θάνατο. Οι ενέργειες που προβάλλει η Ελλάδα είναι ενέργειες που πρέπει να εξεταστούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το να σιωπάς είναι επαίσχυντη υποκρισία. Το Αιγαίο μετατρέπεται σε νεκροταφείο μεταναστών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ομέρ Τσελίκ.
Παράλληλα ανέφερε πως «πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης για τους παράτυπους μετανάστες. Δεν σημαίνει ότι θα συμβιβάσουμε τη στάση μας. Ενώ η ελληνική ακτοφυλακή προσπαθεί να χάσει ένα σκάφος με 600 μετανάστες, συμβαίνει ένα ατύχημα και άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους».
Για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία σημείωσε πως «συνεχίζουμε να αξιολογούμε συγκρίνοντας με προηγούμενα χρόνια. Η υπηρεσία που περιμένουν οι πολίτες μας από εμάς δεν μπορεί να διακοπεί. Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας για να εξηγήσουμε περισσότερο τις θέσεις μας και να προσφέρουμε πιο δυναμικά τις υπηρεσίες μας καθώς προχωράμε προς τις δημοτικές εκλογές. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περιμένουν οι πολίτες μας από εμάς ένας προς έναν, ανά επαρχία.
Ομέρ Τσελίκ: Τι είπε για σεισμό και πληθωρισμό
Η επούλωση των πληγών στην περιοχή του σεισμού δεν έχει φύγει από την ατζέντα μας. Δεν έχουμε ξεχάσει τις προσβολές όσων δεν μπόρεσαν να πάρουν τις ψήφους που ήθελαν από την περιοχή του σεισμού προς τους σεισμόπληκτους. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να προστατεύσουμε τις πόλεις μας από τις καταστροφές. Η πολιτική βούληση επιτελεί αυτά τα έργα. Εκατομμύρια κτίρια επιθεωρήθηκαν. Με στόχο την αποκατάσταση των ζημιών θα κατασκευαστούν 680.000 σπίτια. Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να παραδώσουμε τις κατοικίες».
Για τον πληθωρισμό στην Τουρκία είπε: «Όπως είπαμε προεκλογικά, θα λύσουμε τα προβλήματα από εδώ και πέρα. Θα δούμε τον πληθωρισμό να μειώνεται σε μονοψήφια επίπεδα. Ο αιώνας της Τουρκίας, περιλαμβάνει πολλά κοινωνικά και οικονομικά έργα και στόχους της χώρας μας».
Πρίγκιπας Χάρι: Δεκτή η «συγνώμη» του Μέρντοχ - Δεκτή και η μεγάλη αποζημίωση
Ακόμη τόνισε οτι «η Τουρκία συμβάλλει επίσης στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την πλευρά του ΝΑΤΟ (Σουηδία). Υπάρχουν βήματα που κάνουν. Λένε ότι επιστρέψαμε τα μέλη του PKK. Οι νόμοι πρέπει να επιβάλλονται σθεναρά. Τα δύο άτομα που μας εξέδωσαν δεν είναι τρομοκράτες.
(…) Η προσδοκία μας είναι η έκδοση ατόμων που συνδέονται με την τρομοκρατία. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα πρότυπο αρχών. Η Τουρκία είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Οι αξιολογήσεις δεν έχουν αντικειμενική πλευρά ως προς τις ανάγκες της Τουρκίας για την εθνική της ασφάλεια.
Για να γίνει μια διαπραγμάτευση, πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχία της «ΤΔΒΚ». Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη στάση τους που δηλητηριάζει τη διαδικασία διεξάγοντας ασκήσεις με τους Ελληνοκύπριους. Κανένα από τα δύο δεν θα ωφελούσε το πρόβλημα στο νησί. Τα δικαιώματα ισότητας των Τουρκοκυπρίων πρέπει να γίνονται σεβαστά. Η πολιτική αποπροσανατολισμού που συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια πρέπει να αλλάξει.
(…) Μπορούν να ληφθούν μέτρα για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και της απελευθέρωσης των θεωρήσεων. Όσον αφορά τον αιώνα της Τουρκίας, θα συνεχιστεί η ειρηνευτική πολιτική στον Καύκασο από τον πρόεδρό μας.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την πολιτική διαδικασία στην εξομάλυνση με τη Συρία. Η συνάντηση του προέδρου μας με τον πρόεδρο της Αιγύπτου στο άμεσο μέλλον θα είναι σημαντική για την ειρήνη στην περιοχή».
Ειδήσεις σήμερα
Τιτανικός: Αγνοείται τουριστικό υποβρύχιο που πήγαινε στο ναυάγιο
Κως – Δολοφονία Αναστάζια: «Παραδώστε μας τον ύποπτο», ζητά ο πρωθυπουργός της Πολωνίας