Περισσότεροι από 3400 αστυνομικοί θα βρίσκονται αύριο και μεθαύριο στα σημεία όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος εντάσεων. Η αστυνομία έχει απαγορεύσει την εμφάνιση συμβόλων όπως ρωσικών και ουκρανικών σημαιών ή της Κορδέλας του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου, στρατιωτικών στολών κλπ, αλλά και την ανάκρουση εμβατηρίων, εθνικών ύμνων και τα συνθήματα υπέρ του πολέμου στους χώρους μνήμης και τα μνημεία της συγκεκριμένης επετείου. Από τον κανονισμό εξαιρούνται μόνο οι βετεράνοι του Πολέμου, οι οποίοι μπορούν να προσέλθουν φορώντας τη στολή τους.
Η απόφαση των αρχών προκάλεσε την οργή του πρέσβη της Ουκρανίας στο Βερολίνο ‘Αντριι Μέλνικ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter απευθύνθηκε στη Δήμαρχο της πόλης Φραντσίσκα Γκίφαϊ, ζητώντας «να ανακληθεί η σκανδαλώδης απόφαση» σχετικά με την απαγόρευση εμφάνισης και της ουκρανικής σημαίας. Ο διπλωμάτης, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει γερμανούς πολιτικούς, δήλωσε ακόμη «συγκλονισμένος» και έκανε λόγο για «χαστούκι στην Ουκρανία και στον Ουκρανικό λαό».
«Προστατεύουμε τον αξιοπρεπή εορτασμό σε 15 μνημεία στην πόλη, με στόχο την αποφυγή οποιασδήποτε σύγκρουσης σε αυτές τις τοποθεσίες. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνουμε δράση ενάντια σε κάθε μορφή υποστήριξης, έγκρισης ή εξύμνησης του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε η πρόεδρος της αστυνομίας του Βερολίνου Μπάρμπαρα Σλόβικ.
Αύριο και μεθαύριο χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να βρεθούν στα ιστορικά μνημεία του Βερολίνου για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πράξη μνήμης και σεβασμού αυτών των μνημείων πρέπει να διατηρηθεί και στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να επιτραπεί ο πόλεμος να ξεσπάσει πέρα από τον δημοκρατικό λόγο και σε συγκρούσεις ή επιχειρήματα στο Βερολίνο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.
Ειδήσεις σήμερα
Επιστροφή έως 600 ευρώ τους λογαριασμούς ρεύματος: Πώς, πότε και σε ποιους θα δοθούν