Ο Ρογκόζιν απείλησε ότι μπορεί όποτε θέλει (!) να εκτοξεύσει τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «Satan-2». Σε μήνυμά του στο twitter, έγραψε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε τι είναι τόσο καλό για τον Satan 2; Δεν θα ζητήσει πτητική άδεια από δειλούς Βούλγαρους, εκδικητικούς Ρουμάνους και Μαυροβούνιους, που πρόδωσαν την κοινή μας ιστορία!! Το ίδιο ισχύει και για τους Σουηδούς, που ετοιμάζονται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», απείλησε ο διευθυντής της Roscosmos.
Γύρισε πίσω
Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν κατάφερε χθες να μεταβεί στο Βελιγράδι για να συναντήσει την πολιτική ηγεσία της Σερβίας, με την οποία η Μόσχα διατηρεί στενές στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις. Οπως είναι γνωστό, οι ρωσικές αερογραμμές, αλλά και η πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αεροπορικά ταξίδια σε περίπου 40 κράτη που υποστηρίζουν πολυδιάστατες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τη βάναυση εισβολή στην Ουκρανία και εδώ και εβδομάδες έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους σε ρωσικά και λευκορωσικά αεροσκάφη.
Συνεπώς, με εξαίρεση τον λευκορωσικό εναέριο χώρο, ήταν κλειστοί όλοι οι εναέριοι χώροι πολλών κρατών, όπως της Πολωνίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας, της Σλοβενίας κ.ά. Αποτέλεσμα ήταν να ματαιωθεί το ταξίδι του στη σερβική πρωτεύουσα. Ακόμα και η Ουγγαρία του Ορμπαν αρνήθηκε να επιτρέψει τη διέλευσή του μέσω του μαγυάρικου εναέριου χώρου. Ο Λαβρόφ (που ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος) αναμένεται μεθαύριο να μεταβεί στην αγκυρα για διπλωματικό-στρατιωτικές επαφές με την τουρκική ηγεσία.
«Δεν φτάνουν»
«Οι ποσότητες και οι τύποι όπλων που στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν επαρκούν μέχρι στιγμής για να εκδιώξουμε από την Ανατολική Ουκρανία τις εωσικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε χθες από την πρωτεύουσα της Σλοβακίας ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας. «Χρειαζόμαστε περισσότερα», επεσήμανε για να προχωρήσουμε σε καθολική αντεπίθεση και να τους κλοτσήσουμε έξω από τη χώρα μας και να απελευθερώσουμε όλα τα κατεχόμενα εδάφη».
Η εκτίμηση του Ολέκσι Ρέζνικοφ έρχεται μόλις 4 ημέρες αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο όπλων 700 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, που περιλαμβάνει συστήματα πυραύλων πυροβολικού πολλαπλών εκτοξευτών, υψηλής κινητικότητας, γνωστά ως Μ142 HIMARS/MLRS.
Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια - Νέα μέτωπα φωτιάς και εκκενώσεις
Η έκκλησή του για πιο προηγμένα δυτικά όπλα επισημάνθηκε στη διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στην Μπρατισλάβα από αρκετούς ηγέτες κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που απέρριψαν τις όποιες ελπίδες για βραχυπρόθεσμο τέλος του πολέμου ή κάποιο απαράδεκτο συμβιβασμό με τον Πούτιν. Ο
Ρέζνικοφ είπε ότι οι πρόσφατες δωρεές πυροβολικού, ραντάρ και εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου ενισχύουν την Ουκρανία στο να υπερασπιστεί το έδαφός της δυτικά της περιοχής του Ντονμπάς, επιβραδύνοντας τις ρωσικές μονάδες. Αλλά δεν αρκούν για να εκδιώξουν τις ρωσικές δυνάμεις ή για να αποτρέψουν μελλοντικά πλήγματα στην Ευρώπη. «Πρέπει να απελευθερώσουμε τη γη μας το συντομότερο δυνατό. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε βαριά όπλα, κυρίως MLRS (συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων). Χρειαζόμαστε επίσης άρματα μάχης πυροβολικού, αεροπορίας, αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα, νέα UAV/drones, συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας. Τα χρειαζόμαστε γρήγορα. Τα χρειαζόμαστε σε αριθμούς που ταιριάζουν με το εύρος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε», είπε ο Ρέζνικοφ, εμφανιζόμενος μέσω σύνδεσης βίντεο από την Ουκρανία στο γνωστό ετήσιο Φόρουμ GLOBSEC της Μπρατισλάβα.
Οι Βρετανοί
Η Βρετανία πρόκειται να προμηθεύσει άμεσα πυραυλικό πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, παρά την απειλή την Κυριακή από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να βομβαρδίσει νέους στόχους αν παρόμοια όπλα από τις ΗΠΑ παραδοθούν στο Κίεβο. Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει αρκετά συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης M270, τα οποία μπορούν να πετύχουν στόχους έως και 50 μίλια μακριά, με την ελπίδα ότι θα πλήξουν καίρια το συγκεντρωμένο ρωσικό πυροβολικό στο Ντονμπάς. Επίσης, η Ισπανία προωθεί προς τη Δυτική Ουκρανία σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα, καθώς και άρματα μάχης. Επιπρόσθετα, ενισχύει τη σταθμεύουσα στρατιωτική παρουσία της στη Λετονία, ενώ 148 Πορτογάλοι πεζοναύτες έφθασαν στην Κλαϊπέντα της Λιθουανίας.
Πανελλήνιες 2022: Ποιες οι «παγίδες» σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία
Κορονοϊός: Η «Όμικρον 5» απειλεί το καλοκαίρι – Τι συμβαίνει στην Ευρώπη και τι στην Ελλάδα