Οι ενημερωτικές αναφορές δεν το μαρτυρούν, ωστόσο, εν μέσω θέρους, η 36χρονη ηγέτις της Φινλανδίας έδωσε δύο συνεντεύξεις Τύπου και άδραξε την ευκαιρία, σε ακόμη μία πολιτική εκδήλωση του κόμματός της, για να υπεραμυνθεί του τρόπου που επιλέγει να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο της -χορεύοντας σε πάρτι, μεταξύ άλλων- και να απολογηθεί για ανάρμοστα «κλικ» που υπήρξαν σε φιλικές συναθροίσεις στην πρωθυπουργική κατοικία.
Κριτική
Τα βίντεο που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο την προηγούμενη εβδομάδα όπου φαίνεται να χορεύει και να τραγουδάει σε πάρτι ξέφυγαν από τα σύνορα της χώρας της, αποτελώντας πεδίο αναλύσεων για τον διεθνή Τύπο και βούτυρο στο ψωμί των ταμπλόιντ και των social media. «Η Μάριν, που είναι παντρεμένη με παιδί και σε σχέση 18 χρόνια, μαγνητοσκοπήθηκε σε μερικές αμφίβολες πόζες», έγραψε η «Seiska». Η «Iltalehti» ζήτησε τη γνώμη ειδικού στον ήχο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ακούστηκε από τους παρευρισκομένους η φράση «αλευροσυμμορία» (που υποδείκνυε χρήση ναρκωτικών).
Η ιδιωτική ζωή της πρωθυπουργού -ανέλαβε καθήκοντα το 2019- έγινε γρήγορα υπόθεση της δημόσιας σφαίρας. Το ηχητικό ντοκουμέντο (;) που αλίευσε ο ειδικός ήταν αυτό που πυροδότησε τις αντιδράσεις στα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Ο ηγέτης του ακροδεξιού Φινλανδικού Κόμματος και ένας βουλευτής του Κεντρώου Κόμματος -ένα από τα πέντε κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό- ζήτησαν να υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης ουσιών, όπως και έγινε, «για να ξεκαθαρίσει το τοπίο».
Η Μάριν, πέρα από το «αρνητικό» τεστ που επέδειξε, ξεκαθάρισε στους δημοσιογράφους, έπειτα από σχετικές ερωτήσεις τους, ότι «ουδέποτε επηρεάστηκε η ικανότητα εκτέλεσης των επίσημων καθηκόντων της». Στο twitter, πάντως, προς συμπαράστασή της, εκατοντάδες γυναίκες ανήρτησαν βίντεο όπου χορεύουν, γράφοντας «Αλληλεγγύη στη Σάνα».
Ερωτήματα
Αν και ο σκανδαλοθηρικός Τύπος, εντός και εκτός Φινλανδίας, αρκέστηκε να αναλύει τον «έξαλλο» χορό της πρωθυπουργού και με ποιους influencers και αστέρες της ποπ διασκεδάζει, η πλειονότητα των Μέσων έθεσε ερωτήματα σχετικά με την επάρκειά της ως πρωθυπουργού και την ικανότητά της να συνδυάζει μια έντονη κοινωνική ζωή με τα καθήκοντά της, δεδομένης της απαιτητικής χρονικής συγκυρίας – αναταραχή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Αν υπήρχε κατάσταση κρίσης, θα το γνώριζα πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. […] Θεωρώ ότι η ικανότητά μου να λειτουργώ ήταν πολύ καλή και δεν υπήρχαν προγραμματισμένες συναντήσεις την ημέρα του πάρτι», είπε την περασμένη εβδομάδα.
Η «σάγκα» των εξηγήσεων συνεχίστηκε την Τρίτη με την απολογία της για την «ανάρμοστη» φωτογραφία που τραβήχτηκε σε συγκέντρωση φίλων στην πρωθυπουργική κατοικία και διέρρευσε στον Τύπο. Η φωτογραφία δείχνει δύο γνωστές γυναίκες influencers να φιλιούνται, καλύπτοντας το γυμνό στήθος τους με την επιγραφή «Φινλανδία». Αργότερα, σε εκδήλωση του κόμματός της (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), ενώπιον φιλικού κοινού, είτε από πολιτική αδυναμία είτε από ανθρώπινη ευαισθησία, η Μάριν προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να κρύψει τα δάκρυά της, εξηγώντας και πάλι ότι «είναι άνθρωπος και προσβλέπει στη χαρά, στο φως και την ευχαρίστηση εν μέσω αυτών των σκοτεινών νεφών».
«Videogate» με το βλέμμα στις εκλογές
Οι πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν το ενδιαφέρον για την ιδιωτική ζωή της Σάνα Μάριν και του υποτιθέμενου σκανδάλου ως απόρροια της ένδειας πραγματικών σκανδάλων στη χώρα! Η Μίνα Αλάντερ, Φινλανδή αναλύτρια με ειδίκευση στις διεθνείς σχέσεις, σημειώνει σε άρθρα της ότι πρόκειται για ένα «κλασικό φινλανδικό σκάνδαλο», καθώς η υπόθεση «είναι αποτέλεσμα της σφιχτής και ελαφρώς βαρετής πολιτικής σκηνής». Οπως σημειώνει στην «Deutsche Welle», η ευθιξία των Φινλανδών πολιτικών και τα υψηλά ηθικά πρότυπα που τους διέπουν τους οδηγούν στην παραίτηση για περιστατικά που θα ήταν ήσσονος σημασίας σε άλλες χώρες.
Η γερμανική «Tagesspiegel» σημειώνει ότι η ανάγνωση του «σκανδάλου» θα πρέπει να εκτιμηθεί από την πολιτική σκοπιά, δεδομένων των προγραμματισμένων εκλογών τον Απρίλιο του 2023. Η Μάριν κατέθεσε τον Μάιο επίσημο αίτημα για την προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ, αποχαιρετώντας δεκαετίες «ουδετερότητας», μια κίνηση που έδωσε δημοσκοπική ανάσα στο Εθνικό Κόμμα Συνεργασίας, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση και είναι το μεγαλύτερο κόμμα που εδώ και χρόνια τάσσεται στην ένταξη της Φινλανδίας στην αμυντική συμμαχία.
Η Μαρίν, μια μιλένιαλ που ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο σε ηλικία 34 ετών (η νεαρότερη ηγέτις στον κόσμο τότε) και μεγάλωσε με δύο μητέρες σε ένα «πολύχρωμο» σπίτι, όπως έχει δηλώσει, προωθεί μια κοινωνική πολιτική ατζέντα και φαίνεται πως λειτουργεί ως μεταρρυθμίστρια του θεσμικού ρόλου της. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τη διαρροή των βίντεο και τη διαχείριση του ζητήματος δεν έχουν δημοσιευτεί, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος θα είναι μηδαμινός και η κυβερνητική συνοχή θα παραμείνει ανεπηρέαστη.
Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί ικανή να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα, αρχικά με την πανδημία και στη συνέχεια με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στο εσωτερικό, η Φινλανδία καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης από την οικονομική κρίση (73,9%), ξεπέρασε την υγειονομική κρίση σε ικανοποιητικό βαθμό, ωστόσο το αυξανόμενο δημόσιος χρέος είναι ένα ζήτημα που συζητείται έντονα στη χώρα.
Η χρονική συγκυρία διαρροής των βίντεο προβλημάτισε τους παρατηρητές, που σημείωσαν ότι τις ίδιες ημέρες η Φινλανδία αποφάσισε να περιορίσει την έκδοση βίζας σε Ρώσους. Κάποιοι μίλησαν για «ρωσικό δάκτυλο», ενώ άλλοι απέρριψαν τους συσχετισμούς ως «θεωρίες συνωμοσίας». Ο Πέτερι Γιάρβισεν, ειδικός στην κυβερνοασφάλεια, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να έχει χακάρει το κινητό τηλέφωνο ή τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των προσώπων που συμμετείχαν στο πάρτι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Iltalehti». Η Μάριν σημείωσε από τη μεριά της ότι «έχει εμπιστοσύνη στους φίλους της και ξέρει ότι δεν διέρρευσαν τα βίντεο».
Υποβόσκων σεξισμός στη χώρα που έδωσε πρώτη δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες
Πληθώρα «τουιτεράδων» αναρωτήθηκε γιατί η «κοινότητα» ασχολείται με τη διασκέδαση της πρωθυπουργού, ενώ δεν έλειψαν οι αναρτήσεις που αναφέρονταν στο σεξιστικό υπόβαθρο των επικρίσεων που δέχτηκε η πολιτικός. Η Φινλανδία δεν είναι γνωστή για τα προβλήματα συστημικού σεξισμού, ωστόσο τα στοιχεία δίνουν μια άλλη εικόνα. Στην παρούσα κυβέρνηση, 12 από τα 19 υπουργεία έχουν επικεφαλής γυναίκες και όπως διαπίστωσε περυσινή μελέτη του 2021 από το Κέντρο Αριστείας Στρατηγικών Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ, «οι γυναίκες υπουργοί λαμβάνουν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό υβριστικών μηνυμάτων». Πάντως, η Φινλανδία μπορεί να περηφανεύεται ότι το 1906 έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε το δικαίωμα ψήφου και κοινοβουλευτικά δικαιώματα στις γυναίκες, κατόρθωμα που άλλες χώρες της Δύσης πέτυχαν μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την επόμενη χρονιά, 19 γυναίκες εκλέχθηκαν στη Βουλή, το 2000 η χώρα απέκτησε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο και τρία χρόνια αργότερα την πρώτη πρωθυπουργό.
To «Videogate» δεν είναι το πρώτο «σκάνδαλο» όπου εμπλέκεται η πρωθυπουργός και ταξιδεύει έως τα διεθνή «μανταλάκια». Η Μάριν έχει φέρει τη Φινλανδία στον παγκόσμιο χάρτη με ασυνήθιστο τρόπο και οι εικόνες «κανονικότητας» είναι αναρίθμητες στους λογαριασμούς της στα social media. Πέρυσι, ήταν στο στόχαστρο επειδή είχε πάει σε νυχτερινό κλαμπ ενώ είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα, πληροφορία που δεν γνώριζε, γιατί είχε ξεχάσει το κινητό της όπως υποστήριξε.
Το ανεπιτήδευτο ροκ ντύσιμό της σε φεστιβάλ στη χώρα της φέτος βρέθηκε στο επίκεντρο των «μιντιακών» συζητήσεων. Τζιν σορτς, άρβυλα και δερμάτινο τζάκετ ήταν ο συνδυασμός ρούχων που ξένισε κάποιους, που υποστήριξαν ότι οι ενδυματολογικές επιλογές ταίριαζαν στο φεστιβάλ, όχι όμως στον ρόλο της πρωθυπουργού. Η φωτογράφισή της στο τεύχος Οκτωβρίου 2020 στο εγχώριο γυναικείο περιοδικό «Trendi» είχε προκαλέσει σεξιστικό ντελίριο στη χώρα, καθώς είχε ποζάρει με σακάκι χωρίς στηθόδεσμο. Τα τηλεφωνήματα έπεσαν βροχή από αναγνώστες που επέκριναν το ύφος της φωτογράφισης, όπως δήλωσε η διευθύντρια του περιοδικού.
Ειδήσεις σήμερα
Τζένιφερ Λόπεζ: Για αυτό το βίντεο από τον γάμο της έγινε έξαλλη
Ζώδια: Για ποιους αυτή η εβδομάδα θα είναι «φωτιά» – Αναλυτικές προβλέψεις
Ο Κώστας Λεφάκης κρούει τον κώδωνα σε 4 ζώδια