Η συνάντηση και η ατζέντα μόλις αποκαλύφθηκαν αυτή την βδομάδα από τον Τύπο και ήδη τροφοδοτείται συζήτηση με βασικό ερώτημα αν το κόμμα AFD πρέπει να απαγορευτεί λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας ότι συνιστά πλέον θεμελιώδη απειλή για τη Δημοκρατία στη Γερμανία.
Ενισχυμένη από τη δυσαρέσκεια πολλών ψηφοφόρων για το χειρισμό του μεταναστευτικού μέχρι σήμερα από άλλες πολιτικές παρατάξεις, η «Εναλλακτική» προηγείται ήδη στις δημοσκοπήσεις σε πέντε ανατολικογερμανικά κρατίδια. Στα τρία θα στηθούν κάλπες μέσα στο 2024.
Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) και οι φιλελεύθεροι του FDP επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε κυβερνητικές συμμαχίες με το AfD. Λύνεται όμως με μια άρνηση το πρόβλημα;
Μεταξύ των εκπροσώπων του AfD που μετείχαν στη συνάντηση είναι ο Ρόλαντ Χάρτβιγκ, πρώην βουλευτής και μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης της αρχηγού του κόμματος, Αλις Βάιντελ, και η νυν βουλευτής, Γκέριτ Χούι. Κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με τον Αυστριακό Μάρτιν Σέλνερ, ηγετικό στέλεχος του «Ταυτοτικού Κινήματος», και άλλους νεοναζί «ακτιβιστές».
Ο 34χρονος Σέλνερ, που φέρεται να ήταν ο κύριος εισηγητής του masterplan στη συνάντηση, μιλά ανοικτά εδώ και χρόνια εναντίον των πολυπολιτισμικών κοινωνιών και προωθεί τις θεωρίες συνωμοσίας περί μαζικής εισβολής μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή για να «αντικαταστήσουν» τους λευκούς στην Ευρώπη. Η Μεγάλη Βρετανία του έχει απαγορεύσει την είσοδο.
Στη συνάντηση του Πότσδαμ φέρεται να ανέπτυξε στους παριστάμενους τη μεγάλη ιδέα της «επαναμετανάστευσης». Εν ολίγοις το στρατηγικό σχέδιο προβλέπει τη διά της βίας επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους με μαζικές απελάσεις.
Οι απελάσεις δεν θα αφορούν μόνο στους αιτούντες άσυλο, αλλά και κατόχους γερμανικού διαβατηρίου που ο Σέλνερ και οι ομοϊδεάτες του θεωρούν ότι «δημιουργούν με ραγδαίους ρυθμούς παράλληλες κοινωνίες».
Σύμφωνα με την ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας του γερμανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Corrective που άνοιξε το χορό των αποκαλύψεων, στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η απέλαση έως και δύο εκατομμυρίων μεταναστών σε αφρικανική χώρα που δεν κατονομάζεται. Ο Σέλνερ λέγεται πως επέμενε ότι μαζί τους θα πρέπει να απελαθούν και «όλοι όσοι υποστηρίζουν τους μετανάστες στη Γερμανία».
Σε δήλωσή του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο Σέλνερ επιβεβαιώνει ότι παρουσίασε την ιδέα της «επαναμετανάστευσης» στη συνάντηση, αλλά αρνείται ότι πρόκειται για κάποιο μυστικό σχέδιο και μιλά για διαστρέβλωση των ιδεών του από τον Τύπο.
Η βουλευτής Χιου επίσης έκανε λόγο για παρανόηση. Το AfD απάντησε πως ό,τι ενδεχομένως ειπώθηκε στη συνάντηση δεν αποτελεί θέση του κόμματος.
Στη Γερμανία το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να βάλει λουκέτο σε κόμματα που κρίνεται ότι υπονομεύουν τη συνταγματική τάξη και αποτελούν ουσιαστική απειλή. Πριν την αποκάλυψη της συνάντησης του Πότσδαμ Σοσιαλδημοκράτες καλούσαν σε συζήτηση για απαγόρευση του AfD. Ο αντίλογος είναι μήπως μια απαγόρευση λειτουργήσει ως μπούμερανγκ ενδυναμώνοντας το ρεύμα της Ακροδεξιάς. Ο πήχης για απαγορεύσεις κομμάτων είναι ψηλά. Το 2017 το δικαστήριο δεν απαγόρευσε το NPD, που θύμιζε έντονα το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ, κρίνοντας πως δεν απειλεί «επαρκώς» τη Δημοκρατία.