Η ουκρανική εφημερίδα Ukrainska Pravda, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι ο πύραυλος ήταν ένας RS-26 Rubezh, ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος στερεών καυσίμων. Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση του από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, αυτό θα σηματοδοτούσε μια σαφή κλιμάκωση, σύμφωνα με ειδικούς ασφαλείας και διπλωμάτες.
Video analysis reveals the reported ICBM was likely the RS-26 ‘Rubezh’, carrying Multiple Independent Reentry Vehicles (MIRVs). The single missile deploys 6 separate warheads, each up to 250kg, visible separating in the footage. This mobile ground-based has a 6000+km range. pic.twitter.com/taRMVdwaWI
— Raw Reporting (@Raw_Reporting) November 21, 2024
Ειδικοί ασφαλείας ανέφεραν ότι, αν επιβεβαιωθεί, αυτή θα είναι η πρώτη στρατιωτική χρήση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που αποτελεί σημαντικό μέρος του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας. Οι Ουκρανοί δεν διευκρίνισαν τι είδους κεφαλή είχε ο πύραυλος ή τι τύπος πυραύλου ήταν. Δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι ήταν εξοπλισμένος με πυρηνική κεφαλή. Σύμφωνα με το Reuters o RS-26 δοκιμάστηκε επιτυχώς για πρώτη φορά το 2012 και εκτιμάται ότι έχει μήκος 12 μέτρα και βάρος 36 τόνους ενώ μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή 800 κιλών.
Τι είναι ο RS-26 Rubezh
Ο εν λόγω βαλλιστικός πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει μια κεφαλή (είτε πυρηνική είτε συμβατική) βάρους έως και 1.200 κιλών, ωφέλιμο φορτίο ισοδύναμο με τρεις πυραύλους Iskander μαζί, σύμφωνα με το eutoday.net. Σε αντίθεση με τους πυραύλους Iskander που καθοδηγούνται με ακρίβεια, ο RS-26 είναι σχετικά μη δοκιμασμένος και ενδέχεται να μην διαθέτει ακρίβεια, αυξάνοντας τον κίνδυνο παράπλευρης ζημιάς.
Mπλέικ Λάιβλι: Μηνύει συμπρωταγωνιστή της - Τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση
Ωστόσο, ο πύραυλος επιτυγχάνει ταχύτητες 5 Mach ή και μεγαλύτερες, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτιση με υπάρχοντα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας όπως το Patriot ή το NASAMS. Υπάρχουν τέσσερις τύποι βαλλιστικών πυραύλων – μικρού βεληνεκούς, μεσαίου βεληνεκούς, μεσαίου βεληνεκούς και μεγάλου βεληνεκούς.
Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM) – η κατηγορία με το μεγαλύτερο βεληνεκές – μπορούν να διανύσουν περισσότερα από 5.500 km (3.418 μίλια). Αυτό σημαίνει ότι οι ICBM μπορούν να χτυπήσουν στόχους σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο.
Το χτύπημα έρχεται αφότου η Ουκρανία χρησιμοποίησε αμερικανικούς (ATACMS) και βρετανικούς πυραύλους (Storm Shadow) για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, κάτι που η Μόσχα είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι θα θεωρούνταν μεγάλη κλιμάκωση.
Το «πράσινο φως» που έδωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν στη χρήση αμερικανικών πυραύλων ATACMS εντός ρωσικού εδάφους έχει κλιμακώσει την ένταση τις τελευταίες ημέρες. Ήδη το Κίεβο έχει πλήξει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την περιοχή του Μπριάνσκ με έξι πυραύλους ATACMS από τους οποίους δεν προκλήθηκε κανένας τραυματισμός.
Από την πλευρά της, η Μόσχα αναθεώρησε το πυρηνικό δόγμα της χαμηλώνοντας το όριο για τη χρήση πυρηνικών, ωστόσο, σε ό,τι αφορά στη χρήση Storm Shadow πυραύλων δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο ή τοποθέτηση.