Το Κίεβο ξεκίνησε τη διασυνοριακή επίθεση στις 6 Αυγούστου, δύο και πλέον χρόνια αφότου η Μόσχα έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, και οι ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν στην περιφέρεια του Κουρσκ.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει νωρίτερα ότι ο απολογισμός των νεκρών είχε φθάσει τους 31 έως τις 5 Σεπτεμβρίου. Ο νέος απολογισμός φθάνει έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Ανέφερε πως 131.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις πιο επικίνδυνες περιοχές στην περιφέρεια, αλλά κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι κρατούν ορισμένους αμάχους παρά τη θέλησή τους, περιλαμβανομένων 70-120 ανθρώπων στην πόλη Σούντζα.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει προσώρας τις πληροφορίες της μίας ή της άλλη πλευράς για το πεδίο της μάχης. Αμφότερες οι πλευρές αρνούνται ότι στοχοποιούν αμάχους στον πόλεμο που ξεκίνησε πριν από 31 μήνες.
Αρχηγός του βρετανικού στρατού: «Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τον Πούτιν στην Ανατολική Ευρώπη ακόμα και απόψε»
Η Ουκρανία τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και δεν στοχεύει αμάχους κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
«Δεδομένου του μακρού ιστορικού της Ρωσίας σε ψευδείς αριθμούς και προπαγάνδα, απλώς δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί της. Αν η Ρωσία θέλει να δείξει την πραγματική κατάσταση επί του πεδίου μπορεί να δώσει αυτή την πρόσβαση στον ΟΗΕ και στη ΔΕΕΣ [σ.σ. Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού]», δήλωσε ο Χεόρχιι Τίχιι, ο εκπρόσωπος, στο Reuters.
Το Κίεβο έχει πει πως η εισβολή του, η μεγαλύτερη επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της Ρωσίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει σκοπό εν μέρει να αποτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή να εξαπολύσουν τη δική τους εισβολή από τα σύνορα στην Ουκρανία.
Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία για πλήγματα με βόμβες στην περιφέρεια του Κουρσκ και έχει ζητήσει εκπρόσωποι του ΟΗΕ και της ΔΕΕΣ να μεταβούν στην περιοχή, λέγοντας πως αυτό θα αποδείκνυε την προσήλωση της Ουκρανίας στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στη διάρκεια της εισβολής.
Το Κρεμλίνο είπε πως τέτοιες δηλώσεις είναι «προκλητικές» και κατέστησε σαφές πως η Μόσχα αναμένει από τον ΟΗΕ και τη ΔΕΕΣ να μην αποδεχθούν την πρόσκληση.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως οι δυνάμεις του ελέγχουν 100 οικισμούς στην περιφέρεια του Κουρσκ σε μία έκταση άνω των 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ρωσικές πηγές αμφισβήτησαν αυτόν τον αριθμό και η Ρωσία υποστηρίζει ότι έκτοτε έχει ανακτήσει ορισμένα χωριά στη διάρκεια αντεπίθεσης.
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: Χωρίς προβλήματα η επιβίβαση από την μπροστινή πόρτα στα λεωφορεία
Σεισμός στο Άγιο όρος: Γιατί ανησυχούν οι σεισμολόγοι – Τι γίνεται με τα μοναστήρια