Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 8 Χλμ. ΒΔ των Καρυών Αγίου Όρους και το εστιακό βάθος είναι 12,8 χιλιόμετρα. Είχαν προηγηθεί μικρότερης έντασης σεισμοί που είχαν αναστατώσει τους κατοίκους των γύρω περιοχών.
Συγκεκριμένα είχε γίνει σεισμός 4,1 Ρίχτερ στις 11:47, με επίκεντρο 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ουρανούπολης και εστιακό βάθος στα 12,4 χιλιόμετρα αλλά και ακόμη μια σεισμική δόνηση μεγέθους 3,2 Ρίχτερ στις 12:03.
Μετά τον σεισμό των 4,6 Ρίχτερ ακολούθησε μια ακόμη δόνηση 3,9 Ρίχτερ.
«Εδώ και περίπου δύο μήνες ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότητα που συνεχίστηκε με μικρούς σεισμούς. Πριν 20 μέρες είχαμε έξαρση της σεισμικότητας στην περιοχή και για να είμαστε προετοιμασμένοι κάναμε περιφερειακό συντονιστικό πρόγραμμα στον Πολύγυρο. Στην πιο ακραίο περίπτωση θα έχουμε ένα σεισμό 6 Ρίχτερ. Αναλύοντας τα επιστημονικά δεδομένα, βλέπουμε πως πρώτη φορά γνωρίζουμε αυτό το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε πριν από 2 μήνες. Με βάση τα δεδομένα είδαμε πως το μέγεθος μπορεί σε ακραία περίπτωση να φτάσει τα 5,5 και 6 Ρίχτερ. Γι’ αυτό φτιάξαμε και το συντονιστικό. Θεωρώ πως τα πράγματα ελέγχονται και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το Άγιο Όρος έχει μοναστήρια που έχουν αντέξει χρόνια και πιστεύουμε πως δε θα υπάρχει πρόβλημα. Το σύνολο του Αγίου Όρους είναι ανθεκτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ έξω από το Τουρκικό Προξενείο
Τι είπε ο καθηγητής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος μιλώντας στο halkidikinews.gr τόνισε ότι ναι μεν τέτοιου μεγέθους σεισμοί καταγράφονται καθημερινά στον ελλαδικό χώρο και δεν υπάρχει ανησυχία αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση «έχουμε μια σεισμική ακολουθία που γίνεται σε μια θέση που είναι σε διέγερση εδώ και πολλές εβδομάδες».
Ο κ. Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «σπάσει» το ρήγμα αυτό με έναν σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οπότε οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι μοναχοί στις κοντινές περιοχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση.
«Έχουμε μια φάση νέας διέγερσης στο συγκεκριμένο νέο ρήγμα. Μπορεί η ακολουθία να σβήσει έστω και μετά από κάποιους μήνες, δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος σεισμός, ο οποίος θα σπάσει όλο το μήκος αυτού του ρήγματος. Και επειδή αυτός θα έχει ένα μέγεθος που μπορεί να ξεπεράσει το 5,5 και να φθάσει κοντά στο 6, τα μέτρα ετοιμότητας στις κοντινές περιοχές πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ» υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και στο δεύτερο πόδι που είναι απέναντι δεν κινδυνεύουν από κάτι τέτοιο. «Όμως οι πιο κοντινές περιοχές όπως είναι η Ουρανούπολη, οριακά μέχρι την Αμμουλιανή και τα Νέα Ρόδα και κυρίως οι μονές του Αγίου Όρους θα πρέπει να είναι σε μία εγρήγορση και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν παλιά κτίρια που έχουν προβλήματα» συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος.
Ειδήσεις σήμερα
Υπόθεση Πελικό: 26 ετών ο νεότερος βιαστής της Ζιζέλ Πελικό – Την βίασε την ημέρα που έγινε πατέρας
Βορίδης: Δεν έχει την παραμικρή σχέση η παραπομπή του κ. Σαλμά με την ερώτηση των έντεκα