Το Ισραήλ μάλιστα αρνήθηκε την έγκριση βίζας σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ΟΗΕ (όπως είπε) για να «του δώσει ένα μάθημα»(!). Η ενέργεια του Ισραήλ αφορούσε τον επικεφαλής του συνόλου των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ως αποτέλεσμα των σχολίων του Αντόνιο Γκουτέρες. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ερντάν είπε στο ραδιόφωνο του στρατού ότι «λόγω των παρατηρήσεών του θα αρνηθούμε να χορηγήσουμε βίζα σε εκπροσώπους του ΟΗΕ. Εχουμε ήδη αρνηθεί τη βίζα στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα αρμόδιο για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς. Ηρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα. Το Ισραήλ κάλεσε τον Γκουτιέρες να παραιτηθεί(!) επειδή υποστήριξε ότι οι «τρομερές επιθέσεις» της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» και μίλησε για «σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που είμαστε μάρτυρες στη Γάζα».
Ο Γκουτιέρες είχε πει: «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον αμάχων. Ολοι οι όμηροι πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης και να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς όρους». Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γκουτιέρες συνέχισε λέγοντας ότι η επίθεση στο Ισραήλ δεν έγινε «στο κενό» αλλά ακολούθησαν 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής για τον παλαιστινιακό λαό από το Ισραήλ, προσθέτοντας: «Εχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται σταθερά από οικισμούς και μαστίζονται από βία. Η οικονομία τους πνίγηκε, οι άνθρωποί τους εκτοπίστηκαν και τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση στα δεινά τους έχουν εξαφανιστεί». Ο Ερντάν χαρακτήρισε τα λόγια του γ.γ./ΟΗΕ ως «σοκαριστικά», λέγοντας ότι «βλέπει τη σφαγή που διέπραξαν οι τρομοκράτες της Ναζί Χαμάς με διαστρεβλωμένο και ανήθικο τρόπο».
Στο μεταξύ, μιλώντας στην Ντόχα, ο σεΐχης του Κατάρ Μοχάμεντ Αλ-Θάνι επέκρινε τα διπλά μέτρα της Δύσης, λέγοντας ότι «υπάρχει αυξανόμενη οργή από όλους σε αυτή εδώ την περιοχή της γης και αμφισβητούν την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για τα εγκλήματα που συμβαίνουν κατά του παλαιστινιακού λαού. Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο έχει ξεπεράσει τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και δεν βλέπουμε την ίδια αντίδραση. Ο Αλ Θάνι είπε ότι το Κατάρ θα συνεχίσει σε συντονισμό με την Τουρκία και τους περιφερειακούς εταίρους για την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Στη Βηρυτό συναντήθηκαν χθες οι επικεφαλής του «Aξονα αντίστασης», δηλαδή ο ηγέτης της λιβανέζικης Πολιτοφυλακής Χασάν Νασράλα, ο υπαρχηγός της Χαμάς Σαλέχ αλ Αρούρι και ο αρχηγός της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχαντ Ζιάντ αλ Νακάλα, και συζήτησαν το μέλλον του πολέμου κατά του Ισραήλ, ως και τον επιμέρους συντονισμό τους με την Τεχεράνη. Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για τις προχθεσινές επιθέσεις σε πολλές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία.
Ηταν η δεύτερη σειρά επιθέσεων σε αμερικανικές βάσεις μέσα σε μία εβδομάδα, ανέφερε το Al-Mayadeen. Η Ισλαμική Αντίσταση δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις με drones που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές αφού έπληξαν απευθείας τους στόχους τους στις αμερικανικές βάσεις στην Αλ Τανφ και στην Aλ Ρουκμπάν κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ-Ιορδανίας, ως και στην Αλ Μαλικίγια στη βορειοανατολική επαρχία Χασάκα κοντά στα σύνορα Ιράκ-Συρίας-Τουρκίας.