Αμερικανοί αξιωματούχοι και άνθρωποι που βρίσκονται πολύ κοντά στον ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, ανέφεραν χθες ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «έδωσε την άδεια» στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα που παρείχαν οι ΗΠΑ, στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου.
Βραζιλία: Σοκ από τα όργια μεταξύ ανδρών σε διάσημη παραλία του Ρίο (βίντεο)
Οι ρωσικοί στρατιωτικοί στόχοι εκτός της άμεσης συνοριακής περιοχής με την περιφέρεια του Χάρκοβο είναι επίσης νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι, ωστόσο, και οι συνεχείς περιορισμοί στην ικανότητα της Ουκρανίας να χτυπά στόχους αλλού στη Ρωσία εμποδίζουν την ικανότητα της χώρας να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.
Βρετανοί, Σκανδιναβοί, Πολωνοί, Βαλτικοί, Τσέχοι και Γάλλοι υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει όλους τους νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στο επιχειρησιακό και βαθύ μετόπισθεν της Ρωσίας, με όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ (εξαιρούνται ανθρωπιστικοί και μη-στρατιωτικοί στόχοι).
Ο ΥΠΕΞ της Δανίας, Λαρς Λακ Ρασμούσεν, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στις Βρυξέλλες (μετά την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ) ότι η Δανία επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από την Κοπεγχάγη και υποσχέθηκε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που θα δώσει πολύ σύντομα στην Ουκρανία, θα μπορούν να χτυπήσουν στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία. Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι αυτή δεν είναι μια νέα θέση και ότι η Δανία έχει υποστηρίξει εδώ και πολύ καιρό το δικαίωμα της Ουκρανίας να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους σε ολόκληρη τη Ρωσία. Ο ΥΠΕΞ της Τσεχίας, Γιαν Λιπάφσκι, δήλωσε κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ χθες στην Πράγα ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει το δικαίωμα να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία.
Το «Politico» ανέφερε προχθές ότι πηγές του γνωρίζουν τις θέσεις του Ολαφ Σολτς και δήλωσαν ότι ο Γερμανός καγκελάριος είναι τώρα «θετικός» στη χορήγηση άδειας στην Ουκρανία στο να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία. .
Από τη ρωσική πρωτεύουσα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Πεσκόφ, σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η Ρωσία θα απαντήσει με «ασύμμετρες» μεθόδους και πλήγματα στους Δυτικούς (αρκετή ανησυχία επικρατεί για ρωσικά υβριδικά πλήγματα και κινήσεις στα Βαλκάνια και στα Βαλτικά κράτη), ενώ ο αναπληρωτής γ.γ. του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, επανέφερε (για άλλη μία φορά) την επιλογή χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων (εν μέσω των διεξαγόμενων κοινών πυρηνικών ασκήσεων με τη Λευκορωσία) προσθέτοντας στις απειλές του ότι η Μόσχα δεν μπλοφάρει και θα κάνει χρήση τους.