Ο «γλυκός» χειμώνας πιθανόν να εξασφαλίσει ότι τα αποθέματα δεν θα τελειώσουν πολύ γρήγορα και η ενεργειακή κρίση δεν θα απειλήσει τη λειτουργία βιομηχανιών και επιχειρήσεων ενώ δεν θα διαταράξει τα νοικοκυριά.
«Αν έχουμε λίγη τύχη με τον καιρό, θα καταφέρουμε να βγάλουμε τον χειμώνα άνετα», είπε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σκιαγραφώντας την ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών για τα καιρικά φαινόμενα, καθώς βρίσκονται στο… έλεός τους.
Το ευρωπαϊκό σύστημα «Copernicus», που συλλέγει και καταγράφει δεδομένα μέσω επίγειων και δορυφορικών παρατηρήσεων, δείχνει ότι οι θερμοκρασίες από τον Σεπτέμβριο του 2022 ως τον Μάρτιο του 2023 θα είναι στη θερμότερη κλίμακα, πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων), το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αναμένεται να βρίσκεται στο μέσο εύρος θερμοκρασίας, ενώ θερμότερες «ανωμαλίες» προβλέπονται σε περιοχές της Κεντρικής και Βορειοανατολικής Ευρώπης.
Μέτριο σήμα βροχόπτωσης
Τραγωδία στην Τουρκία: 14μελής οικογένεια ανάμεσα στα θύματα της φωτιάς
Αναφορικά με την πρόβλεψη βροχοπτώσεων, η «γηραιά ήπειρος» έχει ως επί το πλείστον μέτριο σήμα βροχόπτωσης, με ορισμένες πιο ξηρές περιοχές στα βορειοανατολικά, ενώ περισσότερες βροχοπτώσεις προβλέπονται στη Μεσόγειο. Η ειδική πρόβλεψη χιονόπτωσης από τα δεδομένα του ECMWF που προέρχονται από το έργο Copernicus δείχνει ότι οι χιονοπτώσεις θα είναι κάτω του μέσου όρου, ωστόσο τον Φεβρουάριο φαίνεται από τα στοιχεία ότι θα υπάρχει κάποια χιονοκάλυψη στην ήπειρο.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα συστήματα θα ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο με πέρυσι. Τον Ιανουάριο του 2022, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη ήταν πάνω από τον μέσο όρο, καθώς η Γερμανία, η Ανατολική Ευρώπη, η βόρεια Βρετανία και η Ιρλανδία κατέγραψαν ένα θερμό μήνα, ενώ σε Γαλλία, βορειοανατολική Ισπανία, Ελλάδα και Τουρκία οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες του μέσου όρου. Παγκοσμίως, ο Ιανουάριο του 2022 ήταν 0,28 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο 1991-2020.
Αν ο φετινός χειμώνας είναι σύμφωνος με τον μέσο όρο της πενταετίας, ανάλυση από την εταιρία συμβούλων ενέργειας «Wood Mackenzie» προβλέπει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα με λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο της χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου.
Ειδήσεις σήμερα
Πούτιν: Πανηγύριζε στο Κρεμλίνο, έσφαζε στη Ζαπορίζια
Σταμάτης Κόκοτας: Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο δημοφιλής τραγουδιστής
Διπλό φονικό στην Καβάλα: Σοκάρει το πόρισμα του ιατροδικαστή