Το φτερό, που αρχικά αναμενόταν να φτάσει τα 3.000 δολάρια, έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν για φτερό του ίδιου είδους κατά 450%.
Το πουλί Huia ήταν ιερό για τους Μαορί. Τα φτερά τους φοριόνταν συχνά ως κάλυμμα κεφαλής από τους αρχηγούς και τις οικογένειές τους και επίσης χαρίζονταν ή εμπορεύονταν.
Η τελευταία επιβεβαιωμένη παρατήρησή του ήταν το 1907, αλλά ανεπιβεβαίωτες θεάσεις αναφέρθηκαν για είκοσι έως τριάντα χρόνια μετά, σύμφωνα με το Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας.
Το huia ήταν ένα μικρό ωδικό πτηνό της οικογένειας των πουλιών στη Νέα Ζηλανδία και ήταν γνωστό για τις πηδητικές του ικανότητες και το όμορφο φτέρωμά του, το οποίο διακρίνεται για το λευκό άκρο του στην άκρη.
Το στοιχείο που πουλήθηκε τη Δευτέρα ήταν «σε υπέροχη κατάσταση», λέει η Leah Morris, Επικεφαλής Διακοσμητικών Τεχνών στο Webb’s Auction House.
«Έχει ακόμα την πολύ ξεχωριστή λάμψη του και δεν υπήρξε ζημιά από έντομα», είπε στο BBC.
Προσθέτει ότι ο οίκος δημοπρασιών πλαισίωνε το αντικείμενο πίσω από προστατευτικό γυαλί UV και με αρχειακό χαρτί, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει «πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής».
Το φτερό έχει καταχωρηθεί ως taonga tūturu στο πλαίσιο ενός συστήματος προστασίας των αντικειμένων που κατασκευάζονται από τους Μαορί. Μόνο οι συλλέκτες που είχαν άδεια στο σύστημα είχαν τη δυνατότητα να το αγοράσουν και δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα χωρίς άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και Κληρονομιάς.
Το υψηλό ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός από τους Νεοζηλανδούς βοήθησαν επίσης στην αύξηση της τιμής, σύμφωνα με την κ. Morris.
«Στη Νέα Ζηλανδία, νοιαζόμαστε τόσο πολύ για τη φροντίδα της γης, του περιβάλλοντος και της χλωρίδας και πανίδας μας»
«Και νομίζω ότι ίσως επειδή αυτό το πουλί έχει εξαφανιστεί, θα κοιτούσαμε άλλα πουλιά στη Νέα Ζηλανδία και θα λέγαμε, δεν θέλουμε να συμβεί ξανά αυτό».
Στο παρελθόν, τα φτερά της Huia αποτελούσαν σήμα κατατεθέν για τους Μαορί. Το σπάνιο πουλί που εμφανίστηκε πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων, έγινε στόχος συλλεκτών και εμπόρων μόδας αφού κέρδισε δημοτικότητα μεταξύ εκείνων που ήρθαν στη Νέα Ζηλανδία, γεγονός που οδήγησε στην εξαφάνισή του, σύμφωνα με το Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας.