Νωρίτερα, εξάλλου, ο Τσαβούσογλου είχε ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις της Μπέρμποκ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, όπου η υπουργός είχε πει ότι «τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Ρόδος και πολλά άλλα είναι ελληνικά εδάφη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει». Στο άρθρο του Politico αναφέρεται και η δήλωση Τσαβούσογλου που «νοστάλγησε» την Άνγκελα Μέρκελ.
«Όταν η Μέρκελ ήταν εκεί, η θέση της Γερμανίας ήταν ισορροπημένη, θα μπορούσε να μεσολαβήσει», είπε ο Τσαβούσογλου για να καταλήξει ότι «τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν πρέπει να αποτελούν εργαλείο πρόκλησης και προπαγάνδας ειδικά από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά».
Το άρθρο του Politico κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια για τις γερμανικές αποζημιώσεις την διευθέτηση των οποίων χαρακτήρισε «κυρίως θέμα αρχής», που θα βοηθούσε τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Σχετικά με αυτό, η Αναλένα Μπέρμποκ απάντησε:
«Κατανοώ ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι αυτό το νομικό ζήτημα έχει κλείσει. Νομίζω ότι έχουμε μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε περαιτέρω», προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν συζητήσεις για επενδύσεις σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή εν καιρώ πολέμου.
Μετά την επίσκεψη της Μπέρμποκ στην Αθήνα και τις δηλώσεις της για την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία των ελληνικών νησιών, ο Τσαβούσογλου είχε σπεύσει να κατηγορήσει το Βερολίνο ότι «γίνεται εργαλείο της προβοκάτσιας των Ελλήνων», με τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ να απαντά αργότερα πως το Βερολίνο δεν είναι θύμα της ελληνικής προπαγάνδας και ότι ενδιαφέρεται για τα γερμανικά σύνορα και τα σύνορα της ΕΕ.
«Aπο τη Γερμανία ζητάμε να διατηρήσει ισορροπημένη στάση στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό το θεωρούμε σημαντικό. Οι τρίτες χώρες και η Γερμανία δεν πρέπει να γίνουν εργαλεία της προπαγάνδας και τις προβοκάτσιας, κυρίως της προπαγάνδας, της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων», είχε συγκεκριμένα πει ο Τσαβούσογλου.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
«Στο παρελθόν η Γερμανία είχε αναλάβει εναν έντιμο διαμεσολαβητικό ρόλο. Είχε τηρήσει μια ισορροπημένη στάση. Δυστυχώς, βλέπουμε πως το τελευταίο διάστημα έχει χαθει αυτή η ισορροπία. Πρέπει να ακούν και τις δύο πλευρές, να παίρνουν πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, δίχως προκαταλήψεις. Επειδή κάποια χώρα είναι μέλος της ΕΕ, δεν πρέπει να θεωρείται πως λέει οπωσδήποτε την αλήθεια. Δεν είναι έντιμο να θεωρείται κάτι λάθος επειδή το λέει η Τουρκία», επέμεινε ο Τούρκος υπουργός.
«Δεν ξέρω αν η μετάφραση ήταν λάθος, όμως η Γερμανία δεν είναι θύμα προπαγάνδας. Ως μέλος τς ΕΕ και ως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ενδιαφερόμαστε για τα σύνορά μας και τα σύνορα της ΕΕ, και στην Ελλάδα μίλησα ξεκάθαρα για το θέμα αυτό», ήταν η άμεση απάντηση από πλευράς της Αναλένα Μπέρμποκ.
Ειδήσεις σήμερα
Γυναικοκτονία στην Zάκυνθο: Συνελήφθη ο 51χρονος δολοφόνος – Γνώριμος των αρχών
Fuel Pass 2: Τα βήματα της αίτησης στο vouchers.gov.gr – Ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση